• Πολιτισμός

    Η Τέιλορ Σουίφτ, ο Σαλβαδόρ Νταλί, η εκατομμυριούχος και μία έπαυλη

    Τέιλορ Σουίφτ και Ρεμπέκα Χάρκνες

    Τέιλορ Σουίφτ και Ρεμπέκα Χάρκνες


    Τι μπορεί να συνδέει τον κορυφαίο εκπρόσωπο του σουρεαλισμού, ένα σύγχρονο αστέρι της ποπ-κάντρι μουσικής, μία εκκεντρική εκατομμυριούχο και μια έπαυλη με θέα στον ωκεανό; Το ερώτημα μπορεί να φαίνεται εξ ίσου σουρεαλιστικό με το έργο του μεγάλου ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί -περί αυτού πρόκειται- το νήμα όμως, που τον ενώνει με την πάμπλουτη Αμερικανίδα Ρεμπέκα Χάρκνες, κληρονόμο του Μπιλ Χάρκνες της Standard Oil και με την σούπερ σταρ Τέιλορ Σουίφτ είναι αληθινό.

    Περιλαμβάνει εξάλλου κι άλλα στοιχεία, ένα κόσμημα για την ακρίβεια, που μόλις πουλήθηκε σε δημοπρασία, μία βίλα μπροστά στη θάλασσα κι ένα τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία, έτσι που οι ιστορίες των τριών να συνδέονται κάπου στο χρόνο με παράξενους τρόπους.

    Πίσω στο χρόνο λοιπόν, η αφήγηση ξεκινά από μία καρφίτσα. Με σχήμα αστερία σχεδιάστηκε από τον Σαλβαδόρ Νταλί για την φίλη του, την συνθέτρια, κοσμική, φιλάνθρωπο και με σουρεαλιστικές εξάρσεις στην προσωπική της ζωή, Ρεμπέκα Χάρκνες (1915 – 1982).

    Η Ρεμπέκα Χάρκνες και το κόσμημα – αστερίας του Σαλβαδόρ Νταλί
    Η Ρεμπέκα Χάρκνες και το κόσμημα – αστερίας του Σαλβαδόρ Νταλί

    Γνωστή για τις παραδοξότητες, τις εξαλλοσύνες της και τις εξωφρενικές επιδείξεις πλούτου, αφού στα πάρτι, που γίνονταν στην έπαυλή της στο Ρόουντ Άιλαντ γέμιζε την πισίνα με σαμπάνια Dom Perignon και την λίμνη των ψαριών με ουίσκι, η Χάρκνες ήταν ιδανική για την ανάδειξη του πολύτιμου κοσμήματος.

    Ο αστερίας του Νταλί

    Ο Νταλί είχε υπογράψει το 1949 αποκλειστικό συμβόλαιο με τους κατασκευαστές κοσμημάτων Alemany & Company το 1949 για να ζωντανέψει τα σουρεαλιστικά σχέδιά του, όπως το συγκεκριμένο της Χάρκνες, που έχει την ονομασία «Étoile de Mer». Πρόκειται για έναν αστερία σε λευκό και κόκκινο χρώμα, καθώς αποτελείται από ρουμπίνια, διαμάντια και ένα μεγάλο μαργαριτάρι στο κέντρο. Ο Νταλί όμως είχε προσθέσει και μικρά κλαδιά με σμαράγδια, που φύονται ανάμεσα στα πόδια του αστερία ενώ η καρφίτσα συμπληρώνεται με δύο προσαρτώμενες πεταλούδες φτιαγμένες με διαμάντια, ζαφείρια και σμαράγδια.

    Ο αστερίας του Σαλβαδόρ Νταλί και η Ρεμπέκα Χάρκνες
    Ο αστερίας του Σαλβαδόρ Νταλί και η Ρεμπέκα Χάρκνες

    Πανέμορφο, ιδιόμορφο και με μεγάλη υπογραφή δεν είναι περίεργο έτσι, που πριν από λίγες μέρες πωλήθηκε για σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια στον οίκο Christie’s. Ο ίδιος πλειοδότης μάλιστα αγόρασε και το σχέδιο της καρφίτσας, που είχε γίνει από τον Νταλί φυσικά, για 52.920  δολάρια.

    Η Ρεμπέκα (Μπέτι για τους φίλους της) Χάρκνες, δεκαετίες μετά το θάνατό της ήρθε επομένως και πάλι στη δημοσιότητα, αλλά όχι μόνον γι΄αυτήν την πώληση.  Ήδη από το 2020, που η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε το τραγούδι «The last great American dynasty» για το όγδοο άλμπουμ της «Folklore», όπου μιλά για τη ζωή της Χάρκνες, κάνοντας παραλληλισμούς με τη δική της, το όνομα Μπέκι αναδύθηκε, πάντα λαμπερό, από το παρελθόν.

    Τέιλορ Σουίφτ
    Τέιλορ Σουίφτ

    Η έπαυλη στο Ρόουντ Άιλαντ

    Η ιστορία παίζει παράξενα παιχνίδια και στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύνδεση των δύο γυναικών έγινε μέσω της βίλας στην ακτή του Ρόουντ Άιλαντ, όπου η Χάρκνες διοργάνωνε τα εξωφρενικά της πάρτι, και η οποία πλέον ανήκει στην Τέιλορ Σουίφτ.

    Η έπαυλη στο Ρόουντ Άιλαντ
    Η έπαυλη στο Ρόουντ Άιλαντ

    Η διάσημη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός αγόρασε αυτό το σπίτι, που βρίσκεται δύο ώρες οδικώς από τη Βοστώνη και τρεις ώρες από τη Νέα Υόρκη, το 2013 για 17,725 εκατομμύρια δολάρια. Στην κορυφή ενός λόφου, κτισμένο σε πέντε στρέμματα, το Holiday House, όπως ονομάζεται, καταγράφει ήδη και τα πάρτι της νέας ιδιοκτήτριας, που φέρνει μαζί της και τη λάμψη της showbiz.

    Τέιλορ Σουίφτ
    Τέιλορ Σουίφτ

    Μουσική και χορός γύρω από την πισίνα, πυροτεχνήματα και όλοι οι φίλοι της Τέιλορ Σουίφτ, σούπερ μόντελ και ποπ σταρ της A-list, συμπεριλαμβανομένης της Τζίτζι Χαντίντ και των αδελφών Χάιμ -της γνωστής ροκ μπάντας Haim- είναι οι μόνιμοι καλεσμένοι.

    Η Τέιλορ Σουίφτ και οι φίλες της σε πάρτι στην έπαυλη του Ρόουντ Άιλαντ
    Η Τέιλορ Σουίφτ και οι φίλες της σε πάρτι στην έπαυλη του Ρόουντ Άιλαντ

    Αυτή η περιοχή όμως, θύλακας του old money, όπως χαρακτηρίζεται, με «έντονη αίσθηση ιδιωτικότητας και με διακριτικά χρησιμοποιούμενο πλούτο» σύμφωνα με τους New York Times δεν αντιμετώπισε ευχάριστα την άφιξη της Τέιλορ Σουίφτ. Διάφοροι περίεργοι, που ήθελαν να δουν από κοντά την τραγουδίστρια προκάλεσαν αρκετά προβλήματα αλλά τελικά η ζωή επανήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς.

    Άλλωστε κανείς και τίποτε δεν θα μπορούσε να φθάσει τις εξαλλότητες  των πάρτι της Ρεμπέκα Χάρκνες.

    Η ατίθαση χήρα

    «Η πιο τρελή γυναίκα, που έχει δει ποτέ αυτή η πόλη», τραγουδά η Τέιλορ Σουίφτ για την προηγούμενη διάσημη κάτοικο της έπαυλης, που την αποκαλεί επίσης «ατίθαση χήρα» και αναφέρεται στις εκκεντρικότητές της.

    Η Ρεμπέκα Χάρκνες είχε αγοράσει το σπίτι το 1947, αμέσως μετά το γάμο της στη Νέα Υόρκη με τον Ουίλιαμ Χάρκνες αλλά έμεινε χήρα μόλις δύο χρόνια αργότερα. Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι συζητήσεις σχετικά με το θάνατό του, καθώς κάποιοι είχαν σπεύσει να την κατηγορήσουν ως υπεύθυνη, κάτι ωστόσο που δεν αποδείχθηκε.

    Η Ρεμπέκα Χάρκνες στο σπίτι της
    Η Ρεμπέκα Χάρκνες στο σπίτι της

    Ο Ουίλιαμ Χάρκνες από τον οποίο προήλθε η μεγάλη κληρονομιά -αν και η ίδια καταγόταν επίσης από πλούσια οικογένεια- ήταν ο δεύτερος σύζυγός της, τον οποίο ακολούθησαν άλλοι δύο. Τα πάρτι της στο Ρόουντ Άιλαντ δεν σταμάτησαν όμως ποτέ, εξοργίζοντας σταθερά τους γείτονές της. Σε μία περίπτωση μάλιστα, προκειμένου η ίδια να εκδικηθεί κάποιον διαμαρτυρόμενο είχε βάψει τη γάτα του πράσινη.

    Στριπτίζ και τέχνη

    Ο ιδιόμορφος χαρακτήρας της είχε φανεί  από την νεαρή της ηλικία, όταν μαζί με φίλες της σχημάτισαν το Bitch Pack, μια ομάδα, που στόχευε στην ανατροπή κοινωνικών εκδηλώσεων, για παράδειγμα κάνοντας στριπτίζ σε συμπόσια, ανεβαίνοντας πάνω στα τραπέζια.

    Η Ρεμπέκα Χάρκνες και ο Σαλβαδόρ Νταλί
    Η Ρεμπέκα Χάρκνες και ο Σαλβαδόρ Νταλί

    Παράλληλα όμως η ίδια σπούδασε κλασικό μπαλέτο κοντά σε μία μαθήτρια της Άννας Πάβλοβα, καθώς και πιάνο. Συνέθετε μουσική ενώ το 1964 ίδρυσε την Harkness Ballet Company και κατά τη διάρκεια της εντεκάχρονης λειτουργίας της ανέθεσε σε καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Σαλβαδόρ Νταλί να ζωγραφίσουν σκηνικά για παραστάσεις. Επίσης δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στο William Hale Harkness Medical Research Building στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και υποστήριξε την ιατρική έρευνα για τη νόσο του Πάρκινσον.

    Τέλος η ιδιορρυθμία την συνόδευσε ως τον θάνατο, καθώς όταν πέθανε σε ηλικία 67 ετών οι στάχτες της τοποθετήθηκαν σε μια περιστρεφόμενη λάρνακα αξίας 250.000 δολαρίων, που είχε σχεδιαστεί από τον φίλο της Σαλβαδόρ Νταλί, πάντα σύμφωνα με την επιθυμία της

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Μπεχράκης – Ο αυτόπτης μάρτυρας των σημαντικότερων γεγονότων του κόσμου

    Ο Ομπάμα στο Μουσείο Ακρόπολης, που γιορτάζει 14 χρόνια λειτουργίας

    Με δωρεά του Τζεφ Μπέζος και έμπνευση από τον Γαλαξία – Νέο εκπαιδευτικό κέντρο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ