• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι ουρές στην Ακρόπολη

    Χιλιάδες τουρίστες  καθημερινά στην Ακρόπολη

    Χιλιάδες τουρίστες  καθημερινά στην Ακρόπολη


    Επίσκεψη στην Ακρόπολη κατά «χρονικές ζώνες», ώστε να περιοριστεί η τεράστια αναμονή των επισκεπτών έως ότου ανεβούν στον ιερό βράχο. Σκιάδια κατά μήκος της ουράς που σχηματίζεται από τους επισκέπτες, όπως επίσης διαθέσιμο νερό και έξω από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

    Αυτά είναι το πρώτα μέτρα, που είναι έτοιμα να εφαρμοστούν από το υπουργείο Πολιτισμού για τη μείωση του χρόνου αναμονής για τη βελτίωση της ποιότητας επίσκεψης στο μνημείο.

    Για να ακολουθήσει, σε βάθος χρόνου και η επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται στα Προπύλαια με τη συγκέντρωση μεγάλου πλήθους, που προσπαθεί να διέλθει από μία στενή δίοδο.

    Προηγείται, ωστόσο και μάλιστα εντός του Ιουλίου η εφαρμογή του συστήματος με τις ζώνες επισκεψιμότητας, καθώς η σύμπτωση χιλιάδων ανθρώπων την ίδια ακριβώς ώρα πάνω στην Ακρόπολη προκαλεί ουρές κάτω από τον ήλιο, περιορίζει την πρόσληψη της σπουδαιότητας των αρχαιοτήτων, ακόμη όμως μπορεί να οδηγεί και σε επεισόδια τραυματισμών.

    «Η λύση είναι το σύστημα της ζώνης επισκεψιμότητας, που είμαστε κατά 95% έτοιμοι να την εφαρμόσουμε», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα άρχισε να σχεδιάζεται από τον περασμένο Οκτώβρη και τώρα πλέον, μπορεί να υλοποιηθεί.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Ακρόπολη
    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Ακρόπολη

    Οι ζώνες επίσκεψης

    «Το υπουργείο Πολιτισμού, αυτό που μπορεί να κάνει  είναι  το πρόγραμμα των ζωνών», όπως είπε η κυρία Μενδώνη, δηλαδή να ορίσει συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων για συγκεκριμένες ώρες. Κάτι που αφορά βεβαίως τις μαζικές επισκέψεις, κυρίως των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων αλλά δευτερευόντως και των γκρουπ.

    Είναι γεγονός εξάλλου, ότι η κρουαζιέρα καλύπτει τις ώρες μεταξύ 8 το πρωί και 2 το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια η ροή των επισκεπτών είναι εντελώς διαφορετική.

    Η ίδια η κυρία Μενδώνη άλλωστε, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει αναμονή τριών τετάρτων τις προηγούμενες μέρες, αφού στις οκτώ παρά δέκα το πρωί, που ήταν και εκείνη παρούσα -η Ακρόπολη ανοίγει στις 8- περίμεναν ήδη γύρω στα 1.000 άτομα.

    Η δύσκολη ανάβαση και κατάβαση από τα Προπύλαια
    Η δύσκολη ανάβαση και κατάβαση από τα Προπύλαια

    Ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα μνημεία του κόσμου είναι η Ακρόπολη και είναι λογικό, στις περιόδους αιχμής  να παρατηρούνται ουρές και καθυστερήσεις στην είσοδο. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες, όπου επίσης υπάρχουν  δημοφιλή μνημεία και μουσεία.

    Παρ΄ότι όμως, οι ξένοι επισκέπτες ξέρουν, τι σημαίνει  «ουρά» , αυτό δεν συνεπάγεται, ότι είναι και καλό και μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού, όπως επισημαίνει η υπουργός.

    Η διεύρυνση των Προπυλαίων

    Σοβαρότερο πρόβλημα για την ίδια  είναι ο «λαιμός του μπουκαλιού», που δημιουργείται στα Προπύλαια. «Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε φυσικά τα Προπύλαια. Μπορούμε, όμως, να τα διευρύνουμε, ώστε να πάμε στο αρχαίο πρότυπο», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.

    «Αυτό ήταν ένα από τα σημεία πολύ μεγάλης έντασης, που είχε δημιουργηθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την προηγούμενη τετραετία, όταν ακριβώς είπαμε, ότι το υπουργείο Πολιτισμού μελετά τη νέα μορφή της δυτικής εισόδου, που είναι η είσοδος των Προπυλαίων», πρόσθεσε. Υπενθυμίζοντας, ότι στην αρχαιότητα υπήρχαν στην Ακρόπολη περισσότερες των δύο εισόδων.

    Προσβασιμότητα των εμποδιζόμενων ατόμων χάρις στις νέες διαδρομές
    Προσβασιμότητα των εμποδιζόμενων ατόμων χάρις στις νέες διαδρομές

    «Έχουμε όλα τα δεδομένα και η μελέτη είναι σε εξέλιξη. Κάνουμε τη δουλειά μας και υλοποιούνται οι  μελέτες, πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του Μανόλη Κορρέ», δήλωσε η κυρία Μενδώνη. Έτσι πράγματι αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα αυτό.

    Αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση υπήρχαν ως γνωστόν και στο θέμα των διαστρώσεων στην Ακρόπολη, αλλά όπως λέει η υπουργός «Με την αύξηση της επισκεψιμότητας, που υπολογίζεται περίπου 80% για τον μήνα Ιούνιο με αρχές Ιουλίου, σε σχέση με το 2019, αν  δεν είχαμε κάνει τις διαδρομές, οι οποίες ξεκίνησαν για να εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρία και κάθε εμποδιζόμενο άτομο, η Ακρόπολη σήμερα θα ήταν σχεδόν αδύνατον να είναι επισκέψιμο μνημείο. Θα είχαμε ακόμα και τραυματισμούς».

    Διαβάστε επίσης:

    Μανόλης Κορρές: Έτσι χτίσθηκε ο Παρθενώνας

    Συλλογή χιλιάδων έργων τέχνης του Μπερλουσκόνι – Αλλά ποια αξίζουν πραγματικά;

    Το Μεγάλο Ταξίδι στην Ελλάδα του 19ου αιώνα – Συνεργασία Μουσείου Μπενάκη και Βρετανικής Πρεσβείας



    ΣΧΟΛΙΑ