• Πολιτισμός

    Η Δήμητρα Φιλίππου παρουσιάζει Αφροδίτη Λίτη στους Δελφούς, ψηφιακά

    Αφροδίτη Λίτη


    Φιλμ γύρω από την διακεκριμένη γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» και η πρόεδρός του Δήμητρα Φιλίππου: Αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο σκέψεις και συναισθήματα της καθηγήτριας στην ΑΣΚΤ την ώρα που προετοιμάζει έργα για την επικείμενη έκθεσή της.

    Η πρόεδρος του ΔΣ μαζί με την αντιπρόεδρο Λουΐζα Καραπιδάκη επισκέφτηκαν το εργαστήριο γλυπτικής της Αφροδίτης Λίτη και συνομίλησαν μαζί της ανάμεσα «στα γλυπτικά σύμπαντα και τα περίοπτα προσωπικά περιβάλλοντά της» όπως έχουν παρατηρήσει οι επιμελητές για το έργο της.

    Λόγω της υγειονομικής κρίσης, ο Σύλλογος Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών συνεχίζει τις ψηφιακές δράσεις ενώ η αντίστοιχη έκθεση της γλύπτριας θα πραγματοποιηθεί στους υπέροχους χώρους του Κέντρου στους Δελφούς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Πάντως και στο βίντεο το φιλότεχνο κοινό θα θαυμάσει τα έργα σε νατουραλιστικές ή πιο αφαιρετικές φόρμες, που λαμβάνουν διάφορες μορφές, μεγεθύνονται και μεταλλάσσονται μέσα από μία ποικιλία υλικών -μέταλλο, χρωματιστές ψηφίδες και καθρέφτες.

    Όπως δήλωσε η Αφροδίτη Λίτη για το έργο της: «Μέσα στην αλήθεια και τη χαρά της φύσης, στη διαχρονία της ελληνικής γλυπτικής τέχνης, τα γλυπτά μου, με την ποικιλία των υλικών, την μετουσίωση των υλών, την πανδαισία των χρωμάτων, είναι φορτισμένα συναισθηματικά και βιωματικά και λειτουργούν ως μυστικός κήπος…».

    Τόνισε επίσης ότι οι δεσμοί της με τους Δελφούς παρέμειναν πάντα δυνατοί και άφθαρτοι, τόσο στα παιδικά της χρόνια όσο και ως φοιτήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όταν υπήρχε η υποχρεωτική σπουδή ετησίως στην περιοχή: Στο γλυπτικό διάκοσμο, στα αναθηματικά έργα και τους θησαυρούς.

    Σύμφωνα με την ίδια, το μαντείο και ο υπέρλαμπρος ναός αφιερωμένος στο θεό του φωτός τον Απόλλωνα, της προκαλούσε πάντα δέος: Εκεί επιτυγχάνεται η συνένωση των χθόνιων δυνάμεων, των γήινων και των δυνάμεων του σύμπαντος.

    Πληροφορίες:

    Το βίντεο θα προβληθεί στο κανάλι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών σήμερα Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ώρα 18.00.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

    Σκηνοθεσία:

    Έκτωρ Σχηματαριώτης

    Ηχοληψία: Γιάννης Χαρανάς

    Σπικάζ:

    Δήμητρα Καρακωνσταντή

    Εκτέλεση Παραγωγής: PROJECTIVE



    ΣΧΟΛΙΑ