• Real Estate

    Αρχές Ιουλίου βγαίνει ξανά στις αγορές η Lamda – Και η Alpha Bank στο κοινοπρακτικό των 1,1 δισ.

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος Lamda Development


    Το ενδιαφέρον της Alpha Bank να συμμετάσχει στο κοινοπρακτικό δάνειο των 1,1 δισ. που έχει υπογράψει ήδη με δύο τράπεζες, αποκάλυψε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

    Lamda, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έβαλαν στις αρχές Απριλίου τις υπογραφές του προγράμματος και της σύμβασης κάλυψης του δανείου που θα χρηματοδοτήσει τα έργα των υποδομών και άλλες αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας. Το ομολογιακό έχει διάρκεια 10 έτη από την ημέρα της μεταβίβασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στην παραχωρησιούχο, δηλαδή από την 25η Ιουνίου του 2021, και πλέον θα καλύπτεται από τρεις τράπεζες.

    Προς έκδοση το «ομόλογο λαϊκής βάσης»

    Την ίδια ώρα, η εισηγμένη μετρά αντίστροφα για την έκδοση του πράσινου ομολόγου ύψους έως 260 εκατ. ευρώ, με τον Οδυσσέα Αθανασίου να διευκρινίζει πως «βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόδοση θα διαμορφωθεί σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από αυτά του ομολόγου του Ιουλίου του 2020 (το κουπόνι είχε οριστεί στο 3,4%), «λόγω των συνθηκών στις αγορές χρήματος».

    Με δεδομένο ότι το ελάχιστο ποσό εγγραφής θα είναι τα 1.000 ευρώ, ο κ. Αθανασίου μίλησε για ένα «ομόλογο λαϊκής βάσης», που, πάντως, έχει στόχευση μόνο τη βελτιστοποίηση της δομής της μόχλευσης της εταιρείας, αφού η χρηματοδότηση των πρώτων έργων είναι εξασφαλισμένη.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Lamda τρέχει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και να αρχίσουν να υπογράφονται τα συμβόλαια μεταβίβασης των οικιστικών. Αυτή η πηγή εσόδων αλλά και ένα τμήμα της συναλλαγής με την ΤΕΜΕΣ για το ένα εκ των δύο πεντάστερων στο Ελληνικό, θα βάλει στα ταμεία της Lamda ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ φέτος.

    Το 2023, τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο πρώην αεροδρόμιο αναμένεται να φτάσουν τα 350 εκατομμύρια. Συνολικά, οι κρατήσεις και τα προσύμφωνα για τις κατοικίες μεταφράζονται σε έσοδα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον όμιλο Λάτση.

    Οι πωλήσεις, εξάλλου, αποτελούν κι έναν μοχλό στήριξης της Lamda στην εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους, εφόσον στην περιοχή ανάπτυξης των βιλών η εταιρεία έχει μεταβιβάσει οικόπεδα, μεταφέροντας το κόστος ανέγερσης στον αγοραστή. Το τρέχον δίμηνο ολοκληρώνονται οι πωλήσεις των condos (διώροφες και τριώροφες κατοικίες), όπου οι τιμές πωλήσεων έχουν επίσης αναθεωρηθεί.

    Δεύτερος ουρανοξύστης κατοικιών με θέα στη θάλασσα

    Εξετάζοντας την αυξημένη ζήτηση, η Lamda αποφάσισε την ανέγερση ενός ακόμη οικιστικού πύργου στο παράκτιο μέτωπο. Πρόκειται για επένδυση που θα υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου από την εταιρεία και αφορά στην κατασκευή ενός ουρανοξύστη 15 ορόφων, επιφάνειας 16.500 τ.μ. και ύψους 50 μέτρων, σε απόσταση 150 μέτρων από τη θάλασσα. Τα διαμπερή διαμερίσματα θα έχουν θέα τόσο στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, όσο και στο Μητροπολιτικό Πάρκο, ενώ ο σχεδιασμός του πύργου ανήκει στον Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels.

    Επιπλέον, στα οικιστικά έργα θα προστεθούν περίπου 1.000 κατοικίες στα σύνορα της έκτασης με τον Άλιμο. Θυμίζουμε επίσης πως και το σχέδιο της Orilina για δημιουργία yacht club και χώρων αναψυχής περιλαμβάνει κατοικίες. Σύντομα η Lamda θα ανακοινώσει και τη δημιουργία ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στο Ελληνικό, με ελληνικό και ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών.

    Η Lamda Malls, το μέρισμα και η αξία της μετοχής

    Η διοίκηση επανέλαβε στους μετόχους τον στόχο εισαγωγής στο Χ.Α. της Lamda Malls, στην οποία θα εισφερθεί το mall του Αμαρουσίου (τώρα περιλαμβάνει το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos), τα δύο νέα εμπορικά του Ελληνικού και το νέο asset που ετοιμάζεται να εξαγοράσει, έτσι ώστε να αποτελέσει επενδυτικό καταφύγιο. Σκοπός είναι η Lamda Malls να διαπραγματεύεται στο ταμπλό από το 2023 και κατόπιν να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, με την εισηγμένη να είναι ανοιχτή στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία. Θυμίζουμε πως εξαγόρασε με 109 εκατ. ευρώ το ποσοστό της αμερικανικής Varde Partners, η οποία αποχώρησε.

    Ο Οδυσσέας Αθανασίου αναφέρθηκε και στην πορεία της μετοχής, η οποία παραδέχτηκε ότι απογοητεύει πολλούς μετόχους, εξηγώντας πως «οι εταιρείες real estate είναι εκτός μόδας, διαπραγματεύονται με μεγάλο discount παγκοσμίως. Θα βρεθούμε σε premium μόλις καταλάβουν οι ξένοι επενδυτές πόσο καλά πάει το Ελληνικό και τα εμπορικά κέντρα», ενώ τόνισε ότι οσονούπω ξεκινά η επικοινωνιακή εκστρατεία για το Ελληνικό στο εξωτερικό.



    ΣΧΟΛΙΑ