• Πολιτισμός

    Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος

    Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος

    Γιάννης Μόσχος, ο νέος διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο


    Ο σκηνοθέτης και δραματουργός Γιάννης Μόσχος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο Γιάννης Μόσχος αναδείχθηκε στην ηγεσία του Εθνικού ύστερα από την προκήρυξη ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης και την αξιολόγηση που ακολούθησε μεταξύ των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν.

    Ο γεννημένος στην Θεσσαλονίκης νέος διευθυντής του Εθνικού είναι διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου και της Φαρμακευτικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Η θεατρική δραστηριότητά του είναι πλούσια καθώς έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αμόρε, το Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.ά. Επίσης έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe ενώ έχει μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος έργων. Την περίοδο 2001-2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) και την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου.

    Παράλληλα δίδαξε, μεταξύ άλλων στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον» και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

    Η θητεία του Γιάννη Μόσχου στο Εθνικό Θέατρο θα είναι τριετής ενώ να σημειωθεί, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η ανάδειξη νέου διευθυντή αφήνει οριστικά πίσω την αναταραχή που προκλήθηκε στην πρώτη κρατική σκηνή της χώρας με την υπόθεση Λιγνάδη.

    Ο Γιάννης Μόσχος προκρίθηκε για την πλήρωση της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό από το ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο (παρ. 13 του άρ. 3 του Ν. 2273/1994 (Α’ 233), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρ. 76 του Ν. 4795/2021 (Α’ 62)), η Επιτροπή αυτή κοινοποίησε το τελικό πρακτικό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με αιτιολογημένη και εξατομικευμένη εισήγηση σχετικά με την κρίση της (“Τελικός Κατάλογος Υποψηφίων”), με βάση το οποίο η υποψηφιότητα του Γιάννη Μόσχου, προκρίθηκε για την πλήρωση της θέσης.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δεκτή την εισήγηση, αξιολόγηση και κατάταξη της Επιτροπής επισημαίνοντας, ότι «Ο Γιάννης Μόσχος ανεδείχθη μέσα από μια απόλυτα διαφανή, δημοκρατική και αξιοκρατική διαδικασία». Όπως λέει εξάλλου η κυρία Μενδώνη η ανάδειξη διευθυντή με βάση τον νέο θεσμικό πλαίσιο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τους κρατικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί και η ίδια. «Πολλά συγχαρητήρια και ευχές στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Η επιτυχία στο έργο του είναι άμεσα συνυφασμένη με το κύρος του θεσμού τον οποίον θέλησε να υπηρετήσει», πρόσθεσε η υπουργός.

    Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί σύντομα και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επισήμανε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ εξάλλου εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την ΄Ερι Κύργια, μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και φορτισμένη αλλά και προς την Επιτροπή Αξιλόγησης.Υπενθυμίζεται ότι την συγκρότησαν οι Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρόεδρος της Επιτροπής) και Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων, Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων-μηχανικός, σκηνογράφος και ΡένηΠιττακή, ηθοποιός.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Επιτροπή κύρους για την επιλογή διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο

    Ιωάννα Λαλαούνη και Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη: Υποδέχονται την Παραμυθοχώρα

    Επιτυχία της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα η απόφαση της Ουνέσκο



    ΣΧΟΛΙΑ