• Real Estate

    Χρυσωρυχείο για τη Lamda οι κατοικίες στο Ελληνικό: Ταμείο 300 εκατ. έως τα μισά του 2023

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Σε προπωλήσεις που εξασφαλίζουν έσοδα τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 στηρίζεται η Lamda Development. Το ποσό της παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα, σύμφωνα με τη διοίκηση, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που έχει σηκώσει από το ομόλογο των 320 εκατ., την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 650 εκατ. και τα δάνεια ύψους σχεδόν 1,1 δισ. που έχει συνάψει με Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

    Τον Μάρτιο, η εταιρεία είχε προαναγγείλει πως τα έσοδα από τα οικιστικά έργα της πρώτης πενταετίας θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να εισπράξει 240 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, η Lamda έχει βάλει στο κάδρο και εταιρικό ομόλογο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσό έως 200 εκατ. ευρώ. «Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση κεφαλαίων και το ομόλογο θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει τις εισροές, σε περίπτωση που συνέφερε περισσότερο σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου στο περιθώριο της περιήγησης δημοσιογράφων στο Experience Center, παραδεχόμενος πως η τρέχουσα αστάθεια δεν ευνοεί επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα.

    Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως στην περίπτωση έκδοσης, η απόδοση θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αν αυτή πραγματοποιούταν σε συνθήκες σταθερότητας.

    Προάγγελος εξαγορών η νέα θυγατρική για τα malls

    Η Lamda προσανατολίζεται στην εξαγορά υφιστάμενου εμπορικού κέντρου που θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της, στρατηγική που δικαιολογεί και την κινητικότητα που παρατηρείται στο πεδίο των malls από την πλευρά της παραχωρησιούχου του Ελληνικού.

    Θυμίζουμε πως χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά του 31,7% που κατείχε η αμερικανική Varde Partners στη Lamda Malls, επένδυση 109 εκατομμυρίων από τη Lamda, που αποτελεί και το αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του οχήματος της θυγατρικής, έχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο. Η τιμή αγοράς φέρεται να αντανακλά την εσωτερική θεώρηση του management για την πραγματική αξία των εμπορικών της κέντρων, λαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά στοιχεία επισκεψιμότητας και τζίρου καθώς και της προοπτικής αύξησης των ενοικίων.

    Είχε προηγηθεί η σύσταση νέας θυγατρικής με κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ, στην οποία θα περάσει ο έλεγχος των δύο εμπορικών κέντρων του Ελληνικού, τη Lamda Ellinikon Malls Holdings. To SPV συστάθηκε την Παρασκευή, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Οδυσσέα Αθανασίου, και στελέχη της Lamda στο δ.σ., την Κωνσταντίνα Καρατοπούζη, τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, τον Θεόδωρο Γαβριηλίδη και τον Χάρη Γκορίτσα.

    Όπως είπε, ο κ. Αθανασίου, στη Lamda Malls θα εισφερθεί και το The Mall Athens που για την ώρα ελέγχεται από άλλη θυγατρική – κι αυτή με τη σειρά της θα συγχωνευθεί με τη Lamda Ellinikon Malls Holdings. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία με τα πέντε εμπορικά κέντρα – μαζί με αυτά της έκτασης του πρώην αεροδρομίου – θα είναι κι αυτή που θα επιχειρηθεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σίγουρα από το 2023 κι έπειτα.

    Σημειωτέον ότι Mediterranean Cosmos και Golden Hall κινήθηκαν τον Απρίλιο ανοδικά σε σχέση με το 2019, σε αντίθεση με τη μικρή πτώση του The Mall Athens.

    Διαβάστε επίσης

    Lamda Development: Αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της Lamda Malls – Aγόρασε ποσοστό της Värde Partners έναντι €109 εκατ.

    Lamda Development: Σε ρυθμούς «κανονικότητας» η ανακαίνιση που θα κάνει το The Mall πράσινο



    ΣΧΟΛΙΑ