• Real Estate

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Τι ακριβώς σχεδιάζει στο Ελληνικό


    Το ποσό των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εισπράξουν από την πώληση πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό, ΤΕΜΕΣ και Lamda Development, ίσο με τη συνολική επένδυση της κοινοπραξίας για την τουριστική ανάπτυξη στο παράκτιο μέτωπο.

    Σύμφωνα με το business plan που περιλαμβάνεται στην έκθεση εκτίμησης των δύο ακινήτων που παραχωρούνται στα δύο SPVs από την Ελληνικό Α.Ε., στην έκταση σχεδιάζονται δύο ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels), 160 και 200 κλειδιών.

    Είναι ήδη γνωστό ότι στις δύο εταιρείες (BELT και MALT) που θα ελέγχουν τα δύο θέρετρα συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με 70% και η Lamda με 30%.

    Ελληνικό όπως Ίμπιζα

    Το ξενοδοχείο των 160 κλειδιών θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο αξίας 22,4 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου θα έχουν επιφάνεια 14.330 τ.μ. και οι εγκαταστάσεις αναψυχής εντός του θερέτρου 14.756 τ.μ..

    Η επένδυση για αυτό υπολογίζεται σε 169 εκατομμύρια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (που είναι μάλλον… ελαστικό στην περίπτωση της ανάπτυξης του Ελληνικού), έως τον Νοέμβριο του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026 το ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί, ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2027.

    Την ίδια περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το δεύτερο ξενοδοχείο των ΤΕΜΕΣ και Lamda, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, αφού βρεθεί ανάδοχος για την κατασκευή του μέχρι τον Νοέμβριο του 2026.

    Το ξενοδοχείο των 200 κλειδιών θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο, το οποίο θα παραχωρηθεί έναντι 32,6 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, η επένδυση υπολογίζεται σε 235,4 εκατομμύρια, με τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου να καταλαμβάνουν 20.270 τ.μ..

    Και τα δύο ξενοδοχεία θα περιλαμβάνουν στεγασμένους χώρους και υπαίθριους χώρους εστίασης και αναψυχής, ενώ στο ένα θα λειτουργήσει και beach club – τοπόσημο 800 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cushman & Wakefield Proprius, βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου, εκεί θα κατασκευαστεί χώρος διασκέδασης «στα πρότυπα των παγκοσμίως γνωστών clubs της Μυκόνου, της Ibiza και άλλων πολυτελών θερέτρων».

    Σύμφωνα με την περιγραφή, το ένα ξενοδοχείο θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, ένα επώνυμο destination bar στον τελευταίο όροφο με πανοραμική θέα, health club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής, ομορφιάς και ευεξίας, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, που λειτουργεί τόσο ως κέντρο ευεξίας όσο και ως αποκλειστική λέσχη μελών για κοινό από την ευρύτερη περιοχή, δύο εξωτερικές πισίνες (η μία σε μικρή χερσόνησο), δύο εστιατόρια (το ένα στη γωνία του τελευταίου ορόφου του ξενοδοχείου), ένα beach club, πιθανώς διαχειριζόμενο από εξωτερικό operator, και προσβάσιμο σε επισκέπτες του ξενοδοχείου, ιδιοκτήτες κατοικιών και μέλη της λέσχης και αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Το δεύτερο πολυτελές θέρετρο θα περιλαμβάνει άλλα εμπορικά στοιχεία, όπως χώρους εστίασης και κάποια καταστήματα.

    Η βόρεια πτέρυγα του ξενοδοχείου θα έχει θέα προς την περιοχή της μαρίνας μέχρι και την ακτογραμμή του Πειραιά, η νότια προς τη Γλυφάδα και τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Η ανάθεση της διαχείρισης λειτουργίας των καταλυμάτων σε ένα από τα μεγαλύτερα σήματα hotel operator παγκοσμίως είναι ώριμη, ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την ενοικίαση των χώρων των εστιατορίων και του beach club σε διεθνή ονόματα της γαστρονομίας.

    Τι είναι τα condo hotels που σχεδιάζουν ΤΕΜΕΣ και Lamda

    Το νέο που κομίζει στην αθηναϊκή ριβιέρα η κοινοπραξία, πάντως, είναι ότι τα θέρετρα θα λειτουργούν ως ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας. Για να γίνει σαφές, οι ιδιοκτήτες των επώνυμων κατοικιών θα έχουν την επιλογή (όχι την υποχρέωση) να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενοικίασης, που σημαίνει ότι το ξενοδοχείο θα διαχειρίζεται τυχόν ακίνητα που συμμετέχουν σε αυτό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσο οι ιδιοκτήτες δεν χρησιμοποιούν το ακίνητο (πιθανώς και βάσει συμφωνημένων περιόδων εντός του έτους), αυτό θα μπορεί να παραχωρηθεί σε πελάτες του ξενοδοχείου.

    Οι εκτιμητές αναμένουν ότι θα εφαρμοστεί μια δομή σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενοικίασης θα μοιράζονται με το ξενοδοχείο οποιοδήποτε λειτουργικό κέρδος δημιουργείται.

    Η απόσβεση στην επένδυση θα έρθει από τις πωλήσεις των επώνυμων κατοικιών, καθώς τα έσοδα εκτιμώνται σε 405 εκατ. ευρώ, 152,4 εκατομμύρια από τις 17 κατοικίες του ενός θερέτρου και 253 εκατομμύρια από τα 49 πολυτελή ακίνητα του δεύτερου.

    Τα ακίνητα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία μέσω μέσω του εθελοντικού προγράμματος ενοικίασης θα είναι βίλες, παραθαλάσσιες οικιστικές μονάδες, ξενοδοχειακά διαμερίσματα ή μεζονέτες. Τα διαμερίσματα προβλέπεται να βρίσκονται στη νότια πτέρυγα του ξενοδοχείου.

    Οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα αποκλειστικό lounge club, ενώ κατά περιπτώσεις θα παρέχεται ιδιωτική πισίνα και θυρωρείο. Η δόμηση στις βίλες θα κυμαίνεται από 520 τ.μ. (για τις μεζονέτες) έως 950 τ.μ. και 305 τ.μ. για τα διαμερίσματα στον όροφο του κτιρίου του ξενοδοχείου.

    Στο δεύτερο ξενοδοχείο, τα διαμερίσματα προβλέπεται να βρίσκονται στους τελευταίους ορόφους και οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα αποκλειστικό lounge club και το γυμναστήριο του ξενοδοχείου.



    ΣΧΟΛΙΑ