• Πολιτισμός

    Τιμώμενη η Γερμανική λογοτεχνία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Τιμώμενη η Γερμανική λογοτεχνία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης


    Με τιμώμενη φέτος τη Γερμανική λογοτεχνία η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη από 25 ως 28 Νοεμβρίου με ένα δυναμικό πρόγραμμα, προσπαθώντας να καλύψει και τις απώλειες της περασμένης χρονιάς, όταν η παρουσίασή της έγινε διαδικτυακά.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και κεντρικό θέμα της είναι οι «Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου», τίτλος που συνδυάζει τον κεντρικό εορτασμό της φετινής επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τις μεταβολές που καταγράφηκαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψή το κοινού μας για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις (τεχνολογίες του αύριο).

    Ήδη από πέρυσι, άλλωστε, έχουν πληθύνει οι εκδόσεις που επανεξετάζουν ιστορικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζοντας περισσότερο πρωταγωνιστές, γεγονότα, διεθνείς συσχετισμούς και ευρύτερες οπτικές, έτσι σκοπός της έκθεσης είναι, να δώσει χώρο και χρόνο για εκδηλώσεις πάνω σε αυτήν τη θεματική. Παράλληλα, τα audiobooks, τα podcasts,τα διαδικτυακά φεστιβάλ κέρδισαν έδαφος σε αυτήν την περίοδο, οπότε μια ευρύτερη συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες και τις νέες τάσεις στον χώρο του βιβλίου κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη τόσο για τους επαγγελματίες του βιβλίου όσο και για τους αναγνώστες.

    Με προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνων χωρών εξάλλου, καθώς και επαγγελματίες του βιβλίου και με στόχο το διάλογο, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών θα αναδειχθεί και η Γερμανική λογοτεχνία της τιμώμενης χώρας. Ειδικά το πρόγραμμα «Ας μιλήσουμε! / Let’s Talk!» αποτελεί συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Ελλάδας, του Litrix.de και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (παλαιότερη)

    Στην 18η ΔΕΒΘ όμως, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα τιμήσει επίσης, τους Θεσσαλονικείς συγγραφείς Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987) και Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994), ενώ θα διοργανώσει και συζήτηση με θέμα τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

    Επιπλέον, η18η ΔΕΒΘ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της και σε άλλους θεματικούς άξονες:

    «Ποιος χρειάζεται σήμερα τις Κλασικές Σπουδές;» είναι η πρώτη από αυτές, καθώς η συζήτηση για τις κλασικές σπουδές όχι μόνον είναι ανοιχτή αλλά και έχει ενταθεί τελευταία. Κι αυτό, λόγω της πρόσφατης απόφασης του πανεπιστημίου του Princeton να αφαιρέσει ως προαπαιτούμενα για ένταξη φοιτητών-φοιτητριών στην κατεύθυνση Κλασικών Σπουδών τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Ως εκ τούτου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θεωρεί σημαντικό να υπάρξουν εκδηλώσεις και παρεμβάσεις επί αυτού του κεφαλαιώδους σημασίας θέματος, δεδομένου, ότι οι «χρήσιμες άχρηστες», κατά τον Νούτσιο Όρντινε, ανθρωπιστικές σπουδές πιέζονται σε όλο τον κόσμο λόγω της επέλασης των νέων τεχνολογιών και των πρακτικών επιστημών που ευνοούν το άμεσο κέρδος. Η σημασία τους όμως στην καλλιέργεια του έσω ανθρώπου και των ανθρωπιστικών αξιών είναι αδιαμφισβήτητη, επομένως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο εργαστήρι μελέτης και ανάδειξης των κλασικών γραμμάτων. Κάτι που η 18 η ΔΕΒΘ θέλει να προωθήσει καλώντας σ΄ έναν ευρύτερο διάλογο.

    – Οι «Ελευθερίες, συλλογική προστασία και ευθύνη: καινούργια διλήμματα», είναι θέματα εξάλλου που προκρίνονται για τις πολιτικές συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις της φετινής ΔΕΒΘ. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου κατά την περίοδος της καραντίνας και η σχετική συζήτηση περί ελευθεριών και ατομικής ευθύνης, επίσης τα ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και τα συναφή αιτήματα για αξιοπρέπεια και κατανίκηση του φόβου (κίνημα «metoo»), καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημόσιος διάλογος και η απορρύθμισή του.

    Παιδική γωνιά στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (παλαιότερη)

    – Η «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» δεν θα λείψει και φέτος από την έκθεση, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ. Με βασική προτεραιότητα την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους νέους οργανώνονται έτσι, πολλαπλές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις τόσο της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων όσο και καίριων θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, τους γονείς και βέβαια, τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Τη φετινή χρονιά η Παιδική και Εφηβική γωνιά θα εμπλουτιστεί με μαθητικό συνέδριο και δημόσιες συζητήσεις μαθητών με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Φεστιβάλ Μετάφρασης, Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις με συγγραφείς, θεματικές εκθέσεις και προβολές περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα. Όπως και σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου με διεθνείς συμμετοχές όπου θα συζητηθούν, με άξονα τη θεματική «Το μέλλον του βιβλίου», ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε μέσα από τους περιορισμούς της πανδημίας.

    Τη συντονιστική επιτροπή του έργου, όπως ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΕΙΠ Νίκο Κούκη και το Δ.Σ. αποτελούν ο συγγραφέας Δημήτρης Αγγελής ως επικεφαλής, ο δρ Ιστορίας, διευθυντής Μουσείου Πόλεως των Αθηνών Στέφανος Καβαλλιεράκης, ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ Δημήτρης Κόκορης, η δημοσιογράφος Λαμπρινή Κουζέλη, ο καθηγητής ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης και ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι δεν μάθαμε για την κλοπή του Πικάσο – Ερωτηματικά και απορίες

    Πάθος για την… τέχνη δηλώνει ο ελαιοχρωματιστής κλέφτης του Πικάσο

    Όταν ο Τσίπρας καλοδεχόταν τον Γιαν Φαμπρ, που παραπέμπεται τώρα για σεξουαλική παρενόχληση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ