ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση και συζήτηση θα διεξαχθεί στη Λεμεσό, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025, στις 14:00, στη Σκηνή 5, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού.
Η εκδήλωση έχει τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος και κεντρικός παρουσιαστής της Έκθεσης Χρήστος Μιχάλαρος.
Για την ναυτιλία της Κύπρου θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης, Πόλυς Β. Χατζηιωάννου και ο ερευνητής Γιώργος Φουστάνος.
Μιλώντας για την εκδήλωση ο Γιώργος Φουστάνος, δήλωσε:
«Το νηολόγιο της Κύπρου που δημιουργήθηκε το 1964, αναπτύχθηκε ταχύρρυθμα, ιδιαίτερα μετά το 1968, παρά το γεγονός ότι η τότε δικτατορική κυβέρνηση στην Ελλάδα είχε αποδυθεί σε αγώνα ενδυνάμωσης του ελληνικού νηολογίου. Πρωταγωνιστές στη δημιουργία και καταξίωση του κυπριακού νηολογίου υπήρξαν σχεδόν αποκλειστικά Ελλαδίτες εφοπλιστές με επικεφαλής τους Αλέξανδρο Τσαβλίρη, Νικόλα Παπαλιό, Αχιλλέα Φραγκίστα και Θανάση Μαρτίνο που νηολόγησαν τα περισσότερα πλοία σε σχέση με άλλους συναδάλφους τους. Μετά την τουρκική εισβολή το νηολόγιο της Κύπρου που μέχρι τότε είχε ως βασικό λιμάνι νηολόγησης την Αμμόχωστο, σημείωσε δραστική κάμψη. Ωστόσο με την πάροδο των ετών και ιδιαίτερα μετά το τέλος της καταστροφικής κρίσης της δεκαετίας του 1980, άρχισε να ανακάμπτει μέσω του νηολογίου της Λεμεσού στο οποίο εγγράφηκαν πολλά πλοία, Ελλαδιτών εφοπλιστών, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών νεότευκτων. Αυτό συνέβαλε μεταξύ άλλων στη σημαντική ποιοτική αναβάθμισή του.»
Διαβάστε επίσης:
The Shipping Decision Makers Forum Shape the Seas: Πράσινη, Ψηφιακή και Ανθρωποκεντρική Ναυτιλία