Καινούργια καμαρίνια για τους καλλιτέχνες, καινούργια καθίσματα για τους θεατές, εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες για όλους αλλά πέρα από αυτά πλήρη συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση γενικότερα – δομική, λειτουργική, τεχνικών συστημάτων και εξοπλισμών – προβλέπει η μελέτη εφαρμογής για τα δύο κτήρια –μνημεία που ανήκουν στο Εθνικό Θέατρο: Το Rex επί της οδού Πανεπιστημίου και το Σικιαρίδειο της οδού Φειδίου.

Ο στόχος είναι, να εξυπηρετείται καλύτερα η εύρυθμη λειτουργία των τριών θεατρικών σκηνών, «Μαρίκας Κοτοπούλη, «Ελένης Παπαδάκη» και «Κατίνας Παξινού», που στεγάζονται στο Rex και η βελτίωση της λειτουργικότητας του Σικιαρίδειου, που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των εργαζομένων. (Σημειώνεται, ότι τα δύο κτήρια επικοινωνούν).

1

Οι επιμέρους μελέτες – Αρχιτεκτονική, Στατική και Η/Μ – που κατατέθηκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επιλύουν χρόνια προβλήματα των κτηρίων, αναδεικνύουν τον μνημειακό τους χαρακτήρα ενώ ταυτόχρονα τα καθιστούν ικανά να αντιμετωπίσουν τις απατήσεις της εποχής αλλά κυρίως των σύγχρονων κανονισμών. Σ΄αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι επεμβάσεις εξυπηρέτησης των Α.Μ.Ε.Α.

Η πρόσοψη του κινηματοθέατρο Ρεξ με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική συνδυασμού αρ-ντεκό και αμερικανικού ουρανοξύστη
Η πρόσοψη του κινηματοθέατρο Ρεξ με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική συνδυασμού αρ-ντεκό και αμερικανικού ουρανοξύστη

Πρωτοποριακή επένδυση

Συμπληρώνοντας σε μερικά χρόνια έναν αιώνα ύπαρξης το Rex, που οικοδομήθηκε το 1935-1937 σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Βασίλειο Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη ακριβώς με σκοπό την λειτουργία του ως κέντρο θεαμάτων και ψυχαγωγίας κατά τα δυτικά πρότυπα. Ιδιοκτήτες του οι αδελφοί Σικιαρίδη, οι οποίοι θέλησαν –και πέτυχαν – να κάνουν μία πρωτοποριακή επένδυση στην μάλλον επαρχιακή Αθήνα της εποχής.

Στο ισόγειο φιλοξενούσε τον κινηματογράφο Rex με πλατεία 803 θέσεων, περιμετρικό εξώστη 321 θέσεων με 9 θεωρεία και περιμετρικό υπερώο 448 θέσεων! Σπουδαίοι θίασοι εξάλλου, με προεξάρχοντα αυτόν της Μαρίκας Κοτοπούλη, η οποία υπήρξε ιδρύτρια του επώνυμου θεάτρου έδωσαν παραστάσεις στο θέατρο του ορόφου, όπου παρουσιάσθηκαν τα σημαντικότερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου από τους μεγαλύτερους έλληνες ηθοποιούς.

Η Σκηνή Κοτοπούλη
Η Σκηνή Κοτοπούλη

Επίσης στην σκηνή του εμφανίστηκαν και αξιόλογοι θίασοι του εξωτερικού «και έτσι το θέατρο REX συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων με τις άλλες χώρες», όπως αναφέρεται στην κήρυξή του ως μνημείο. Με περιστροφική σκηνή, πλατεία 626 θέσεων, περιμετρικό αμφιθεατρικό εξώστη 222, με 15 θεωρεία και αμφιθεατρικό υπερώο 276 θέσεων το θέατρο ήταν και είναι εξάλλου, ιδανικός χώρος μεγάλων παραστάσεων.

Όσον αφορά τον υπόγειο χώρο, αρχικά είχε σχεδιαστεί ως αίθουσα χορού, όμως λειτούργησε ως κινηματογράφος παιδικών ταινιών, το γνωστό σε όλους τους μικρούς Αθηναίους «Σινεάκ» με αίθουσα 582 θέσεων.

Το Ρεξ το 1955
Το Ρεξ το 1955

Σύνδεση με την ιστορία

Ολόκληρο το κινηματοθέατρο Rex εξαγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 1983 και δόθηκε στο Εθνικό Θέατρο με την ίδρυσή του ως Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ. Την ίδια χρονιά έγινε και ο χαρακτηρισμός του ως «ιστορικό κτίριο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου και συνδέεται με την νεώτερη ιστορία της πόλης της Αθήνας», όπως αναφέρεται σχετικά. Είχε προηγηθεί πάντως, το 1982 μία πυρκαγιά η οποία είχε καταστρέψει το Θέατρο Κοτοπούλη.

Ως ένας «οικοδομικός κολοσσός» του πολιτισμού χαρακτηριζόταν στον ημερήσιο τύπο του Μεσοπολέμου το «Σικιαρίδειο Μέγαρο Θεαμάτων», όπως ονομαζόταν αρχικά το κτήριο. Οι δύο αρχιτέκτονες, εισηγητές της Art Deco στην Ελλάδα δημιούργησαν μία εντυπωσιακή πρόσοψη, που συνδυάζει πράγματι στοιχεία αυτού του αρχιτεκτονικού ρεύματος με ορισμένα των αμερικανικών πολυχώρων ψυχαγωγίας.

Χαρακτηριστικά μάλιστα, είναι τα πλευρικά τμήματά του, που απολήγουν σε ένα είδος πυργίσκων τετραγωνικής κάτοψης, που θυμίζουν ουρανοξύστες. Κατασκευαστικά εξάλλου, χρησιμοποιήθηκε σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ για την εξασφάλιση της ηχομόνωσης των διαφορετικών χώρων του κτηρίου τοποθετήθηκαν ειδικά μονωτικά υλικά.

Το Σικιαρίδειο

Κτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα επί της οδού Φειδίου 5 το Σικιαρίδειο Πολυιατρείο είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, που ανεγέρθηκε πιθανώς την ίδια περίοδο με τα γειτονικά του, την Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή και το Ελληνικό Ωδείο με τα οποία και αποτελεί ενιαίο σύνολο. Είναι επίσης χαρακτηρισμένο ως μνημείο -έργο τέχνης από το 1988 από το υπουργείο Πολιτισμού, διότι «παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και (…) με τα γειτονικά του κτήρια σχηματίζει ένα σημαντικό σύνολο στο κέντρο της Αθήνας», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό. Όπως προειπώθηκε η πίσω πλευρά επικοινωνεί με την αντίστοιχη του Rex, έτσι χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του.

Το Σικιαρίδειο κτήριο
Το Σικιαρίδειο κτήριο

Το κτήριο αποτελείται από ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και δύο ορόφους ενώ εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου διαμορφώνονται οι είσοδοι των δύο ανεξάρτητων χώρων του ημιυπογείου. Το ισόγειο και οι όροφοι έχουν την ίδια διάταξη χώρων, η οποία υπαγορευόταν από την αρχική χρήση του κτηρίου ως ιατρείου.

Εντυπωσιακά στην πρόσοψή του είναι το μαρμάρινο μπαλκόνι με κιγκλίδωμα που φέρει διάκοσμο με ταινίες μαιάνδρων και το κεντρικό άνοιγμα του πρώτου ορόφου, το οποίο φέρει παραστάδες με γλυφές, επιστήλιο με διακοσμητικούς ρόδακες καθώς και αετωματική απόληξη.
Γενικότερα, τα μορφολογικά στοιχεία της όψης χαρακτηρίζονται από συμμετρία στη διάταξη των ανοιγμάτων και στο μαρμάρινο περιθύρωμα της κεντρικής εισόδου.

Οι επεμβάσεις

Η στατική μελέτη που πρόκειται να εφαρμοστεί περιλαμβάνει την στατική αναβάθμιση του κτιρίου του Rex, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Μεταξύ άλλων προβλέπονται επίσης εργασίες αποκατάστασης – ανακαίνισης των κοινόχρηστων χώρων στα κτήρια Rex και Σικιαρίδειο, εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης στην Σκηνή Παπαδάκη και στην Σκηνή Κοτοπούλη, η ανακαίνιση των καμαρινιών και η ριζική ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση των χώρων λουτρών / WC του κτηρίου Rex για την εξυπηρέτηση των θεατών στις Σκηνές Παξινού και Κοτοπούλη με την διασφάλιση πρόσβασης σε ΑΜΕΑ και άτομα 65+ καθώς και του Σικιαρίδειου για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

Η Σκηνή Κοτοπούλη
Η Σκηνή Κοτοπούλη

Νέα καθίσματα προβλέπονται για την Σκηνή Κοτοπούλη με προνοητικό σύστημα για την μελλοντική ενσωμάτωση στο κάθισμα οθόνης προβολής υποτίτλων, καθώς και παροχές data, ήχου, voice, κτλ. Ο κλιματισμός και ο αερισμός, η ύδρευση και η αποχέτευση εντάσσονται επίσης στις εργασίες που αναβάθμισης.
Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο δίνεται και στον εξωτερικό χρωματισμό των κτηρίων αλλά και στον διακοσμητικό φωτισμό του κτηρίου Rex στην όψη της Πανεπιστημίου, καθώς το αυθεντικό σύστημα φωτισμού του, που έδινε χαρακτήρα στην όψη του χάρη στους επιμήκεις κατακόρυφους σωλήνες από λευκό νέον και την ιστορική επιγραφή «Rex» σε χρώμα κόκκινο δεν λειτουργεί σωστά.

 

Διαβάστε επίσης 

Εξερευνώντας τους «Τόπους της εξουσίας» με τον Ανδρέα Γιαννόπουλο

Ελληνική επιτυχία στην Ουνέσκο: Τα μινωικά ανάκτορα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Γλυπτά του Παρθενώνα: Βρετανοί πολιτικοί βάζουν «φρένο» στο Βρετανικό Μουσείο – Οι κατηγορίες για «μυστικές διαπραγματεύσεις» με την Ελλάδα και οι απειλές για μηνύσεις