• Πολιτισμός

    Η πολυτέλεια μιας Rolls-Royce με την υπογραφή μιας σχεδιάστριας μόδας

    Η Rolls-Royce Phantom Syntopia και η σχεδιάστριά της Ίρις βαν Χέρπεν

    Η Rolls-Royce Phantom Syntopia και η σχεδιάστριά της Ίρις βαν Χέρπεν


    Λαμπυρίζει σαν αντικείμενο από άλλο πλανήτη. Ή τουλάχιστον από ένα μακρινό μέλλον. Διαχέεται από ουράνιο φως, χωρίς να λείπουν τ΄ αστέρια. Ειδικό άρωμα πλημμυρίζει το εσωτερικό του και ο αγοραστής/τρια θα το παραλάβει μαζί με ένα γλυπτό φόρεμα.

    Η ιστορία της διάσημης, βρετανικής  μάρκας αυτοκινήτων πολυτελείας Rolls-Royce, που μετρά κοντά 120 χρόνια, θα αφιερώσει σίγουρα μια σελίδα της στο νέο μοντέλο της Phantom Syntopia, που αποτελεί έναν εντυπωσιακό συνδυασμό των επιτευγμάτων της εταιρείας με την καλλιτεχνική δημιουργία και τη χρήση προωθημένων τεχνικών. Αυτό είναι το στίγμα άλλωστε, της σχεδιάστριας μόδας Ίρις βαν Χέρπεν, η οποία κλήθηκε από την  Rolls-Royce για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει ένα μοντέλο, που να οραματίζεται το μέλλον μέσα από τη σύντηξη δεξιοτεχνίας και ψηφιακής τεχνολογίας.

    «Το Phantom Syntopia είναι το πιο φιλόδοξο, μοναδικό και εξαιρετικά Bespoke Phantom που έχουμε δημιουργήσει ποτέ, και μια ξεκάθαρη δήλωση της θέσης της Rolls-Royce ως αληθινού πολυτελούς οίκου»,  δήλωσε εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce, Τόρστεν Μούλερ-Ότβος.

    Μόνον ένα αυτοκίνητο Phantom Syntopia θα κατασκευαστεί ωστόσο, καθώς πρόκειται για ειδική παραγγελία. Ο μελλοντικός κάτοχός του βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα το παραλάβει τον Μάιο. Ως αυτή τη στιγμή όμως παραμένει ανώνυμος.

    Η ολλανδή σχεδιάστρια Ίρις βαν Χέρπεν
    Η ολλανδή σχεδιάστρια Ίρις βαν Χέρπεν

    Οι εκπλήξεις του μοντέλου

    Το αυτοκίνητο παίρνει στοιχεία από τη συλλογή «Syntopia» του 2018 της Βαν Χέρπεν, η οποία είχε συνεργαστεί με τους καλλιτέχνες Lonneke Gordijn και Ralph Nauta του ντουέτου κινητικής σχεδίασης Studio Drift. Ένα γραφείο, που είχε χρησιμοποιήσει  τεχνολογία drone για να φανταστούν, πώς θα ήταν η Σαγράδα Φαμίλια του Αντόνιο Γκαουντί στη Βαρκελώνη, αν είχε ολοκληρωθεί.  Ειδικά για τη συλλογή μάλιστα, το Studio Drift δημιούργησε μια εγκατάσταση κινητικής τέχνης κατασκευασμένη από ευαίσθητα γυάλινα «φτερά», που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα στάδια της πτήσης.

    Το φόρεμα της Ίρις βαν Χέρπεν, που συνοδεύει τη Rolls-Royce Phantom Syntopia
    Το φόρεμα της Ίρις βαν Χέρπεν, που συνοδεύει τη Rolls-Royce Phantom Syntopia

    Για την περίπτωση της Rolls-Royce Phantom Syntopia η ολλανδή σχεδιάστρια εμπνεύστηκε ένα χρώμ,α που λαμπυρίζει με ένα μαργαριταρένιο Liquid Noir, μια απόχρωση βαφής, που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, για την οποία απαιτήθηκαν 3.000 ώρες, προκειμένου να τελειοποιηθεί. Το αποτέλεσμα είναι μια σκούρα, πλούσια απόχρωση με υποτόνους μοβ, ματζέντα, μπλε και χρυσού, που όλα μαζί ιριδίζουν στο φως του ήλιου.

    Το εσωτερικό της Rolls-Royce
    Το εσωτερικό της Rolls-Royce

    Κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι η επόμενη έκπληξη, καθώς είναι γεμάτο με ένα είδος ουράνιου φωτός. Ένα φύλλο από δέρμα, κομμένο με λέιζερ και πέταλα από γυάλινη οργάντζα, που μοιάζει με κυματιστό νερό αποτελούν την κορυφή της καμπίνας. Ενώ τα φώτα «αστέρων» οπτικών ινών δίνουν την εντύπωση της παρατήρησης των άστρων.

    Τέχνη και τεχνολογία

    Στο μυστήριο της Syntopia προστίθεται ένα προσαρμοσμένο άρωμα που διαχέεται στα προσκέφαλα. Και για την τελευταία πινελιά, η Βαν Χέρπεν δημιούργησε ένα γλυπτό φόρεμα για την πελάτισσα προφανώς,  χρησιμοποιώντας υγρό μεταλλικό ύφασμα, που μιμείται το κυματιστό νερό του εσωτερικού σχεδιασμού του αυτοκινήτου.

    Το εσωτερικό της Rolls-Royce
    Το εσωτερικό της Rolls-Royce

    Η Ίρις Βαν Χέρπεν  έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό συλλογές υψηλής τεχνολογίας ραπτικής, υποστηρίζοντας τη συγχώνευση τέχνης, χειροτεχνίας και τεχνολογίας. Συχνά ενσωματώνει τρισδιάστατη εκτύπωση και κοπή με λέιζερ ενώ συνεργάζεται τακτικά με καλλιτέχνες και τεχνίτες. Ειδικά για το αυτοκίνητο της Rolls-Royce μάλιστα, η ομάδα της Βαν Χέρπεν πέρασε δύο εβδομάδες στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας στο Goodwood της Αγγλίας, για να ολοκληρώσει την περίτεχνη διακόσμηση.

    Η Rolls-Royce Phantom Syntopia και η σχεδιάστριά της Ίρις βαν Χέρπεν
    Η Rolls-Royce Phantom Syntopia και η σχεδιάστριά της Ίρις βαν Χέρπεν. (photo: Marc Driessen)

    Η ολλανδή σχεδιάστρια έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Άρνεμ  και αφού έκανε την πρακτική της στον Αλεξάντερ ΜακΚουίν στο Λονδίνο ίδρυσε τη δική της εταιρεία, το 2007 και την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη της συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας του Άμστερνταμ.

    Η Ίρις βαν Χέρπεν με ένα από τα μοντέλα της
    Η Ίρις βαν Χέρπεν με ένα από τα μοντέλα της

    Από τις πρώτες πελάτισσές της, η Lady Gaga έχει φορέσει πολλά ρούχα της σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης λανσάρισε και το πρώτο της άρωμα «Fame», με το σχήμα του μπουκαλιού να την εμπνέει για ένα φόρεμα από λωρίδες μαύρου ακρυλικού κομμένες με λέιζερ.  Η σχεδιάστρια όμως, έχει επίσης χρησιμοποιήσει σιλικόνες, ρινίσματα σιδήρου και ρητίνη.

    Η δουλειά της θα παρουσιαστεί σε έκθεση τον Νοέμβριο στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι.



    ΣΧΟΛΙΑ