• Πολιτισμός

    Στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου το σπίτι του Λεονάρντο ντα Βίντσι

    Η Κάζα ντέλι Ατελάνι όπου έζησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

    Η Κάζα ντέλι Ατελάνι όπου έζησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι


    Πώς συνδέονται ο πλουσιότερος αυτή τη στιγμή  άνδρας του κόσμου, Μπερνάρ Αρνό και ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι;

    Εκτός από την τεράστια αγάπη που τρέφει για τις τέχνες ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης  της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton και ιδρυτής του εκπληκτικού μουσείου στο Παρίσι, μόλις έγινε γνωστό, ότι αγόρασε τον αμπελώνα και κατοικία του ιδιοφυή δημιουργού και πολύ-επιστήμονα της Αναγέννησης στο Μιλάνο.

    Πρόκειται για ένα κτίριο του 15ου αιώνα, γνωστό ως Κάζα ντέλι Ατελάνι, το οποίο πέρασε στα χέρια του μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας από τους απογόνους των προηγούμενων ιδιοκτητών, των οικογενειών Κόντι και Πορταλούπι. Την είδηση μετέδωσε για πρώτη φορά η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία όμως δεν ήταν σε θέση να πληροφορήσει για το τίμημα της αγοράς του κτιρίου ούτε για τα επόμενο σχέδια του Αρνό.

    Η Κάζα ντέλι Ατελάνι όπου έζησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι
    Η Κάζα ντέλι Ατελάνι όπου έζησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

    Έχει ενδιαφέρον όμως το γεγονός, ιστορικά έστω, ότι πρόκειται για ένα παμπάλαιο μικρό αμπέλι, από το οποίο δεν έχει διασωθεί τίποτε ως σήμερα – όπως είναι φυσικό – αλλά περιέρχεται σε κάποιον, που όσο να ΄ναι γνωρίζει …μερικά πράγματα από οινοποίηση.

    Εξωτερικός χώρος του κτιρίου
    Εξωτερικός χώρος του κτιρίου

    Το δώρο του δούκα

    Χτισμένο γύρω στο 1490, το κτίριο είχε προσφερθεί στον Λεονάρντο ντα Βίντσι από τον Δούκα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτσα τον επονομαζόμενο «Il Moro» (Ο Μαύρος), εξ αιτίας της σκουρόχρωμης επιδερμίδας του.

    Ο Σφόρτσα ήταν ο κυριότερος πάτρονας του ντα Βίντσι, που από το 1482 βρισκόταν στην πόλη για να ζωγραφίσει μεταξύ άλλων το αριστούργημά του «Ο Μυστικός Δείπνος».

    Μάλιστα όπως αναφέρεται, είχε οργανώσει και όλη τη τελετή των γάμων του Σφόρτσα με την Βεατρίκη των Έστε. Σ΄αυτή τη φάση πάντως έμεινε στο Μιλάνο μόνον ως το 1500, όταν ο εκθρονισμός του Λουδοβίκου Σφόρτσα από τη Γαλλία τον εξανάγκασε να καταφύγει στη Βενετία.

    Εξωτερικός χώρος του κτιρίου
    Εξωτερικός χώρος του κτιρίου

    Στην πάροδο του χρόνου η κατοικία του Μιλάνου άλλαξε πολλές φορές  ιδιοκτήτες, ώσπου το 1919 αποκτήθηκε από τον γερουσιαστή και επιχειρηματία Έτορε Κόντι, του οποίου ο γαμπρός, ο διάσημος αρχιτέκτονας  Πιέρο Πορταλούπι  ανέλαβε να την αποκαταστήσει. Ο Πορταλούπι τροποποίησε πολύ την όψη του κτιρίου, παράλληλα όμως αποκάλυψε ένα μέρος των αρχικών τοιχογραφιών του.

    Η πρόσοψη ανακατασκευάστηκε πλήρως και σ΄αυτήν ενσωματώθηκαν τέσσερα μετάλλια με γλυπτά πορτρέτα των Σφόρτσα και Πομπέο Μαρκέζι. Εξάλλου οι δεκατέσσερις νωπογραφίες με προτομές της οικογένειας  των Σφόρτσα που διατηρούνται από την αρχική κατασκευή, πιστεύεται ότι είναι έργο του ζωγράφου Λεονάρντο Μπερναντίνο Λουίνι και τώρα βρίσκονται στις αίθουσες του μουσείου του Καστέλο Σφοτσέσκο.

    Η σάλα με τους αστερισμούς
    Η σάλα με τους αστερισμούς

    Τέλος διατηρούνται και ορισμένες  τοιχογραφίες στην αυλή του 15ου αιώνα, της οποίας η στοά έχει οροφές σε σχήμα ομπρέλας, που «ανοίγει» σε οκτώ τμήματα.

    Η αυλή και το αμπέλι

    Το αρχοντικό διαθέτει μια καταπράσινη αυλή με τον αμπελώνα του ντα Βίντσι, τη μοναδική υπάρχουσα οινοπαραγωγική ιδιοκτησία στην καρδιά της πόλης! Ο αμπελώνας έχει έκταση δυόμιση περίπου στρεμμάτων ή 16 σειρών δέντρων. Την αρχική του θέση του κατόρθωσε να εντοπίσει το 1920 ο Ιταλός αρχιτέκτονας και πολιτικός Λούκα Μπελτράμι βασιζόμενος σε ιστορικά έγγραφα, έτσι διαπίστωσε ότι βρισκόταν πιθανώς παράλληλα με τη σημερινή Βία Ντε Γκράσι.

    Φωτογράφισε  μάλιστα τον αμπελώνα που ήταν τότε στο ίδιο σημείο, ακριβώς την εποχή που άρχισαν να εξαφανίζονται οι καλλιέργειες, καθώς ένας νέος νόμος επέτρεπε την υποδιαίρεση της περιοχής σε οικόπεδα για την ανέγερση νέων κατασκευών.

    Σάλα με οροφή σε σχήμα ομπρέλας
    Σάλα με οροφή σε σχήμα ομπρέλας

    Παραμελημένος και κατεστραμμένος αυτός  ο αμπελώνας αποκαταστάθηκε προσεκτικά το 2014 ενώ πραγματοποιήθηκε και η αναφύτευση του λεγόμενου πλέον «Βίνια ντι Λεονάρντο ντα Βίντσι» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

    Η αποκάλυψη στο κοινό έγινε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης του 2015, και έκτοτε το κτίριο και ο αμπελώνας έχει καλωσορίσει επισκέπτες και τουρίστες ενώ διαθέτει έξι ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Επίσης έχει φιλοξενήσει επιδείξεις μόδας και πολλές ιδιωτικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων και δεξιώσεων.

    Εσωτερικός χώρος του κτιρίου
    Εσωτερικός χώρος του κτιρίου

    Ο Μπερνάρ Αρνό στο Μιλάνο

    Ο Μπερνάρ Αρνό, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται στα 186,2  δισεκατομμύρια εκτός από τον έλεγχο επωνυμιών μόδας όπως οι Dior, Louis Vuitton και Givenchy, διαθέτει μέσω της LVMH 26 εταιρείες κρασιών και άλλων οινοπνευματωδών ποτών, συμπεριλαμβανομένων των Ruinart, Dom Pérignon, Moët & Chandon και Veuve Clicquot. Διαθέτει επίσης και άλλες εταιρείες πολυτελείας, όπως οι Cheval Blanc και Belmond.

    Μπερνάρ Αρνό
    Μπερνάρ Αρνό

    Στην Ιταλία εξάλλου, το 2013 ο γαλλικός όμιλος απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της φημισμένης σειράς εστιατορίων Pasticceria Confectioneria Cova SRL και της εταιρείας Cova Montenapoleone, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα πιο μοντέρνα και αριστοκρατικά καφενεία του Μιλάνου, που βρίσκεται στη Via Montenapoleone.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι συμβολίζει σήμερα η φάτνη του Χριστού; – Ποδοσφαιριστές, πολιτικοί, αστροναύτες οι νέοι «ήρωες»

    Χριστουγεννιάτικες αγορές: Ωδή στην κατανάλωση από το Μεσαίωνα ως σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ