ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα εμπόδια προκύπτουν στην υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά από επιστολή που απέστειλαν 34 σημαίνουσες προσωπικότητες της Βρετανίας, ανάμεσά τους και η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, προς τον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και την υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι.
Σύμφωνα με το Sky News, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι το Βρετανικό Μουσείο διεξάγει “μυστικές διαπραγματεύσεις” με την ελληνική πλευρά για την επιστροφή των μαρμάρων. Κάνουν λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια απομάκρυνσης των Γλυπτών» και ζητούν την άμεση διακοπή κάθε σχετικής διαδικασίας.
Στην επιστολή τονίζεται ότι ενδέχεται να αναζητηθεί νομική συμβουλή για την προστασία των «συμφερόντων του βρετανικού κοινού», ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μπλοκαριστούν τυχόν μελλοντικές συμφωνίες, μέχρι να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Η πρωτοβουλία φαίνεται πως ανήκει στην ακροδεξιά πολιτική ομάδα Great British PAC, υπό την ηγεσία της Κλερ Μπουλιβάντ, με τη συμμετοχή του πρώην στελέχους του κόμματος Reform UK, Μπεν Χαμπίμπ.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το ζήτημα στο Sky News, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο απαγορεύει τη μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών στην Ελλάδα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, και όχι στην κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης
Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν τα ραντάρ στο Καστέλλι Κρήτης σε συνύπαρξη με τα αρχαία
Τα μινωικά ανάκτορα στην UNESCO – Αξιολόγηση του αιτήματος για την εγγραφή τους
Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου – Η ιδιοφυία του Λεονάρντο ντα Βίντσι σε νέα ερμηνεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Bloomberg: Οι οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο
- Πετρέλαιο: Μικρή υποχώρηση μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι ο πόλεμος στο Ιράν «πρέπει» να τελειώσει σύντομα και την εκεχειρία Ισραήλ – Λιβάνου
- Σε τηλεδιάσκεψη για τα Στενά του Ορμούζ συμμετέχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Νέο σαφάρι 194.000 ελέγχων από την εφορία – Στη μάχη τα νέα «υπερόπλα» με τεχνητή νοημοσύνη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.