• Real Estate

    Lamda Development: Σε ρυθμούς «κανονικότητας» η ανακαίνιση που θα κάνει το The Mall πράσινο

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος Lamda Development


    Μία – μία τακτοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έναρξη του project των 15 εκατομμυρίων έχει δρομολογήσει η Lamda Development στο Μαρούσι, με σκοπό την ανακαίνιση του πρώτου της mall και τη μετατροπή του σε πράσινο εμπορικό κέντρο.

    Πρόσφατα ενημερώθηκε η οικοδομική άδεια που, εκτός των άλλων, δίνει τη δυνατότητα στη Lamda Development να ολοκληρώσει τις εργασίες μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

    Πέρα από το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών ενέχει τον κίνδυνο καθυστέρησης για μεγάλα και μικρά δημόσια και ιδιωτικά έργα, η ανακαίνιση του The Mall Athens θα λαμβάνει χώρα ενώ το εμπορικό θα βρίσκεται σε λειτουργία, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναστείλουν τις εργασίες τους τα καταστήματα που βρίσκονται εντός.

    Την αρχιτεκτονική και άλλες μελέτες έχει εκπονήσει η Aspa Design του Σπύρου Τσαγκαράτου οποίος έχει υπάρξει συνεργάτης του ομίλου τόσο για τη Μαρίνα Φλοίσβου όσο και για τα τρία εμπορικά κέντρα, ενώ έχει αναλάβει και τη μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

    Στα υπό ανάπτυξη έργα του γραφείου ανήκει επίσης το Kaizen Campus της Dimand, οι εμπορικές χρήσεις του Πύργου Πειραιά και το ΟΠΑΠ Αρένα που θα στεγάσει τη νέα έδρα της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Αρχικός στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει στο τέλος του 2022. Η ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού, όπως και ο εκσυγχρονισμός του θα πάρουν μπρος έπειτα από 17 χρόνια λειτουργίας και προκειμένου το κτίριο του The Mall να προσαρμοστεί στον ισχύοντα κτιριολογικό κανονισμό.

    Οι εργασίες που εκσυγχρονίζουν το εμπορικό

    Οι παρεμβάσεις στις οποίες η Lamda Development θα προχωρήσει είναι

    • η μετατροπή βοηθητικών χώρων στο εσωτερικό του κτιρίου σε εμπορικούς χώρους κύριας χρήσης, κυρίως στο ισόγειο και τη δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στα επίπεδα ισόγειο και στον πρώτο όροφο,

    • η καθαίρεση και αποξήλωση χώρων που εμπορικά δεν αξιοποιούνται και η μετατροπή τους σε φυτεμένα δώματα υπό μορφή πλατειών και αστικών κήπων, στα οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι χρήστες του κτιρίου,

    • η αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού κοινόχρηστου διαδρόμου κυκλοφορίας κοινού στο επίπεδο 0, με τη δημιουργία εσωτερικών χώρων φύτευσης στον κεντρικό του άξονα κατά μήκος όλης της έκτασής του, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος και του ανοικτού χώρου,

    • η μετατροπή των δωμάτων των επιπέδων 4 και 5 σε φυτεμένα δώματα στο σύνολο της έκτασής τους και δημιουργία παρτεριών διασκορπισμένων στο σύνολο της κάλυψης του κτιρίου,

    • ο πλήρης ανασχεδιασμός της φύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου,

    • η μετατροπή της οβάλ πλατείας εισόδου στο επίπεδο 2 του κέντρου, η οποία αποτελεί και το επίπεδο σύνδεσης του ΗΣΑΠ και του προαστιακού σιδηροδρόμου, σε μια πλατεία με διαδρομές, στάσεις, κήπους, παρτέρια, δενδροστοιχίες. Έτσι, οι συνολικά διαμορφωμένοι χώροι πρασίνου, που αφορούν στο εσωτερικό του κτιρίου, στα δώματα και στον περιβάλλοντα χώρο, θα ξεπεράσουν τα 13 στρέμματα,

    • η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συνολικής επιφάνειας 1.810 τ.μ. στα δώματα του κεντρικού και του βορειοδυτικού τμήματος του κτιρίου, το οποίο σε συνδυασμό με αναβάθμιση/ αντικατάσταση συστημάτων με υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, όπως είναι ο φωτισμός και ο κλιματισμός, τη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων μέσω της εγκατάστασης Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίων (BMS), τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και την κατάταξή του στην Ενεργειακή Κατηγορία Α+ και

    • τέλος, η δημιουργία, στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, νέας υπόγειας δεξαμενής ομβρίων, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων, με στόχο την αξιοποίησή του στην άρδευση του οικοπέδου.

    Από το ’23 η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο

    Το project ανακαίνισης του The Mall, που μόλις πέρσι «τακτοποιήθηκε» πολεοδομικά, τρέχει παράλληλα με το έργο της Lamda Development στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου φιλοδοξεί να κατασκευάσει το πιο μεγάλο και σύγχρονο mall της χώρας. Η συνολική δομημένη επιφάνεια θα είναι στα επίπεδα των 85.000 τ.μ. και αναμένεται να φιλοξενήσει κορυφαία και διεθνή brands.

    Στο κάδρο του ομίλου είναι εξάλλου να δημιουργήσει ένα «ξεχωριστό» επενδυτικό καταφύγιο μέσω των malls, αφού έχει ήδη ανακοινωθεί η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο. Η εισαγωγή στο Χ.Α. έχει ήδη μετατεθεί από τον όμιλο Λάτση για το α’ εξάμηνο του 2023, «κορονοϊού επιτρέποντος».

    Όπως είπε πρόσφατα στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο Οδυσσέας Αθανασίου, όταν τα malls επιστρέψουν στην «κανονική» τους κερδοφορία και εφόσον ο εκμισθώσιμος χώρος των νέων εμπορικών στο Ελληνικό φτάσει στο 100% – από 80% που είναι σήμερα –, οι επενδυτές θα δουν τις μετοχές της Lamda Malls να διαπραγματεύονται στο ταμπλό.



    ΣΧΟΛΙΑ