• Πολιτισμός

    Τζο Νέσμπο, ο σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας στο σπίτι σας

    Ο Τζο Νέσμπο στην Αθήνα


    Άλλοι ξεκίνησαν από μικροί να γράφουν τις ιστορίες τους, ώσπου να κατακτήσουν τη δόξα, άλλοι στράφηκαν στην συγγραφή στην ωριμότητα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που παράτησαν ξαφνικά τα πάντα, σαν μια αστραπή από τον ουρανό να τους αποκάλυψε ότι το μέλλον τους είναι αλλού.

    Και, στην περίπτωση του Τζο Νέσμπο, στην αστυνομική λογοτεχνία και σ’ έναν ήρωα ονόματι Χάρι Χόλε, έναν σκληροτράχηλο τύπο, αλκοολικό, μοναχικό και αυτοκαταστροφικό, με ανορθόδοξες μεθόδους και τη δική του ηθική.

    Όσοι έχουν συναντήσει τον Τζο Νέσμπο (Γιου Νέσμπε προφέρεται στην πατρίδα του τη Νορβηγία), δεδομένου ότι έχει έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα και όχι μόνον για την προώθηση των βιβλίων του, αλλά, κυρίως, θα έλεγε κανείς, για αναρρίχηση στην αγαπημένη του Κάλυμνο, μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι ο ίδιος είναι το ακριβώς αντίθετο από τον επιθεωρητή Χόλε: Μικρόσωμος, αδύνατος, αλλά πρότυπο άριστης φυσικής κατάστασης, παρά τα 60 χρόνια του πλέον, ευγενής, προσιτός, επικοινωνιακός και με καλή διάθεση για συζήτηση.

    Ο Τζο Νέσμπο στην Αθήνα

    Στοιχεία, που για μία ακόμη φορά μπορεί να απολαύσει το κοινό του στις 18 Νοεμβρίου, μέσω της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του ψηφιακού καναλιού της στο YouTube, σε μια 90λεπτη σύνδεση με το συγγραφέα.

    Πρώην ποδοσφαιριστής -ακόμη ονειρεύεται να γυρίσει πίσω και να ξαναβάλει την παλιά φανέλα του στην ομάδα του, την Μόλντε- με σπουδές στα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων, γι’ αυτό κι έγινε οικονομικός αναλυτής, ροκάς επί της ουσίας, αφού υπήρξε σταρ της ροκ στη δεκαετία του ΄90 με το συγκρότημα Die Derre, όπου έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε -ακόμη το κάνει- κάπου στα ενδιάμεσα και δημοσιογράφος.

    Αυτή ήταν η πορεία του Νέσμπο, ως τη στιγμή που ένας φίλος του του ζήτησε να γράψει ένα βιβλίο για τις περιοδείες του συγκροτήματος.

    Μια «Νυχτερίδα» στο αεροπλάνο

    Δεν μπορούσε, αλλά το μικρόβιο είχε μπει στο μυαλό του. Το πρώτο βιβλίο έτσι, η «Νυχτερίδα» άρχισε να γράφεται κατά τη διάρκεια της μεγάλης πτήσης από τη Νορβηγία στην Αυστραλία, όπου πήγαινε διακοπές. Η πλοκή συνελήφθη μέσα στο αεροπλάνο και το μυθιστόρημα γράφτηκε παντού. Σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε καφετέριες, σε αεροπλάνα και αεροδρόμια, σχεδόν για 24 ώρες το 24ωρο.

    Ο Τζο Νέσμπο στην Αθήνα

    «Έγραφα σαν ναρκομανής», έχει πει ο ίδιος για εκείνη την περίοδο, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι, ως τότε, «δεν διάβαζα ιδιαίτερα αστυνομικά μυθιστορήματα, έβλεπα όμως πολλές αμερικάνικες νουάρ ταινίες και πίστευα ότι τα αστυνομικά βιβλία είναι η πανκ ροκ της λογοτεχνίας».

    Η «Νυχτερίδα» θα του απέφερε, μάλιστα, το 1997 το βραβείο «Riverton Prize» για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Νορβηγία.

    Έκτοτε, δεν σταμάτησε καθόλου. Με πάνω από 22 βιβλία στο ενεργητικό του -γιατί έχει γράψει και παιδικά- είναι μεταφρασμένος σε 50 γλώσσες κι έχει πουλήσει περί τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα, οι πωλήσεις των βιβλίων του έχουν φθάσει τις 450.000, αριθμό ρεκόρ και για το μέγεθος της χώρας, αλλά και για το χλιαρό, γενικά, ενδιαφέρον των Ελλήνων για ανάγνωση.

    Ένας «Κοκκινολαίμης» με βραβείο

    Το βιβλίο, όμως, που τον καταξίωσε διεθνώς είναι ο «Κοκκινολαίμης», ένα από τα καλύτερα θρίλερ που έχουν γραφτεί ποτέ, με τη χαρακτηριστική και ασυνήθιστη γραφή του Νέσμπο, τη σφιχτή δομή και κάτι ακόμη: την πρόσφατη ιστορία της Νορβηγίας, θίγοντας δυσάρεστες σελίδες της.

    Όπως έχει πει, άλλωστε, ο ίδιος «Εκείνο που επιδιώκω με τα βιβλία μου είναι να αποκαλύψω το εσωτερικό των σκανδιναβικών κοινωνιών – να δείξω τη Σκανδιναβία από μέσα, από μια σκοπιά που ένας ξένος δεν είναι εύκολο να υιοθετήσει. Γιατί το τοπικό είναι σήμερα και παγκόσμιο κι ένα χωριό στη Νορβηγία μπορεί να γίνει κατανοητό από τον καθένα, αρκεί να του δοθούν τα σωστά στοιχεία. Τα σύνορα δεν υπάρχουν πια».

    Μερικά βιβλία του ακόμη είναι η «Αστυνομία», η «Νέμεσις», το «Αίμα στο χιόνι», ο «Χιονάνθρωπος», που έγινε ταινία από τον Τόμας Άλφρεντσον, με τον Μάικλ Φασμπέντερ στο ρόλο του επιθεωρητή Χόλε και «Ο γιος», που γίνεται τηλεοπτικό με τον Τζέικ Τζίλενχαλ, σε σκηνοθεσία Ντενί Βιλνέβ.

    Τζέικ Τζίλενχαλ και Ντενί Βιλνέβ συνεργάτες στο τηλεοπτικό «Ο γιος»

    Αγαπημένος του ήρωας, φυσικά, ο Χάρι Χόλε, που, όσο κι αν φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση σαν προσωπικότητες, εν τέλει τα κοινά τους είναι πολύ περισσότερα, όπως λέει κι ο ίδιος. Ανάμεσα σ’ αυτά και το γεγονός ότι «ο Χόλε κι εγώ δεν χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα, δεν έχουμε λογαριασμούς facebook και twitter», όπως λέει. «Δεν ξέρω αν είναι καλό, μιας και η τεχνολογία επηρεάζει πλέον και αλλάζει τα πάντα, όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στη γλώσσα, όμως είμαστε έξω από όλη αυτή τη φάση και μόνο μέσα στην αληθινή ζωή».

    Η μουσική και η αναρρίχηση

    Ακούει, όμως, πάρα πολλή μουσική, ακόμη και όταν γράφει -ειδικά τότε- αλλά όχι hard rock ή κάτι τέτοιο, όπως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, αντίθετα τα ίδια, πάντα ήσυχα κομμάτια.

    Ο Μάικλ Φασμπέντερ στον «Χιονάνθρωπο»

    Επίσης, δεν γράφει σπίτι του, παρά τις προσπάθειές του να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα. «Συμβιβάστηκα με την ιδέα πως τα καφέ της πόλης ή των αεροδρομίων μου είναι πιο βοηθητικά, καθώς χαζεύω τις χειρονομίες και τα βλέμματα των ανθρώπων και κλέβω στιγμές και ομιλίες τους».

    Άλλο κομμάτι της ζωής του, η άσκηση και δη η αναρρίχηση είναι αυτή που τον φέρνει κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Την ξεκίνησε για να ξεπεράσει την υψοφοβία του και πλέον είναι μία από τις αγαπημένες του δραστηριότητες. «Ήμουν πάντα καλός στα σπορ, ασχολούμαι με τον αθλητισμό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από ποδόσφαιρο μέχρι τένις, αλλά δεν είχα ταλέντο στην αναρρίχηση και επιπλέον φοβόμουν και τα ύψη», λέει. «Είδα, λοιπόν, την αναρρίχηση ως πρόκληση, σωματική και ψυχική, γιατί είναι και φάρμακο για τη μελαγχολία μου».

    Ο Τζο Νέσμπο στην Αθήνα

    Σήμερα, πάντως, κάνοντας τον απολογισμό του, δηλώνει: «Έκανα πολλά πράγματα στη ζωή μου, αλλά σαν ένα είδος προπαίδευσης. Αν μπορούσα σήμερα, θα παρέλειπα αυτό το στάδιο και θα περνούσα κατ΄ ευθείαν στη σημερινή μου ζωή. Από την άλλη, αν διάλεγα μιαν άλλη καριέρα, αυτή θα ήταν του ποδοσφαιριστή, του σκόρερ που λατρεύει την απόλαυση του παιχνιδιού».

    Παρακολουθήστε τον Τζο Νέσμπο εδώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Eύζωνες, Τσαρούχια και Ελληνοπούλες: Έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Τάξη στην Ακρόπολη: Επέζησε των πάντων, δεν κινδυνεύει από λίγο χώμα

    Νέες επιχορηγήσεις €850.000 για εικαστικά, χορό και design

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ