• Πολιτισμός

    Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Θανάσης Λάλας: Τι θα συζητήσουν στο ΕΠΚεΔ

    Κωνσταντίνος Δασκαλάκης


    Ο Σύλλογος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚεΔ) παρουσιάζει τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη στο πλαίσιο του δημοφιλούς προγράμματος Μεγάλοι Έλληνες.

    Ο πολυβραβευμένος μαθηματικός και επιστήμονας θα συνομιλήσει με τον βιρτουόζο των συνεντεύξεων Θανάση Λάλα ο οποίος συνεργάζεται σταθερά με την πρόεδρο του Συλλόγου του ΕΠΚεΔ Δήμητρα Φιλίππου.

    Το 2014, ο Θανάσης Λάλας είχε εγκαινιάσει το πρόγραμμα Μεγάλοι Έλληνες με την αξέχαστη συζήτησή του με την πρόεδρο του ΕΠΚεΔ και κορυφαία βυζαντινολόγο Ελένη Αρβελέρ.

    Η εκδήλωση (περίπου ως ιδρυτική πράξη του Συλλόγου) τιτλοφορήθηκε Να μια μεγάλη Ελληνίδα και παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Δυόμιση χιλιάδες θεατές (toutes Athenes) βρέθηκαν τότε στην Αίθουσα Τριάντη. Η συζήτησή τους επί σκηνής (με ιδιαίτερο φωτισμό και γιγαντοθόνες) στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου έμοιασε περισσότερο με ζωντανό θέατρο παρά με συνέντευξη.

    Θα προσπαθήσει και πάλι με τον απαράμιλλο μαιευτικό του τρόπο να εκθέσει με εκλαϊκευμένο τρόπο το ιδιοφυές μυαλό του επιστήμονα.

    Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είχε τιμήσει το Σύλλογο και στο παρελθόν με ανάλογη παρουσίασή του στο Μέγαρο τον Δεκέμβριο του 2019.

    Με τη Δήμητρα Φιλίππου λίγο πριν την παρουσίαση το 2019

    Το ευρύ κοινό είχε και τότε την ευκαιρία να «ταξιδέψει» στον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η συζήτηση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη με τον Θανάση Λάλα θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά ψηφιακά, στο κανάλι του Συλλόγου στο You Tube.

    Η συζήτηση θα αποτελέσει απόπειρα να αποκωδικοποιηθεί το μέλλον με την καθοδήγηση του περίφημου επιστήμονα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο Αϊνστάιν;

    Ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία, ο Θανάσης Λάλας εξήγησε στο Mononews τι περίπου θα συζητήσουν:

    Θα φτάσουμε στο σημείο ένας τεχνητός συγγραφέας να γράφει όπως ο Μποντλέρ;

    Μπορεί να δημιουργηθεί και τεχνητή συναισθηματική νοημοσύνη;

    Ο υπολογιστής μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο;

    Στην ανώτερη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ερωτευτεί;

    Θέματα που μπορεί κανείς να θεωρεί φιλοσοφικά και «διαννοουμενίστικα» αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα.

    Ο Θανάσης Λάλας παρατήρησε ότι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του.  Επίσης, ότι έχει σπουδαίους γονείς  (ακαδημαϊκούς) και έναν αδελφό, τον Βασίλη Δασκαλάκη, εξίσου σημαντικό στον τομέα της ψυχονευρολογίας.

    Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1981.

    Διδάσκει (ως καθηγητής από το 2015) Επιστήμη των Υπολογιστών στο κορυφαίο περίφημο ΜΙΤ στην Αμερική.

    Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο επίσης σπουδαίο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στις ΗΠΑ.

    Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Εκεί επικεντρώθηκε στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Έχει κερδίσει τις παρακάτω διακρίσεις προλειαίνοντας το δρόμο προς το Νόμπελ:

    Τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή
    οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, με το βραβείο Kalai από την διεθνή ένωση Θεωρίας Παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την διεθνή ένωση φαρμοσμένων μαθηματικών SIAM.

    Επίσης κέρδισε το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.

    Το 2018 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βραβεύτηκε με το Βραβείο Νεβάνλινα για «τη συνεισφορά του στην κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας θεμελιωδών προβλημάτων σχετικά με αγορές, δημοπρασίες, ισορροπίες και άλλες οικονομικές δομές».

    Το βραβείο θέσπισε ο Ραλφ Νεβανλίνα για να αποδίδεται σε επιστήμονες κάτω των 40 που προωθούν την έρευνα στα μαθηματικά των υπολογιστών.

    Δίνεται μαζί με το Βραβείο Φιλντς, που θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών.

    Του απένημαν το εν λόγω βραβείο επειδή σε ηλικία 27 ετών έλυσε τον διάσημο Γρίφο του Νας που πρώτος έθεσε ο διάσημος μαθηματικός και νομπελίστας οικονομολόγος Τζον Νας, ένα υπέροχο μυαλό….

    Πληροφορίες:

    Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, ώρα 19.00

    στο κανάλι You Tube του ΕΠΚεΔ

    Ο διαπρεπής καθηγητής του ΜΙΤ Κων/νος Δασκαλάκης συνομιλεί με τον Θανάση Λάλα αποκωδικοποιώντας το μέλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ