Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Στο σφυρί βγαίνει για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες το περίφημο μαύρο φόρεμα που φόρεσε η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1994 και έμεινε στην ιστορία ως το «revenge dress».

Η δημιουργία της Ελληνίδας σχεδιάστριας Χριστίνας Σταμπολιάν αναμένεται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s στις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Luxury Week που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Η εκτιμώμενη τιμή πώλησης φτάνει έως και τις 220.000 λίρες, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 298.000 δολάρια.

1

Η Νταϊάνα είχε επιλέξει το συγκεκριμένο φόρεμα τον Ιούνιο του 1994, όταν εμφανίστηκε στη Serpentine Gallery του Λονδίνου για δείπνο με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Η εμφάνισή της απέκτησε τεράστια δημοσιότητα, καθώς την ίδια ακριβώς ημέρα αναμενόταν να μεταδοθεί τηλεοπτική συνέντευξη του τότε πρίγκιπα Καρόλου. Το ζευγάρι ήταν ήδη σε διάσταση για σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το διαζύγιό του, ενώ υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο Κάρολος θα παραδεχόταν δημόσια πως είχε υπάρξει άπιστος στον γάμο τους.

Μια εμφάνιση που έμεινε στην ιστορία

Η επιλογή της Νταϊάνα φέρεται να έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν αργότερα σε ντοκιμαντέρ, η πριγκίπισσα είχε αρχικά επιλέξει μια πιο συντηρητική δημιουργία του Valentino, όμως τελικά αποφάσισε να την αντικαταστήσει.

«Ήθελε να δείχνει σαν να αξίζει ένα εκατομμύριο δολάρια. Και τα κατάφερε», είχε δηλώσει η πρώην στιλίστριά της, Anna Harvey, σύμφωνα με το Vogue.

Το φόρεμα της Χριστίνας Σταμπολιάν είναι κατασκευασμένο από μαύρο μεταξωτό ύφασμα και ξεχωρίζει για το αποκαλυπτικό ντεκολτέ με τους ακάλυπτους ώμους, την ασύμμετρη γραμμή στο τελείωμα και τη μακριά ουρά από σιφόν.

Η συγκεκριμένη εμφάνιση θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία της δημόσιας εικόνας της Νταϊάνα, καθώς συνδύασε την υψηλή μόδα με ένα ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της προσωπικής της ζωής.

Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

Πριν καταλήξει στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης, το φόρεμα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια από τον Sotheby’s στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της Fashion Week τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψει για εκθέσεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Γενεύη, πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη για τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου.

Το φόρεμα είχε πωληθεί ξανά σε δημοπρασία το 1997, σύμφωνα με τον Sotheby’s, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για την προηγούμενη συναλλαγή.

Πάνω από 1 εκατ. δολάρια για άλλο φόρεμα της Νταϊάνα

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ένα ένδυμα της πριγκίπισσας προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον μεταξύ συλλεκτών.

Το 2023, ένα μαύρο βελούδινο φόρεμα της Νταϊάνα, με μήκος μέχρι τις γάμπες και σχεδιασμό που παραπέμπει σε μπαλαρίνα, πουλήθηκε από τον Julien’s Auctions στο Χόλιγουντ έναντι 1.148.080 δολαρίων.

Το ποσό ήταν περίπου 11 φορές υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αξία που εξακολουθούν να έχουν στην αγορά συλλεκτικών αντικειμένων οι δημιουργίες που συνδέονται με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

 

Διαβάστε επίσης 

Σάκης Ρουβάς και Σία Κοσιώνη στο πριβέ δείπνο του ΑΝΤ1 – Ποιοι άλλοι παραβρέθηκαν

Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ στο Προεδρικό Μέγαρο – Θερμή υποδοχή από τον Κωνσταντίνο Τασούλα (φωτο)

Bloomberg: Η Ελλάδα στο ραντάρ των υπερπλούσιων Βρετανών – Αλλάζει ο χάρτης του ευρωπαϊκού πλούτου