• Real Estate

    Αύξηση 7,9% στις τιμές των εξοχικών σε Αράχωβα, Άγιο Αθανάσιο, Καρπενήσι και Τρίκαλα Κορινθίας το 2019 – Xαμηλή παραμένει η ζήτηση

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη


    Σε θετική τροχιά κινήθηκε η αγορά της χειμερινής εξοχικής κατοικίας στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα Αράχωβα, Άγιος Αθανάσιος, Καρπενήσι και Τρίκαλα Κορινθίας, το 2019 σε σχέση με το 2018, με τις αγοραπωλησίες όμως λιγοστές.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αξιών της Geoaxis (Property Valuation Services), οι αξίες στις περιοχές αυτές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,9%, ωστόσο, σε σχέση με το 2008 οι τιμές εξακολουθούν να είναι μειωμένες περίπου 50%. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν το 2020 κομβικό έτος σημειώνοντας ότι η γενικότερη πορεία της χώρας και της αγοράς ακινήτων δύναται υπό προϋποθέσεις να σηματοδοτήσει εντονότερη αύξηση των αξιών των χειμερινών εξοχικών κατοικιών, ακολουθώντας την πορεία που ήδη σημειώνεται σε άλλους τύπους ακινήτων.

    Όπως επισημαίνεται από την Geοaxis, η οικονομική κρίση έπληξε εντονότερα από κάθε άλλη την αγορά των χειμερινών εξοχικών κατοικιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) και χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια.

    Παρά την αύξηση στις τιμές εδώ και 2 χρόνια, αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 ευρώ/τμ εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση.

    Ως παράδειγμα αναφέρεται η περιοχή Λιβάδι στην Αράχωβα στην οποία, έπειτα από το κατασκευαστικό «αμόκ» – σε σημείο που οι μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στην λίμνη – δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως προοπτική άμεσης διάθεσης.

    Οι αναλυτές επαναλαμβάνουν ότι η αγορά της χειμερινής εξοχικής κατοικίας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά θερινής, αποτελεί επιμέρους παράγωγο και όχι διαμορφωτή της συνολικής αγοράς ακινήτων. Ως παράγωγο ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις της αγοράς με σημαντική διαφορά φάσης, η οποία προσδιορίζεται χρονικά σε 3 – 5 έτη.

    Ως εκ τούτου, μόνο μετά την καταγραφή πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αφού παγιοποιηθεί η αύξηση στις αξίες άλλων τύπων ακινήτων, όπως τα γραφεία, οι κατοικίες, τα καταστήματα και οι αποθηκευτικοί χώροι, η συγκεκριμένη αγορά θα σημειώσει σημαντική αύξηση αξιών.

    Βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας και της πρόσβασης σε ευκολότερο και φτηνότερο δανεισμό, σε συνδυασμό με την οικονομική ομαλοποίηση και την ενίσχυση του χειμερινού τουριστικού προϊόντος της χώρας (προϊόντος που υπολείπεται σημαντικά από το θερινό τουριστικό προϊόν), θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης των αξιών.

    Βάσει των στοιχείων της Geoaxis, η μέση επιφάνεια εξοχικής κατοικίας διαμορφώνεται σήμερα στα 171 τμ, με μέση ηλικία τα 11 χρόνια.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τη μεγαλύτερη αύξηση στις αξίες εμφανίζει η Αράχωβα, από 1,302 ευρο/τμ το 2018 η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.425 ευρο /τμ (9,47%) και τα Τρίκαλα Κορινθίας από 1.144 ευρό/τμ το 2018 στα 1.254 ευρώ/τμ (9,61%). Ακολουθούν το Καρπενήσι, από 1.221 ευρώ/τμ το 2018, στα 1.325 ευρώ/ τμ (8,48%) και τέλος ο Άγιος Αθανάσιος Πέλλας, από 1.191 ευρώ/τμ το 2018 στα 1.239 ευρώ/τμ (4%).

    Η άνοδος των τελευταίων 12 μηνών στις αξίες που καταγράφει το Παρατηρητήριο της Geoaxis για 2ο διαδοχικό έτος, προεξοφλεί την παγιοποίηση της προσδοκίας ανάκαμψης της αγοράς με καταγραφή μελλοντικών υπεραξιών, την ενίσχυση της χειμερινής τουριστικής κίνησης και την έναρξη της σταδιακής πρόσβασης σε εύκολο δανεισμό.

    Η εικόνα από το 2008

    Μεταξύ 2019 και 2008 καταγράφεται μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών κατά μέσο όρο 50,5% και για τις τέσσερις περιοχές της μελέτης. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος από 3.301 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.239 ευρώ/τμ (-62%) και ακολουθούν η Αράχωβα από 3.000 ευρώ/ τμ το 2008 στα 1.425 (-53%), τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.254 ευρώ/τμ (-44%) και τέλος το Καρπενήσι από 2.308 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.325 ευρώ/τμ (-43%).

    Τα παραπάνω αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, αποτυπώνουν την υπερεκτίμηση του Αγίου Αθανασίου αλλά και της Αράχωβας (κυρίως του Λιβαδιού) κατά το τέλος της εποχής της υπέρμετρης οικονομικής ευφορίας του 2008.

    Στον αντίποδα, το Καρπενήσι αναπτυσσόμενο πιο ήπια την περίοδο προ του 2008 κατέγραψε αναλογικά πιο ελεγχόμενη πτώση.



    ΣΧΟΛΙΑ