Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Πλώρη για χαρτοφυλάκιο αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει βάλει η Dimand, που αναπτύσσει και διαχειρίζεται 16 έργα σε όλη την Ελλάδα, από γραφεία και logistics μέχρι κατοικίες και ξενοδοχεία.

Η εισηγμένη πέτυχε το φετινό πρώτο εξάμηνο αυξημένα λειτουργικά κέρδη, που διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ. Όσο για τον τζίρο, εκτοξεύτηκε στα 66 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 140%, με τις συμφωνίες που έκλεισε η Dimand με τον Δήμο Πειραιά και την Τράπεζα Πειραιώς να αποτελούν βασικό μοχλό της επίδοσης.

1

Τα μεγέθη του εξαμήνου αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό, με τη μετοχή της Dimand να καταγράφει άνοδο 3,65% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κλείνοντας στα 14,2 ευρώ. Ήταν η τέταρτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση με σωρευτικά κέρδη 7,5%.

Με την κίνηση αυτή, η μετοχή πλησίασε εκ νέου την τιμή εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 15 ευρώ, τον Ιούλιο του 2022. Μεσολάβησε μια μακρά περίοδος »ταλαιπωρίας» όπου έφτασε μέχρι τα 8 ευρώ αλλά το κλίμα για τον τίτλο έχει αλλάξει και από την αρχή του έτους «αθόρυβα» καταγράφει κέρδη 27%.

Η απόσταση από τα 15 ευρώ παραμένει, ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει αυξηθεί, αφού η αγορά βλέπει την ικανότητα της εισηγμένης να μετατρέπει το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 2,2 δισ. ευρώ σε νέα έσοδα και κερδοφορία, καθώς προχωρούν τα έργα και ωριμάζουν οι σχετικές συμφωνίες.

Πράσινο από την Περιφέρεια Κρήτης στο mega project των Γουρνών

Εν τω μεταξύ, με τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης προχωρά η επένδυση 400 εκατομμυρίων της Dimand στην πρώην αμερικανική βάση των Γουρνών Ηρακλείου.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύει το ΕΣΧΑΔΑ του ακινήτου έχει βγει σε διαβούλευση από τον Ιούλιο πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Μάλιστα, βασικός όρος της Περιφέρειας είναι να προβλεφθεί από τη Dimand η δωρεάν διαμονή των εργαζομένων των οποίων η κατοικία τους είναι μακριά από την ξενοδοχειακή μονάδα, που θα αναπτύξει η εταιρεία στο ακίνητο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πρώην αμερικανική βάση, που για δεκαετίες συνδέθηκε με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Κρήτη, βρίσκεται έτσι μπροστά σε μια πλήρη αλλαγή χρήσης, ως ένας νέος τουριστικός προορισμός 1.614 κλινών. Η έκταση, που πέρασε πριν από δύο χρόνια από τον Ελλάκτωρα στη Dimand – και προηγουμένως ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ –, προορίζεται να φιλοξενήσει ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες, bungalows, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ευεξίας, αθλητικές υποδομές και εμπορικές χρήσεις.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκονται δύο ξεχωριστές τουριστικές αναπτύξεις. Η πρώτη, στο δυτικό τμήμα της έκτασης, αφορά πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα 762 κλινών. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 100 δωμάτια και 120 επιπλωμένα διαμερίσματα τύπου bungalows, ενώ το πακέτο των υποδομών συμπληρώνεται από spa 90 επισκεπτών, εστιατόρια, αναψυκτήρια, μικρά καταστήματα, χώρους άθλησης και πισίνες.

Η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα καταλαμβάνει 15.350 τ.μ. δόμησης, με κάλυψη 14.005 τ.μ. και μέγιστο ύψος 10,75 μέτρα. Τα bungalows θα διαμορφωθούν σε μικρότερες ομάδες, κυρίως δύο επιπέδων και σε ορισμένες περιπτώσεις τριών, ενώ η κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα θα αναπτυχθεί σε τρεις ορόφους.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο τουριστικό σκέλος χωροθετείται στην ανατολική πλευρά. Πρόκειται για Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα 852 κλινών, το οποίο θα συνδυάζει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων με 110 δωμάτια, 74 bungalows και 54 Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες, χώρους εστίασης και πολλαπλών χρήσεων, εγκαταστάσεις αναψυχής, παιδότοπο, σύγχρονο γυμναστήριο και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις. Προβλέπεται επίσης spa δυναμικότητας 110 επισκεπτών. Η συνολική δόμηση φτάνει τα 30.540 τ.μ., ενώ η κάλυψη ανέρχεται σε 33.300 τ.μ., με το ύψος να μην ξεπερνά επίσης τα 10,75 μέτρα.

Το project βρίσκεται πλέον σε φάση εμπορικής ωρίμανσης. Η Dimand βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους χρήστες, ενώ παράλληλα προχωρούν επαφές με επενδυτές για τη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ 40 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν για την απόκτηση της έκτασης.

Προχωρά το Cambas Gardens

Την ίδια ώρα προχωρά το επιχειρηματικό campus με πράσινο, γραφεία και πολιτισμό. Στο ιστορικό Κτήμα Καμπά στην Παλλήνη, η Dimand σχεδιάζει το Cambas Gardens, μια επένδυση που εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ και βρίσκεται πλέον στην αρχή της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα σύγχρονο campus γραφείων με πιστοποιήσεις LEED και WELL, πλαισιωμένο από συμπληρωματικές χρήσεις, εκτεταμένους χώρους πρασίνου και υποδομές αναψυχής. Σε αντίθεση με την παλαιότερη κατεύθυνση για τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου, το νέο masterplan προβλέπει μικρότερες κτιριακές ενότητες και ελεύθερους χώρους ανάμεσά τους.

Αμπελώνες και ελαιώνες, χώροι καλλιέργειας, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδότοποι, skatepark και κοινοτικός λαχανόκηπος συνθέτουν το νέο τοπίο, ενώ μια κεντρική πλατεία θα λειτουργεί ως χώρος συναντήσεων και εκδηλώσεων, από γευσιγνωσίες κρασιού έως πολιτιστικά συνέδρια.

Παράλληλα, η Dimand σχεδιάζει την αποκατάσταση του ιστορικού συγκροτήματος του πρώην οινοποιείου Καμπά, με περίπου 3.684 τ.μ. διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Κάντζας. Η συνολική έκταση της ΠΟΑΠΔ Κάντζας ανέρχεται σε περίπου 315 στρέμματα, με την κύρια ανάπτυξη να προβλέπει περίπου 89.100 τ.μ. δόμησης.

Διαβάστε επίσης

Η Dimand ξεκινά την κατασκευή logistics στην πρώην Βαλκάν του Εμφιετζόγλου

Με τιμή νεόδμητου πωλείται σπίτι του 2010

Υπερταμείο: Εμπλοκή στο διαγωνισμό για την Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών