• Πολιτισμός

    Δημιουργικός θυμός στην έκθεση Νίκου Καναρέλη στο Μέγαρο Μουσικής


    Ο θυμός οδηγεί στη δημιουργία, υπονοεί ο Νίκος Καναρέλης στην έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω η διάρκεια της οποίας παρατείνεται.

    Η έκθεση (την οποία επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνου) ουσιαστικά εγκαινιάζει τη νέα σειρά Project Space Νέες παραγωγές του κέντρου για τις εικαστικές τέχνες του Μεγάρου Μουσικής annexM το οποίο διευθύνει η Άννα Καφέτση. Επί σειρά ετών η γνωστή επιμελήτρια (με οργανική θέση στην Εθνική Πινακοθήκη) διαχειριζόταν το σισύφειο έργο της ίδρυσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (έως ότου ανέλαβε η Κατερίνα Κοσκινά το 2012 για να αναχωρήσει το καλοκαίρι). Η Καφέτση ανέλαβε το annexM εκ συστάσεώς του το 2018.

    Πλούσιο σε ατομικές εκθέσεις το βιογραφικό του καλλιτέχνη ο οποίος προήλθε από το δυναμικό της ΑΣΚΤ και αυτή τη φορά παρουσιάζεται η πιο πρόσφατη παραγωγή ζωγραφικών έργων του από τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δώδεκα πίνακες (λάδι και σπρέι σε ξύλο) και τα δώδεκα σχέδια (μολύβια και μελάνη σε χαρτί) στην εν λόγω έκθεση αποτελούν διαφορετικά όψεις ενός πραγματικού προσώπου: μία δεκαεξάχρονη έφηβη γεμάτη οργή.

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τους, ο σαραντατετράχρονος ζωγράφος εφάρμοσε τις αρχές της εικαστικής ψυχοθεραπείας (art therapy). Αποπειράθηκε να αφουγκραστεί και να αποτυπώσει την πρωτογενή κραυγή του μοντέλου του μέσα από τη δεξαμενή του θυμού της. Όποτε μπορούσε τραβούσε φωτογραφίες του προσώπου της, οι οποίες μετουσιώθηκαν στις προσωπογραφίες της έκθεσης.

    Ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του Καναρέλη παραπέμπει στο τραγούδι  SelfPortrait (1975) των Rainbow σε έναν από τους αγγλικούς στίχους του οποίου ακούγεται ο τίτλος της έκθεσης (Nothing is real but the way that I feel).

    Και ταυτόχρονα η ετήσια σειρά Επί το Έργον (με νέους δημιουργούς και επιμελητές) στο annexM εγκαινιάζεται με την ομαδική έκθεση Gone today, here tomorrow (επιμέλεια της Εύας Βασλαματζή) με έργα των Μαρία Θεοδωράκη, Marcos Lutyens, Basim Magdy, Κοσμά Νικολάου και Μαλβίνας Παναγιωτίδη. Εν ολίγοις πέντε καλλιτεχνικές προτάσεις που επιχειρούν να μελετήσουν το πώς μεταβάλλεται η πρόσληψη της τέχνης μέσα στην πάροδο του χρόνου.

    Έργο του Καναρέλη αριστερά, Gone Today Here Tomorrow δεξιά

    Πληροφορίες:

    Οι εκθέσεις Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω και η Gone today, here tomorrow θα διαρκέσουν ως τις 26 Ιανουαρίου 2020

     

    Ωράριο λειτουργίας έκθεσης

    Τρίτη έως Κυριακή 12.00 – 20.00

    Σάββατο 12.00 – 22.00

    Δευτέρα κλειστά

     

    Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

    Κάθε Τετάρτη 16.00 – 20.00 δωρεάν

     

     

    annexM Κέντρο Εικαστικών Τεχνών

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Κόκκαλη 1, 11521, Αθήνα

    Τηλ.: 210 7282000, 210 7282158



    ΣΧΟΛΙΑ