• Πολιτισμός

  Τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης υποψήφια για την UNESCO

  Κνωσός, νότια προπύλαια - Τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης υποψήφια για την UNESCO

  Κνωσός, νότια προπύλαια


  Όλες οι πτυχές του Μινωικού Πολιτισμού περιλαμβάνονται και αναδεικνύονται μέσα από το Προκαταρτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης, που ολοκλήρωσε το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

  Πρόκειται για έξι μινωικά ανάκτορα, της Ζάκρου, της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας, τα οποία κατανέμονται σε όλη την Κρήτη και όπως δήλωσε  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «είναι από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού». Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης τους επομένως αποτελεί τον “πυρήνα” για τη διαχείριση τους με στόχο να αναδειχθεί η εξέχουσα οικουμενική αξία τους ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και ακεραιότητά τους.

  «Μέσα από την υποψηφιότητα της σειριακής εγγραφής τους στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO εμπεδώνεται η διαχείριση των μινωικών ανακτόρων σε μια ολιστική βάση και η ένταξή τους σε μια πολιτιστική διαδρομή που αναδεικνύει και αφομοιώνει αναπτυξιακά τη δυναμική αυτής της μοναδικής και ιδιαίτερα πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς», επισημαίνει η υπουργός.

  Ζώμινθος, το μινωικό ανάκτορο του βουνού
  Ζώμινθος, το μινωικό ανάκτορο του βουνού

  Οι τρεις άξονες

  Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτόρων, για το οποίο γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ακολουθεί τη φιλοσοφία ενός ολιστικού πλαισίου ανάδειξης του μινωικού πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται στους έξι προς εγγραφή αρχαιολογικούς χώρους, καθορίζει και διασφαλίζει, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τους τρόπους προστασίας και προβολής τους.

  Συγχρόνως προδιαγράφει ένα σύστημα για την εφαρμογή μέτρων προστασίας και διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζονται οι αξίες τους και να μεταβιβαστούν κατά το δυνατόν ακέραιες στις επόμενες γενιές.

  Φαιστός, αυτοψία από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
  Φαιστός, αυτοψία από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

  Το Σχέδιο περιλαμβάνει στους τρεις βασικούς του άξονες δράσεις για την έρευνα και μελέτη, καταγράφει την παθολογία των μνημείων και προτείνει μέτρα για την προστασία και την αποκατάστασή τους, την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες με σκοπό τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας τους στους αρχαιολογικούς χώρους.

  Οι στόχοι που διατυπώνονται είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, και ανάλογα με την προτεραιότητα εφαρμογής και αναγκαιότητας χωρίζονται σε άμεσες ενέργειες, μεσοπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες.

  Ζάκρος, ο αρχαιολογικός χώρος
  Ζάκρος, ο αρχαιολογικός χώρος

  Η υποψηφιότητα

  Όπως είναι γνωστό τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της σειριακής υποψηφιότητας ιδρύθηκαν σε κομβικά σημεία της Κρήτης και καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρο το νησί και χρονολογικά όλο το εύρος μινωικού πολιτισμού από την Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού της ίδρυσης των πρώτων ανακτόρων (1900-1700 π.Χ.) και την Ύστερη εποχή του Χαλκού της ακμής των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) έως και την Τελική και Μετανακτορική περίοδο (1450-1100 π.Χ.).

  Φαιστός, ο αρχαιολογικός χώρος
  Φαιστός, ο αρχαιολογικός χώρος

  Με την αναθεώρηση, το 2014, του Ενδεικτικού Καταλόγου της χώρας μας για τα υποψήφια μνημεία προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη εκπροσώπηση του μινωικού πολιτισμού, διευρύνθηκε η μέχρι τότε υποψηφιότητα της Κνωσού και μετατράπηκε σε σειριακή με τίτλο: «Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία)».

  Στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο στη σειριακή αυτή υποψηφιότητα να ενταχθεί και η Ζώμινθος, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του μινωικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη.

  Κνωσός, βόρεια είσοδος
  Κνωσός, βόρεια είσοδος

  Ο φάκελος έχει καταρτισθεί από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

  Για τη συγκέντρωση του υλικού τεκμηρίωσης, βασικός ήταν επίσης, ο ρόλος επιστημονικών ιδρυμάτων, που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στην περιοχή της Κρήτης, όπως οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και οι ανασκαφείς των χώρων.

  Διαβάστε επίσης:

  Η πολυτέλεια μιας Rolls-Royce με την υπογραφή μιας σχεδιάστριας μόδας

  «Ειδοί του Μαρτίου»: Συνελήφθη ο πωλητής του ακριβότερου νομίσματος του κόσμου

     ΣΧΟΛΙΑ