• Πολιτισμός

    Η τόλμη μιας πριγκίπισσας. Ο κρεμαστός σταυρός της Νταϊάνα που άφησε εποχή σε δημοπρασία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα


    Στο μακρινό 1987 μια απαστράπτουσα πριγκίπισσα, φορώντας ένα βελούδινο φόρεμα ελισαβετιανού στιλ έκανε θριαμβευτική είσοδο σε φιλανθρωπικό γκαλά στο Λονδίνο συγκεντρώνοντας τα βλέμματα όλων για την ομορφιά αλλά και την τόλμη της.

    Ο τεράστιος και πολύτιμος σταυρός – κόσμημα που συνόδευε την εμφάνισή της μόνον απαρατήρητος δεν μπορούσε να περάσει, επιβεβαιώνοντας εκείνη την εποχή την αυτοπεποίθηση, που είχε αρχίσει να αποκτά.

    Το μενταγιόν της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας, φτιαγμένο από αμέθυστο και διαμάντια ήταν κι αυτό μια απόδειξη. Τώρα, 25 χρόνια μετά το θάνατό της το πολύτιμο και αγαπημένο για εκείνην αντικείμενο βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sothebys στις 18 Ιανουαρίου στο Λονδίνο.

    Το κόσμημα, κατασκευασμένο από τον οίκο Garrard το 1920 προερχόταν από τον καλό φίλο της Νταϊάνα, τον εκδότη, συγγραφέα και επιχειρηματία Ναΐμ Αταλά (1931-2021), ο οποίος το είχε αποκτήσει στην δεκαετία του 1980. Και όπως λέει ο γιος του Ραμσί Αταλά, το είχε δανείσει πολλές φορές στην Νταϊάνα για να το φορέσει.«Όσο μεγάλωνα, το είχαμε πάντα στο τραπέζι για το μεσημεριανό γεύμα των Χριστουγέννων, αλλά δεν το φορούσε ποτέ κανένας άλλος, εκτός από την Νταϊάνα. Και κανείς δεν το είδε δημόσια από τότε που πέθανε», συμπληρώνει. Στη δημοπρασία «Royal and Noble» πάντως, θα περιέλθει σε άλλα χέρια με εκτίμηση από 96.235ως 144.353 δολάρια.

    Μπαρόκ και πρόκληση

    Όταν η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Κάρολο το 1981, είχε μεταμορφωθεί από κορίτσι της διπλανής πόρτας σε μία παραμυθένια, ρομαντική πριγκίπισσα, που φορούσε ρούχα με φουσκωτά μανίκια και μεγαλίστικα κοσμήματα. Καθώς περνούσε ο καιρός, η πριγκίπισσα της Ουαλίας γινόταν πιο τολμηρή με παιχνιδιάρικη διάθεση και με αστείες καμιά φορά επιλογές. Στις 27 Οκτωβρίου 1987 πάντως, όταν παρακολούθησε το γκαλά για τον Birthright, έναν οργανισμό που βοηθά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, είχε επιλέξει ένα φόρεμα της αγαπημένης της στιλίστριας και φίλης Κάθριν Γουόκερ, της οποίας το ατελιέ στο Τσέλσι εμπιστευόταν συχνά. (Άλλωστε παραμένει δημοφιλές και μεταξύ άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας).

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με το ελισαβετιανό φόρεμα και τον σταυρό-κόσμημα σε φιλανθρωπικό γκαλά

    Το μπαρόκ βελούδινο φόρεμα με τον ψηλό λαιμό, συνδυασμός μοβ και μαύρου, την έκανε να μοιάζει με πρόσωπο βγαλμένο από πίνακα εποχής ενώ ο κρεμαστός σταυρός ήταν το κατάλληλο στοιχείο πρόσκλησης και αναίρεσης της εικόνας. Το νέο της στυλ είχε χαιρετισθεί τότε ως μια τολμηρή απομάκρυνση από τις προηγούμενες πιο ρομαντικές επιλογές της στη μόδα. Ο οίκος Catherine Walker & Co εξάλλου, όταν σχεδίαζε ρούχα για την Νταϊάνα, φιλοδοξούσε πάντα να είναι κατάλληλα για τον ρόλο που έπαιζε σε κάθε στιγμή αλλά και να ταιριάζουν με τη δύναμή της, όπως έχει πει ένας από του ιδρυτές του οίκου.

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με το ελισαβετιανό φόρεμα και τον σταυρό-κόσμημα σε φιλανθρωπικό γκαλά

    Βασιλικό και ευγενικό

    Με ύψος 13,5 και πλάτος 9,5 εκατοστά, το μενταγιόν περιλαμβάνει αμέθυστους τετράγωνης κοπής και διαμάντια με κυκλική κοπή ενώ ζυγίζει περίπου 5,25 καράτια. «Το κομμάτι είναι ένα συγκινητικό σύμβολο μιας διακριτικής φιλίας», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μακντόναλντ, διευθυντή του τμήματος Διακοσμητικής τέχνης και επώνυμων αντικειμένων του Sothebys. Προσθέτοντας, ότι αντιπροσωπεύει μοναδικά την δημοπρασία «Βασιλικό και Ευγενές», αφού «τι μπορεί να είναι πιο βασιλικό και ευγενικό από ένα κόσμημα που θαύμαζε και φορούσε η αναμφισβήτητα πιο διάσημη πριγκίπισσα στον κόσμο».

    Ο σταυρός που βγαίνει σε δημοπρασία

    Η σχέση της Νταϊάνα με τον οίκο Garrard εξάλλου ήταν μακροχρόνια, αφού είχε επιλέξει από το τότε βασιλικό κοσμηματοπωλείο και το περίφημο δαχτυλίδι των αρραβώνων της με ζαφείρι και διαμάντια. Άλλωστε ο Ναΐμ Αταλά, χριστιανός γεννημένος στην Χάιφα, αλλά ζώντας μόνιμα στη Βρετανία υπήρξε, πέραν των άλλων, και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Asprey & Garrard, που υπό την αιγίδα του είχε συνεχή ανάπτυξη και επιτυχία.

    Στην δημοπρασία πάντως περιλαμβάνονται επίσης μια σειρά αντικειμένων από μια διάσημη αριστοκρατική οικογένεια της Πορτογαλίας, πολυτελή υφάσματα της οικογένειας των άγγλων ευγενών Μπέρκλεϋ, καθώς και σετ ασημικών, που είχε αποκρυβεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα πλινθόκτιστο χρηματοκιβώτιο και ανακαλύφθηκε το 2020 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης.

    Διαβάστε επίσης

    Νταϊάνα: Η “αντισυμβατική” πριγκίπισσα που εξόργισε πολλάκις το παλάτι



    ΣΧΟΛΙΑ