• Πολιτισμός

    Το μουσείο που της αξίζει, απέκτησε η ακριτική Σύμη – Εγκαίνια από την υπουργό Πολιτισμού


    Η διαχρονική ιστορία και η μνημειακή τοπογραφία της Σύμης, η κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή του νησιού αναδεικνύονται στο Διαχρονικό Μουσείο, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

    Ο πλούτος και η ποικιλία της συμιακής πολιτιστικής κληρονομιάς φιλοξενείται στον αναβαθμισμένο και πλήρως αποκατεστημένο χώρο του μουσείου, το οποίο αποτελείται από οκτώ κτήρια με τις αυλές και τους κήπους τους.

     

    Εκεί, σε μια έκταση 1.385 τ.μ. που εκτείνεται σε τέσσερα υψομετρικά επίπεδα αναπτύσσεται η έκθεση αποτυπώνοντας την οικιστική εξέλιξη της πόλης, τη ναυπηγική, την σπογγαλιεία, το εμπόριο, την κοινωνική ζωή, τη λατρεία και την τέχνη που αναπτύχθηκαν στη Σύμη. Παράλληλα παρουσιάζονται και οι τυπικοί χώροι της συμιακής κατοικίας, μαζί με τοπικές ενδυμασίες του νησιού. Νεαρές, όμορφες κοπέλες με τις ιδιαίτερες παραδοσιακές φορεσιές περίμεναν εξάλλου τους επισκέπτες δίνοντας ένα ζωντανό, δροσερό χρώμα στην εκδήλωση.

     

    «Η Σύμη έχει ένα βαρύ πολιτιστικό απόθεμα που ξεκινά από την Προϊστορία, για να φτάσει ως στις μέρες μας. Μια ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία, που διαχρονικά συνδεόταν με την ευγένεια, την ευπρέπεια, τον ζήλο των Συμιακών για τα γράμματα», όπως είπε η κυρία Μενδώνη στα εγκαίνια. Επισημαίνοντας μάλιστα την προσφορά των Συμιακών, που έδωσαν την περιουσία τους, τον χώρο που τους ανήκε, τα σπίτια τους για να φιλοξενηθεί και να βρει στέγη η ιστορία του νησιού τους στη μακρά ιστορική της διάρκεια.

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Χωριό της πόλης του νησιού περιλαμβάνει τα αρχοντικά Φαρμακίδη και Χατζηαγαπητού, στα οποία προστέθηκαν γειτονικές αποκατεστημένες παραδοσιακές οικίες.

     

    Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού εξάλλου «Κάθε νησί, κάθε γωνιά της Ελλάδος, δικαιούται τουλάχιστον έναν αρχαιολογικό χώρο οργανωμένο και τουλάχιστον ένα Μουσείο. Γιατί πέρα από την σημασία τους ως κιβωτοί της Ιστορίας και του Πολιτισμού, τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η νεότερη και σύγχρονη δημιουργία, είναι οικονομικά και αναπτυξιακά εργαλεία για μια Ελλάδα».

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ