• Real Estate

    Ακίνητα 240 εκατομμυρίων βγάζει προς πώληση η Εθνική

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Πωλήσεις ακινήτων, στην πλειονότητά τους οικιστικών, αξίας σχεδόν 240 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Εθνική, μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης real estate που σύστησε πριν από τέσσερα χρόνια.

    Η τράπεζα αξιοποίησε το θετικό momentum στην αγορά ακινήτων, όπως δείχνουν και τα στοιχεία που καταγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε ενόψει της εξόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Το 2022 το τμήμα REOs της Εθνικής πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων ακινήτων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού οι πωλήσεις της διεύθυνσης real estate έφτασαν περίπου τα 64 εκατομμύρια ευρώ (389 ακίνητα) το 2022 και φετινό εννεάμηνο τα 38 εκατομμύρια ευρώ (292 ακίνητα).

    Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό, αυτό ήταν αποτέλεσμα της υιοθέτησης μιας νέας στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των καναλιών προώθησης ακινήτων που διαθέτει η τράπεζα (ηλεκτρονικά κανάλια, μεσίτες, δίκτυο καταστημάτων) και της μετάβασης από ένα παραδοσιακό μοντέλο φυσικών πωλήσεων σε ένα πιο ευέλικτο, ολοκληρωμένο μοντέλο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκμετάλλευση χαρτοφυλακίων ακινήτων με μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση.

    Στο τέλος εννεαμήνου, η διεύθυνση REOs είχε υπό διαχείριση 4.249 κόκκινα ακίνητα, εκ των οποίων πάνω από το 60% αφορούσαν σε κατοικίες. Η τεχνική και νομική ωρίμανση των ακινήτων για την επίτευξη του καθεστώτος έτοιμων προς πώληση συνεχίζεται με γρήγορους, κατά την Εθνική, ρυθμούς και περίπου 1.797 ακίνητα συνολικής αξίας 239 εκατ. ευρώ είναι επί του παρόντος έτοιμα προς πώληση και προωθούνται μέσω της σελίδας. Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής, η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών εκτιμάται σε 8,8% το 2023 και 3,3% κατά μέσο όρο το 2025.

    Το 2023, η διεύθυνση Διαχείρισης Περιουσίας ενέτεινε τις προσπάθειές της σε σχέση με τους στόχους βελτιστοποίησης των δαπανών της τράπεζας για το δίκτυο καταστημάτων και τα κτίρια των κεντρικών γραφείων, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος μέσω καταγγελιών μισθώσεων και υπομίσθωσης κενών χώρων σε τρίτους.

    Αγορά δύο ακινήτων έναντι 54 εκατομμυρίων από τον Γιάννη Παπαλέκα

    Σε αυτό το πλαίσιο, κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2023, η τράπεζα αγόρασε από την Prodea το κτίριο 38.440 τετραγωνικών μέτρων που στεγάζει το κέντρο πληροφορικής της στον Γέρακα, έναντι 83 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την εκτιμώμενη ετήσια μείωση του κόστους ενοικίασης κατά περίπου 6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει συνάψει δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας με την Prodea για την αγορά ακινήτων που μισθώνει επί του παρόντος, με το υπόλοιπο αυτής της συναλλαγής να ανέρχεται σε 154 εκατ. ευρώ και να ολοκληρώνεται έως την εκπνοή του 2023.

    Η τράπεζα προχώρησε επίσης στην αγορά δύο κτιρίων κεντρικών γραφείων με μακροχρόνιες μισθώσεις από τον όμιλο του Γιάννη Παπαλέκα, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην οδό Σοφοκλέους και γειτνιάζουν με τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής, έναντι 54 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ετήσια μείωση του κόστους ενοικίασης κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αγόρασε από τη Dromeus Capital κτίριο που είχε μισθώσει προηγουμένως επί της οδού Πειραιώς 74 που στεγάζει διάφορες διευθύνσεις της Τράπεζας.

    Το ακίνητο αγοράστηκε για 29,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εκτιμώμενη μείωση του κόστους ενοικίασης κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ. Τέλος, στο πλαίσιο της διαδικασίας βελτιστοποίησης των εξόδων της, η Εθνική τερμάτισε δύο συμβάσεις μίσθωσης με την Prodea για δύο κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, στις οδούς Ομήρου και Μητροπόλεως.

    Η Εθνική είναι, βάσει στοιχείων εννεαμήνου, ιδιοκτήτρια 4.062 οικοπέδων και κτιρίων, ενώ το χαρτοφυλάκιο της έχει αξία 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειωτέον ότι το 2020 τα ακίνητα της Εθνικής είχαν αξία 2,07 δισ. ευρώ.

    Θυμίζουμε ότι η Εθνική δραστηριοποιείται και στις χρηματοδοτικές μισθώσεις από το 1990, μέσω της θυγατρικής της, Εθνική Leasing. Οι νέες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το 2022 από όλες τις ελληνικές εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης ανήλθαν συνολικά σε 516 εκατ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων περίπου το 45% (ήτοι 232,6 εκατ. ευρώ) πραγματοποιήθηκαν από την Εθνική Leasing.



    ΣΧΟΛΙΑ