• Πολιτισμός

    Παναγιώτης Ροΐλος: Ο νέος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και καθηγητής στο Χάρβαρντ

    Παναγιώτης Ροΐλος: Ο νέος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και καθηγητής στο Χάρβαρντ

    Παναγιώτης Ροΐλος, ο νέος πρόεδρος του ΕΚΠεΔ


    Όχι, δεν πρόκειται για προσωρινή θέση. Ο Παναγιώτης Ροΐλος ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚεΔ). Ταυτόχρονα, παραμένει στο Χάρβαρντ. Το πλουσιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου και ίσως αυτό που απολαμβάνει μεγαλύτερο κύρος. Στο τμήμα Κλασικών Σπουδών, στο τμήμα Συγκριτικής κριτικής θεωρίας και Γραμματολογίας, στο πρόγραμμα μεσαιωνικών σπουδών, μεταξύ άλλων…

    Καλείται τώρα να αναγεννήσει το πρόγραμμα του ΕΠΚεΔ.

    Η μετά την Αρβελέρ εποχή

    Σε συνεργασία με το ΔΣ του Συλλόγου φίλων όπου προεδρεύει η αφοσιωμένη Δήμητρα Φιλίππου. Ορμώμενη από το μεγάλο θαυμασμό της για την κορυφαία βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Την προκάτοχο του Παναγιώτη Ροΐλου, που υπηρέτησε το ΕΠΚεΔ επί τριάντα ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για επιφανή προσωπικότητα της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, που αναδείχθηκε κατ’ αρχήν ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του περίφημου πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Τώρα η Αρβελέρ τελεί επίτιμη πρόεδρος στο ΔΣ του Συλλόγου Φίλων, πλάι στη Δήμητρα Φιλίππου.

    Ο νυν πρόεδρος του ΕΠΚεΔ και το Σωματείο των Φίλων με τη Δήμητρα Φιλίππου, θα λειτουργήσουν εκ του σύνεγγης. Αφού το Σωματείο έχει ορίσει αποστολή του την (οικονομική και όχι μόνο) υποστήριξη πάσης φύσεως δραστηριοτήτων του ΕΠΚεΔ.

    Εξάλλου, η Δήμητρα Φιλίππου (σύζυγος του αείμνηστου Κυριάκου Φιλίππου της ΦΑΓΕ), διακρίνεται από τα πνευματικά της ενδιαφέροντα.

    Αφοσιωμένος από παλιά

    Και ο Παναγιώτης Ροΐλος, τη γνωρίζει από παλιά.

    Ο ίδιος συμμετείχε επί τουλάχιστον μια δεκαετία ως μέλος στο ΔΣ του ΕΠΚεΔ.

    Το 2016 ίδρυσε την περίφημη Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΕΚΠεΔ στους Δελφούς για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Συνεργασία με καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

    Ενδεικτικά: Πίτερ Γκόρντον (Peter E. Gordon, Amabel B. James καθηγητή Ιστορίας στο Χάρβαρντ), Στέφανος Πεσμαζόγλου (καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ζακ Ρουπνίκ (Jacques Rupnik διευθυντή σπουδών στο CERI και καθηγητή πολιτικής στο Παρίσι και επισκέπτη καθηγητή στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ).

    Ένας από τους στόχους που ο ίδιος έθεσε αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα σχετίζεται με τη διάχυση του ελληνικού πνεύματος στο δυτικό κόσμο (και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι συμμετείχε και στην Επιτροπή 2021 ως επίτιμο μέλος…).

    Διάλεξη στο Χάρβαρντ

    Στοχασμοί και πράξεις

    Εξάλλου, και ο ιδρυτικός στόχος του ΕΠΚεΔ επικεντρώνεται στην προώθηση ανταλλαγών πολιτιστικού ενδιαφέροντος ανάμεσα σε χώρες με κοινές αξίες, στην Ευρώπη και διεθνώς. Τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Παναγιώτης Ροΐλος θα δημιουργήσει το Δελφικό Πολιτιστικό Δίκτυο, με πρωτοβουλίες για ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων ανάμεσα σε πόλεις και φορείς.

    Παρομοίως, προσβλέπει στη δημιουργία προγράμματος Δελφικών Διαλόγων με σκοπό την πνευματική ζύμωση ανάμεσα σε ομοειδείς λαούς. Θα συσκέπτονται πάνω σε σύγχρονα προβλήματα δημοκρατίας, τεχνολογίας και πολιτισμού.

    Με αυτόν τον τρόπο προάγονται ομόψυχες ιδέες, που εν ευθέτω χρόνω οδηγούν σε δράσεις.

    Διότι, σκέψη και στοχασμός δεν συνιστούν αεργία ή χαμέρπεια. Αντιθέτως, προάγουν πράξεις, επηρεάζουν τη μοίρα του ανθρώπου, όπως είχε καταδείξει και ο κορυφαίος γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ, που ο πρόεδρος αναφέρει.

    Τέλος, ο Παναγιώτης Ροΐλος θα ενισχύσει τις ήδη πολύ επιτυχημένες ομιλίες διεθνών προσωπικοτήτων.

    Θα ιδρύσει πρόγραμμα υποτροφίας και φιλοξενίας καλλιτεχνών, καθηγητών, μουσικών και άλλων προσωπικοτήτων, που θα καλούνται να δημιουργήσουν έργο κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Κέντρο.

    Διεθνείς διπλωματία

    Τη διεθνή ακτινοβολία του ΕΠΚεΔ, θα εισχύσει η δράση του Παναγιώτη Ροΐλου στους κόλπους του Γουέδερχεντ.

    Πρόκειται για το κέντρο διεθνών σχέσεων στο Χάρβαρντ (Weatherhead Center for International Affairs) όπου ο ίδιος τελεί ως πανεπιστημιακός εταίρος. Στους κόλπους του, πριν πολλά χρόνια ίδρυσε το πρόγραμμα σεμιναρίων Πολιτιστική Πολιτική (κλάδο στον οποίο πρωτοστατεί η Αμερική και δεν θα αργήσουν να υιοθετήσουν και άλλες δυνατές δυτικές χώρες).

    Διεθνείς διασυνδέσεις διατηρεί και ως εταίρος του κέντρου ευρωπαϊκών σπουδών Minda de Gunzburg Center for European Studies.

    «Φυσικός» διάδοχος της Αρβελέρ, ο Παναγιώτης Ροΐλος διακρίνεται στα υψίπεδα της πολιτιστικής διπλωματίας ως per se πεφωτισμένη προσωπικότητα. Ακριβώς ό,τι χρειάζεται η σύγχρονη Ελλάδα ως γέφυρα με το παρελθόν και το μέλλον της.

    Πάντως και ο ίδιος είχε επικεντρωθεί στη φιλολογία (κλασική, βυζαντινή, σύχρονη) στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και αργότερα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Χάρβαρντ.

    Αλλαγή σκυτάλης

    Την αλλαγή σκυτάλης δεν θα επέτρεπαν να πραγματοποιηθεί χωρίς τιμητική εκδήλωση για την ανεκτίμητη προσφορά της απερχόμενης προέδρου.

    Έτσι, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.30, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στους Δελφούς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν της Ελένης Αρβελέρ, για την προσφορά της επί τριάντα χρόνια στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

    Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.



    ΣΧΟΛΙΑ