• Real Estate

    Bluehouse – Λ. Αναγνωστόπουλος: Νέος δικαστικός πόλεμος με φόντο ένα… Praktiker

    Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Ιδρυτής της SPDI


    Με αντέγκληση για συκοφαντική δυσφήμιση απάντησαν τα – εναπομείναντα – στελέχη της Bluehouse στον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο, με μία διαμάχη μεταξύ συνεργατών να καταλήγει σε «σφοδρή» αντιδικία.

    Χθες, ενώ μάρτυρες – εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είχαν κληθεί να καταθέσουν, κύκλοι της Bluehouse έδιναν την απάντηση της εταιρείας ακινήτων στην Secure Property Development & Investment, την εισηγμένη στο Λονδίνο επενδυτική του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου, φέρνοντας στο φως μήνυση που κατέθεσαν προγενέστερα.

    Θυμίζουμε πως τη Bluehouse σύστησαν οι Γιάννης Δεληκανάκης, Victor Pisante και Μπάμπης Πανδής, με τον πρώτο να αποχωρεί στα τέλη του 2020 από την εταιρεία.

    Σε μία σύντομη αναφορά στην υπόθεση, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι SPDI και Bluehouse είχαν φτάσει την περίοδο 2013 – 2015 στο παρά πέντε της δημιουργίας κοινοπραξίας με στόχο χαρτοφυλάκιο 500 εκατ. για δραστηριοποίηση στο real estate της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την υποστήριξη αμερικανικών κεφαλαίων. Το deal ναυάγησε και το ζήτημα οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με την SPDI να υποστηρίζει πως σε μισθώτρια ενός από τα ακίνητα που θα περιερχόταν στην κατοχή της (στο πλαίσιο της συμφωνίας), κατάστημα της Praktiker στη Ρουμανία, είχε χορηγηθεί έκπτωση, που απομείωνε την αξία του.

    Εξωδικαστικό συμβιβασμό επιδιώκει η πλευρά Αναγνωστόπουλου, υποστηρίζει η Bluehouse

    Στις 25 Αυγούστου η εδρεύουσα στην Κύπρο SPDI κατέθεσε μήνυση για απάτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    Χθες έγινε γνωστό πως τρεις μήνες μετά, στις 29 Νοεμβρίου, η Bluehouse υπέβαλε έγκλησης/μήνυσης ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου της SPDI για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδούς κατάθεσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης για να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους, υποστηρίζοντας πως η έγκληση κατά των στελεχών της είναι ουσιαστικά αβάσιμη και βρίθει ανακριβειών και αναληθών ισχυρισμών.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα πως η SPDI επιχειρεί εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη λύση της υπόθεσης, «που φέρεται ότι έγινε πριν από 7 και πλέον χρόνια», αιτούμενη να της καταβληθεί ποσό μικρότερο από αυτό που αιτήθηκε.

    Τονίζουν, μάλιστα ότι η πλευρά Αναγνωστόπουλου σπεύδει να συμβιβάσει την διαφορά πριν την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η SPDI αναφέρει στην έγκληση ότι ζημιώθηκε δια εξαπάτησης κατά 4,2 εκατ. ευρώ.

    Η πλευρά της Bluehouse άσκησε τον Δεκέμβριο του 2018 αγωγή κατά της SPDI ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ζητώντας την αποκατάσταση ζημίας ύψους 5 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2019 η SPDI υπέβαλε ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου ένσταση και ανταπαίτηση αντίστοιχου ποσού.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Bluehouse, η εταιρεία έχει ήδη στο πλαίσιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, «καθότι έχει διαταχθεί η δέσμευση της περιουσίας της SPDI στην Κύπρο, μέχρι και το ποσό των 5,04 εκατ. ευρώ».

    Bluehouse: «Αβάσιμη και αναληθής η έγκληση της SPDI»

    Όπως αναφέρει στην έγκλησή της η SPDI, το 2015 ήρθε σε γνώση της «τελεσίγραφο» της Praktiker στους νέους ιδιοκτήτες του ακινήτου να καταστήσουν μόνιμη την έκπτωση του 40% στο ενοίκιο του καταστήματος, ειδάλλως θα αποχωρούσε από το μίσθιο.

    «Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής διότι ο κ. Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της SPDI είχε προσκομίσει την ίδια αυτή επιστολή ως τεκμήριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στο πλαίσιο ένορκης δήλωσής του, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019», υποστηρίζει η πλευρά της Bluehouse, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιστολή βρισκόταν στην κατοχή του τρία χρόνια πριν από την υποβολή της έγκλησης εις βάρος της.

    Η SPDI υποστηρίζει στην έγκληση πως Bluehouse και Praktiker κατέληξαν στη μείωση του τιμήματος ως μόνιμη λύση, με επέκταση της σύμβασης έως το 2024, ενώ είχε χορηγηθεί έκπτωση για ολόκληρο το 2015, παρόλο που η Bluehouse ενημέρωνε την SPDI ότι επρόκειτο για μια προσωρινή διευκόλυνση που είχε ζητήσει η Praktiker.

    Από την πλευρά της, τώρα, η Bluehouse είχε απαντήσει στην Praktiker με επιστολή από τον Φεβρουάριο του 2015, απορρίπτοντας ρητά τους όρους της, έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην εταιρεία του Λ. Αναγνωστόπουλο τον Φεβρουάριο του 2019, στο πλαίσιο της αστικής διαδικασίας στην Κύπρο.

    Από τους όρους της τροποποίησης της μισθωτικής σύμβασης «αποδεικνύεται ότι η έκπτωση στη μισθώτρια εταιρεία αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στο 2015», ενώ σε αυτήν «εμπεριέχονταν σε αυτή πρόσθετες ρήτρες και εγγυήσεις που διασφάλιζαν την εκ μέρους της Praktiker καταβολή του πλήρους μισθώματος για τα υπόλοιπα έτη της μισθωτικής σχέσης, δηλαδή τα έτη 2016-2020».



    ΣΧΟΛΙΑ