ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Κτήρια αποκατεστημένα ήδη εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό τους, οι κήποι που έχουν αρχίσει να φυτεύονται, εργασίες που εκτελούνται με ταχύτατο ρυθμό, μελέτες που εκτελούνται υποδειγματικά. Στο Τατόι τα κτήρια μετατρέπονται σταδιακά σε μουσεία, κάποια από αυτά σε χώρους υποδοχής του κοινού και άλλων λειτουργιών ενώ το άμεσο περιβάλλον εγκαταλελειμμένο από χρόνια – μη εξαιρουμένων των συνεπειών της τελευταίας πυρκαγιάς – βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς. «Δεν αποκαθιστούμε απλώς μνημεία.
Επανασυστήνουμε έναν ιστορικό τόπο προσφέροντας ένα πρότυπο χώρο πολιτισμού, περιβάλλοντος και αναψυχής», όπως δήλωση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε για την εξέλιξη των έργων, που περιλαμβάνουν επίσης την καταγραφή, τεκμηρίωση και συντήρηση των κινητών μνημείων και όλων εν γένει αντικειμένων που βρίσκονται στα κτήρια.

Με στόχο την ολοκλήρωση των βασικών έργων έως το τέλος του 2025 και την απόδοση του κτήματος Τατοΐου στον νέο του ρόλο το 2026, όπως είπε η ίδια «ένας ζωντανός, βιώσιμος χώρος, πλήρως προσβάσιμος και λειτουργικός, χάρις σε ένα έργο-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές». Η ίδια εξάλλου, χαρακτήρισε την συνολική εικόνα θετική, παρ΄όλα αυτά δόθηκαν οδηγίες για την ενίσχυση του ρυθμού εργασιών σε ορισμένα πεδία.
Ανάκτορο και Στάβλος
Συγκεκριμένα και όσον αφορά την πρόοδο του έργου, οι εργασίες αποκατάστασης του Ανακτόρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ σταδιακά έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται ομάδες και φάσεις έργων. Ενδεικτικά, αναφέρονται συνολικά οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, η αποκατάσταση του υπογείου και της σοφίτας και ακολουθούν το ισόγειο και ο πρώτος όροφος. Η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη έχουν ολοκληρωθεί και ξεκινά η υλοποίηση της εφαρμογής τους. Όσον αφορά στους Κήπους του Ανακτόρου, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των υποδομών και εξελίσσονται οι φυτεύσεις.
Παράλληλα, οι εργασίες στον Στάβλο του Γεωργίου Α΄, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο των Βασιλικών Αμαξών εξελίσσονται ικανοποιητικά, καθώς ολοκληρώθηκε η επίπονη και σύνθετη εργασία της ανακατασκευής της στέγης. Η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη έχουν ολοκληρωθεί και έχουν πλήρως συντηρηθεί οι άμαξες, όπως και το υπόλοιπο υλικό της έκθεσης.
Βουστάσιο και Οικίες
Όσον αφορά επίσης το Νέο Βουστάσιου και εδώ η αποκατάστασή του εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, με στόχο την ολοκλήρωσή του το επόμενο τρίμηνο. Στο ισόγειο του κτηρίου προβλέπεται η δημιουργία δύο θεματικών μουσείων, το ένα αφιερωμένο στα οχήματα-μνημεία της τ. βασιλικής οικογένειας και το άλλο στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος.

Τα αυτοκίνητα που θα εκτεθούν έχουν πλήρως συντηρηθεί, όπως και ο εξοπλισμός της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Οι εργασίες, στον όροφο του Βουστασίου προχωρούν και ολοκληρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Μαυσωλείου, έναντι στο Ναό της Αναστάσεως, με χορηγία της ΑΜΚΕ «Αιγέας» των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.
Εννέα κτήρια εξάλλου, όπως το συγκρότημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων, η Οικία Στουρμ, η Οικία του Αρχικηπουρού, που θα φιλοξενήσουν συμπληρωματικές και υποστηρικτικές λειτουργίες των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, όπως τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης και οι ευρύτερες πολιτιστικές χρήσεις, καθώς και του αστυνομικού και του πυροσβεστικού σταθμού, εντός του κτήματος βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη.

Το ίδιο και τα έργα κατασκευής υποδομών όλου του κτήματος, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πυρόσβεσης, ύδρευσης και αποχέτευσης. Τέλος, με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, εκτελέστηκαν εργασίες καθαρισμού και διαχείρισης της βλάστησης, με σκοπό την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας του κτήματος. «Αν και η συνολική εικόνα είναι απολύτως θετική, δώσαμε οδηγίες για την ενίσχυση του ρυθμού εργασιών σε ορισμένα πεδία», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.
Έργο εθνικής σημασίας
Την σημασία του όλου έργου τόνισε επίσης, για μία ακόμη φορά η υπουργός Πολιτισμού λέγοντας πως «Η προστασία, η αποκατάσταση και η απόδοση στο κοινό του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, αποτελεί ένα εθνικής σημασίας έργο, που μετατρέπει το κτήμα σε έναν δυναμικό, επισκέψιμο τόπο πολιτισμού και περιβάλλοντος.
Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη παρέμβαση, που απαιτεί αυστηρό συντονισμό, ακρίβεια και συνέπεια, τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού της, αλλά κυρίως στην υλοποίησή της, με προσήλωση στον στόχο, στην επιστημονική μεθοδολογία και τεκμηρίωση και στα χρονοδιαγράμματα».

Επισημαίνοντας εξάλλου, ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες παρεμβάσεις πολιτιστικής υποδομής στη χώρα, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοιχτού στο κοινό, πολιτιστικού πάρκου που θα συνδυάζει την ιστορική μνήμη με τη δημόσια χρήση υπενθύμισε, ότι το έργο είχε τεθεί απόλυτη προτεραιότητα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησής του, τον Ιούλιο 2019, οπότε τι υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την εκπόνηση του συνόλου των μελετών και την εκτέλεση των έργων βάσει της Μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας
Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη και εγκρίθηκε το 2021 ενώ παράλληλα η δωρεά της ΑΜΚΕ «Αιγέας» του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου εξασφάλισε, το 2020, τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την έναρξη λειτουργίας των πρώτων εργοταξίων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι δωρητές
«Το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και η ΑΜΚΕ «Αιγέας» υποστηρίζουν συστηματικά, από το 2019 ως σήμερα, το έργο του υπουργείου Πολιτισμού στο Τατόι», όπως είπε η υπουργός ευχαριστώντας τους δωρητές για την καθοριστική συμβολή τους. Αποδίδοντας όμως εύσημα και στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που εργάζονται με επαγγελματισμό, αφοσίωση και βαθύ αίσθημα ευθύνης.
Την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευαν στην αυτοψία η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ιωάννα Καράνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Μαρία-Ξένη Γαρέζου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σταυρούλα Φωτοπούλου, η Προϊσταμένη του τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών Κωνσταντίνα Σιούντρη και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.

Διαβάστε επίσης
Τα φορέματα μιας βασίλισσας – Πώς η Ελισάβετ Β΄ ασκούσε την ήπια δύναμη της μοναρχίας
Μαρμάρινο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης επέστρεψε στην Ελλάδα από την Χιλή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
