• Πολιτισμός

    Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 600.000 δολάρια για μία τουαλέτα της

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με το βασιλικό φόρεμα


    Ένα βραδινό, στράπλες φόρεμα σε βασιλικό, βαθύ μωβ χρώμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία του Sotheby’s για 604,8 χιλιάδες δολάρια κάνοντας ένα νέο ρεκόρ, αφού ξεπέρασε κατά έξι φορές την υψηλή εκτίμηση, που ήταν 100.000 δολάρια. Η ίδια τουαλέτα είχε πουληθεί και στο παρελθόν, στις 25 Ιουνίου 1997 από τους Christie΄s New York, ως μέρος μιας φιλανθρωπικής δημοπρασίας 79 φορεμάτων της πριγκίπισσας για λογαριασμό του AIDS Crisis Trust και του Royal Marsden Hospital Cancer Fund.

    Το φόρεμα, το οποίο είχε σχεδιαστεί ειδικά για την Νταϊάνα από τον μόδιστρο Βίκτωρ Έντελσταϊν που ήταν ιδιαίτερα αγαπημένος της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 φορέθηκε από την πριγκίπισσα για δύο φωτογραφίσεις αλλά και για έναν ζωγραφικό πίνακα. Ένα επίσημο φωτογραφικό πορτρέτο είχε γίνει από τον Άντονι Άρμστρονγκ-Τζόουνς, τον πρώτο κόμη του Σνόουντον και τέως σύζυγο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, το 1991 και είχε δημοσιευθεί ευρέως σε περιοδικά όπως το Life και το Hello.

    Την ίδια χρονιά, ο Βρετανός ζωγράφος Ντάγκλας Χάρντεντζ Άντερσον απεικόνισε την Νταϊάνα με το φόρεμα σε ένα ομώνυμο έργο τέχνης. Ο πίνακας αυτός μάλιστα εκτίθεται τώρα στο Royal Marsden Hospital στο οποίο η Νταϊάνα είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος. Η δεύτερη φωτογράφιση με το ίδιο φόρεμα είχε γίνει το 1997 από τον διεθνούς φήμης επίσης, φωτογράφο Μάριο Τεστίνο για ένα εξώφυλλο του Vanity Fair μόλις πέντε μήνες πριν από το θάνατό της. (Αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες συμπεριλήφθηκαν επίσης σε μια έκθεση στο Παλάτι του Κένσινγκτον το 2005).

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με το φόρεμα που δημοπρατήθηκε

    Η δημοπρασία της πριγκίπισσας

    Άποψη της αίθουσας του οίκου δημοπρασιών, όπου εκτέθηκε το φόρεμα

    Λίγο μετά τη φωτογράφιση πάντως η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε αποφασίσει, ότι ήταν έτοιμη να απαλλαγεί από ορισμένα επίσημα ρούχα της για καλό σκοπό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεννόηση με τον νεαρό πρίγκιπα Γουίλιαμ, αποφάσισε να δημοπρατήσει 79 από τα κοκτέιλ και τα βραδινά φορέματα που φορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της ως πριγκίπισσα της Ουαλίας, με τα έσοδα να δίνονται προς όφελος των συγκεκριμένων ιδρυμάτων για το AIDS και την καταπολέμηση του καρκίνου.

    Σύμφωνα με τη Σίνθια Χόλτον, ανώτερη αντιπρόεδρο και παγκόσμια επικεφαλής μόδας και αξεσουάρ στον Sotheby’s, το φόρεμα αντιπροσωπεύει τη μόδα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν σχεδιάστηκε και τα διαχρονικά χαρακτηριστικά, που η Νταϊάνα επεδίωκε για την γκαρνταρόμπα της. «Αυτά τα πολύ επίσημα φορέματα, συνεχίζουν να επιστρέφουν στη μόδα», όπως είπε. «Αυτό το φόρεμα από ορισμένες απόψεις μοιάζει πολύ με αυτά, που θα φορούσαν πριν από 100 χρόνια, ενώ κάποια εκδοχή του υπάρχει και σήμερα».

    Αυτό είναι το δεύτερο αντικείμενο, που σχετίζεται με την Νταϊάνα και έκανε ρεκόρ σε δημοπρασία πρόσφατα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας σταυρός της δεκαετίας του 1920 με μωβ αμέθυστους, που είχε φορεθεί πολλές φορές από την πρώην πριγκίπισσα της Ουαλίας αγοράστηκε από την Κιμ Καρντάσιαν σε διαδικτυακή πώληση από τον Sotheby’s στο Λονδίνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η τόλμη μιας πριγκίπισσας. Ο κρεμαστός σταυρός της Νταϊάνα που άφησε εποχή σε δημοπρασία

    Τιμή ρεκόρ για αυτοκίνητο της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα



    ΣΧΟΛΙΑ