ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Μητσοτάκης στο Λονδίνο, το ράλι σε ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και τράπεζες, οι διαφωνίες των Κωνσταντακόπουλων για το Costa Navarino, η συγκίνηση Εξάρχου, το σχέδιο Σκυλακάκη για το ρεύμα, το OPEN TV και ο κοντός αφερέγγυος εφοπλιστής
Περιεχόμενα
Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης των 3.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, εντός του μήνα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση του project.
Επόμενο βήμα της ανάθεσης των εργασιών ωρίμανσης στο Ταμείο είναι να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης, με στόχο σε τέσσερα χρόνια από σήμερα το ακίνητο να είναι λειτουργικό.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ενέκρινε το έργο, αναθέτοντας στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχει συστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γνωστή ως PPF, την ωρίμανσή του.
Ακόμα ένα βήμα που έχει γίνει είναι η καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800.000 ευρώ στη Σχιστό Α.Ε..
Με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος και προβεβλημένα στελέχη του επιχειρείν – εκτός από κληρικούς – η Σχιστό Α.Ε. πατάει γκάζι για την εφαρμογή ενός σχεδίου, του οποίου ο προϋπολογισμός φτάνει τα 726 εκατομμύρια και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ιδίους πόρους της Εκκλησίας και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, χωρίς, πάντως, να είναι στο κάδρο η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Στελέχη με εμπειρία στο επιχειρείν
Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αξιοποίησης της έκτασης έχει οριστεί ο Θανάσης Χριστόπουλος, γνωστός από τη θητεία του στην Prodea, πρόεδρος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αντιπρόεδρος ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Νικόλαος Φαρμάκης και ανάμεσα στα μέλη ξεχωρίζει ο Χρήστος Μαραφάτσος, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας γνωστός για τη συνεργασία του με τον Τραμπ και ο Βασίλης Ανδρικόπουλος. Ο τελευταίος έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, CEO των Green Cola και Noval Property της Viohalco, αναπληρωτής CEO της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και στέλεχος της Diageo, ενώ επί του παρόντος είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια της Premia και της Καραμολέγκος.
Πύργοι, logistics, πάρκο και ΒΙ.ΠΕ. στην άλλη άκρη του παραλιακού μετώπου
Η θέση του ακινήτου είναι κομβική, καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με το παράκτιο μέτωπο μέσω του ΟΛΠ, βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά, διασχίζεται από τη λεωφόρο Πειραιώς-Σχιστού-Σκαραμαγκά και από σιδηροδρομικό δίκτυο και φτάνει μέχρι τις παρυφές του Αιγάλεω.
Για την αξιοποίηση των 3.000 στρεμμάτων έχει προταθεί σχέδιο νέας χωροθέτησης με μεικτές χρήσεις, δηλαδή την κατασκευή πύργων γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, χώρου μνήμης, ιατρικού κέντρου, πρατηρίου καυσίμων, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής στα διπλάσια τετραγωνικά σε σχέση με σήμερα.
Συγκεκριμένα, η όμορη ζώνη θα επεκταθεί και στην απέναντι πλευρά της λεωφόρου, με επιπλέον επιτρεπόμενες χρήσεις και συγκεκριμένα «παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης», δηλαδή αποθήκες χαμηλής και μέσης όχλησης, επαγγελματικά εργαστήρια, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών.
Ταυτόχρονα, προτείνεται η δημιουργία ζωνών ΒΙ.ΠΕ. εκατέρωθεν της Λεωφόρου Πειραιώς-Σχιστού-Σκαραμαγκά που θα χρησιμεύσουν στην εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του λιμένα Πειραιώς και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών αναγκών και χωροθέτηση ζώνης Ενέργειας, η οποία θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία του ακινήτου και όχι μόνο. Εξάλλου, σκοπός της Σχιστό Α.Ε. Έχει οριστεί η εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΥΘΥΑ).
Αυτή είναι μία από τις αξιόλογες κινήσεις που έχει κάνει η Εκκλησία για την αξιοποίηση της περιουσίας της. Η αρχή έγινε από την ασφάλιση ακινήτων αξίας 110 εκατομμυρίων σε Βουλιαγμένη, Κηφισιά και Θεσσαλονίκη, στα οποία μάλιστα συγκαταλέγεται η Λίμνη της Βουλιαγμένης, το Island και το Status στη Θεσσαλονίκη, το ξενοδοχείο Electra και το Electra Metropolis. Συνολικά, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορούσε σε αστικά ακίνητα στην Αττικής αξίας 21,2 εκατ. ευρώ, σε επαγγελματικά ακίνητα στην Αττική, αξίας 50,5 εκατ. ευρώ, σε αστικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη αξίας 14 εκατ. ευρώ και σε επαγγελματικά ακίνητα επίσης στη Θεσσαλονίκη αξίας 23,5 εκατομμυρίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαρέα και ανθυγιεινά: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «κόβει και ράβει» τη ρύθμιση για τους νοσηλευτές
- Πώς Μητσοτάκης και Στουρνάρας «απογείωσαν» τις τράπεζες
- Γιώργος Νίκας: Από τις περιπέτειες με τη SEC και τη θυσία του ακινήτου στο Μανχάταν, τρισευτυχισμένος παππούς στην Ελλάδα
- Ο Τσοβόλας, οι φοροφυγάδες και τα νέα όπλα του Πιτσιλή