• Real Estate

    Αυτή είναι η χρυσή τετράδα που χτίζει τους «ιερούς» ουρανοξύστες στο μίνι Ελληνικό του Σχιστού


    Προβεβλημένα στελέχη με εμπειρία σε διοικητικά συμβούλια, αμερικανοθρεμμένοι επιχειρηματίες με στενούς δεσμούς με την Εκκλησία και κληρικοί με πείρα στην οικονομική διαχείριση συνθέτουν το σκηνικό της στελέχωσης της mega επένδυσης της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών στα 3.000 σχεδόν στρέμματά της στην περιοχή του Σχιστού – Σκαραμαγκά.

    Ο «σκιώδης τσάρος» των οικονομικών της Εκκλησίας

    Στο επταμελές δ.σ. με θητεία έως το 2028, πέρα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (κατά κόσμο Ιωάννη Λιάπη), που έχει τη θέση του προέδρου στη Σχιστό Α.Ε. -όπως λέγεται η εταιρεία αξιοποίησης της έκτασης-, ακόμα ένας «επιφανής» κληρικός που έχει πάρει θέση στη διοίκηση είναι ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος (κατά κόσμο Νικόλαος) Φαρμάκης.

    Ο 51χρονος Αρχιμανδρίτης, παιδί μεταναστών της Μελβούρνης, χειροτονήθηκε το 1999, έχοντας ήδη αποφοιτήσει από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Από το 2019 έχει οριστεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο διευθυντής της ΕΚΥΟ που διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ από το βιογραφικό του ξεχωρίζει η θέση του προσωπικού συμβούλου σε θέματα Υγείας του Γιασέρ Αραφάτ.

    Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο «Έθνος», όταν πήρε το βάπτισμα του πυρός, είχε χαρακτηριστικά πει πως η Εκκλησία δεν θέλει «να αποκτήσει καράβια για να πηγαίνουμε διακοπές σε εξωτικά μέρη. Θέλουμε να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να συντηρούμε αξιοπρεπώς τις δομές μας και να απλώνουμε το χέρι μας σε αυτούς που μας χρειάζονται».

    Συγκεκριμένα για τη real estate περιουσία της Εκκλησίας, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακίνητα και κάποιοι έχουν φροντίσει να τα φτιάξουν τόσο «ωραία», ώστε να μην μπορούμε ως Εκκλησία να τα εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει. Με όλα αυτά πρέπει να ασχοληθούμε σήμερα. Γνωρίζουμε όλοι ότι σε δήμους της Αττικής και ειδικότερα των νοτίων προαστίων βρίσκεται μέρος της μεγαλύτερης περιουσίας μας. Σε αυτή την περιοχή αν κανείς κάνει μια βόλτα θα δει οικόπεδα χέρσα και άκτιστα. Αυτά τα κτήματα λοιπόν είναι στο σύνολό τους εκκλησιαστικά ακίνητα, τα οποία σήμερα που μιλάμε για κάποιους λόγους δεν είναι εκμεταλλεύσιμα».

    Με μακρά θητεία στις τράπεζες το δεξί χέρι του Αρχιμανδρίτη

    Ως δεξί χέρι του αντιπροέδρου Αρχιμανδρίτη Φαρμάκη φέρεται ότι θα τελέσει τα καθήκοντά του ο Θανάσης Χριστόπουλος, γνωστός για τη θητεία του ως επικεφαλής επενδύσεων της Prodea.

    Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και κάτοχος master του Πανεπιστημίου του Leicester, ο κ. Χριστόπουλος έχει θητεύσει επί μακρόν στον τραπεζικό τομέα, αφού ήταν ανώτατο στέλεχος στην Εμπορική Τράπεζα, για μία δεκαετία εργάστηκε στη Eurobank και για πέντε χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ στο βιογραφικό του καταγράφεται και θητεία έξι ετών στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Χέρι βοηθείας από έναν επαγγελματία manager

    Από τα μέλη της διοίκησης ξεχωρίζει το γνώριμο στους επιχειρηματίες όνομα του Βασίλη Ανδρικόπουλου, οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις για τον οποίο αφορούσαν στην είσοδό του στο δ.σ. της Premia, εισηγμένης εταιρείας ακινήτων.

    Ο 50χρονος manager, που τώρα έχει τη θέση του αναπληρωτή CEO στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, διαθέτει 25ετή εμπειρία σε θέσεις υψηλής διοικητικής ευθύνης σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με όπλο στη φαρέτρα του πτυχίο της ΑΣΟΕΕ και μετεκπαίδευση στο Harvard και στο INSEAD, ξεκίνησε να εργάζεται στη ναυτιλία και στην Arthur Andersen (νυν Ernst & Young).

    Στα καπέλα που φόρεσε ανήκει αυτό του CEO της Green Cola, δημιούργημα του Γιάννη Χήτου. Ήταν επίσης μέτοχος και αντιπρόεδρος του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ caremarket.gr, που πλέον έχει περάσει στα χέρια του Σκλαβενίτη, μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της GFG Bakery, της αλυσίδας ελληνικών φούρνων επίσης του Γιάννη Χήτου με την εξαγορά της Fournos Theofilos, αλυσίδα φούρνων του Γιώργου Κορρέ στην Αμερική στο ενεργητικό της, στέλεχος της Diageo και της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, μέλος του ομίλου της Carslberg.

    Ένας Αμερικανός με… ορθόδοξη συνείδηση

    Θέση στην επένδυση της Εκκλησίας έχει και ένας ομογενής με «φιλορθόδοξα» αισθήματα, ο Χρήστος Μαραφάτσος, πρόεδρος των «Ελληνικών Φωνών για τον Τραμπ» και επίσημος σύμβουλος για την εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

    Είναι επίσης πρόεδρος της Blue Sky Capital, αμερικανικής εταιρείας συμβουλευτικής και επενδύσεων με έδρα την Ουάσιγκτον και έχει αναγνωριστεί από το Bloomberg στους 25 καλύτερους επιχειρηματίες κάτω των 25, σύμφωνα με την προσωπική του ιστοσελίδα. Συνιδρυτής της Delta Produce, χονδρεμπορικής εταιρείας νωπών τροφίμων, ο Μαραφάτσος δηλώνει ότι “έχει βγει στην πολιτική αρένα για να εκπροσωπήσει την ελληνορθόδοξη κοινότητα”, διατηρώντας παράλληλα “ισχυρούς δεσμούς με την ελληνορθόδοξη εκκλησία και την κοινότητα στο σύνολό της”.

    Το στοίχημα των πύργων στα 3.000 αναξιοποίητα στρέμματα

    Η διοίκηση της Σχιστό Α.Ε. θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο σχέδιο της Εκκλησίας να ανεγείρει μέσα σε τέσσερα χρόνια το αντίπαλο δέος του Ελληνικού, έχοντας στο πλάνο ότι θα δαπανήσει κεφάλαια 726 εκατομμυρίων.

    Η Εκκλησία έχει προτείνει στο πλαίσιο της αξιοποίησης μεικτές χρήσεις, δηλαδή την κατασκευή πύργων γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, χώρου μνήμης, ιατρικού κέντρου, πρατηρίου καυσίμων, την επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής στα διπλάσια τετραγωνικά σε σχέση με σήμερα και τη χωροθέτηση ΒΙ.ΠΕ. για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λιμένα Πειραιά.

    Διαβάστε επίσης

    Εκκλησία: Με 700 εκατομμύρια χτίζει εντός τετραετίας το «μίνι Ελληνικό» στο Σχιστό



    ΣΧΟΛΙΑ