• Πολιτισμός

    Η πινακοθήκη των ηρώων από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη

    Η πινακοθήκη των ηρώων από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη

    Μορφές των ηρώων του ΄21 από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη


    Χρώματα φωτεινά και δυναμικά, που έρχονται σε αντίθεση με τις παγιωμένες από την Ιστορία, ασπρόμαυρες όψεις των αγωνιστών του ΄21.

    Και η δραματικότητα των μορφών τους, που παίρνει τώρα άλλη χροιά πηγάζοντας μέσα από μία νέα προσέγγιση. Είναι οι «Μορφές του ΄21», μέσα από τον χρωστήρα, το κοπίδι και το μολύβι του Γιάννη Ψυχοπαίδη, που ζωγράφισε, χάραξε και σχεδίασε, φέρνοντας στο σήμερα τα πρόσωπα του παρελθόντος, τόσο μέσα από έντονα χρώματα όσο και μέσα από την αυστηρότητα που δίνει στην εικόνα το μαυρόασπρο τύπωμα της ξυλογραφίας.

    Τα χρώματα από τη μια μεριά και το μαύρο-άσπρο από την άλλη συνομιλούν μεταξύ τους, απλώνοντας στον αέρα τον γοητευτικό απόηχο του 1821, που ακόμη υπάρχει στην καθημερινή μας σκέψη και αίσθηση. Πρόκειται για πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς με έργα που δημιουργήθηκαν, κατά ένα μέρος τους στην διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας κι είχαν ως αφορμή τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, που ενεργοποίησε και ζωντάνεψε δημιουργικά η επέτειος των διακοσίων ετών από το 1821.

    Για πρώτη φορά παρουσιάζεται έτσι, σ΄ αυτήν την έκθεση μία μοναδική πινακοθήκη πορτρέτων των αγωνιστών του 1821 μέσα από έναν πλούτο διαφορετικών τεχνικών. Μαζί με τον ζωγραφικό και χαρακτικό κύκλο «Αγωνιστές του ’21», περιλαμβάνονται όμως και έργα που προηγήθηκαν της επετείου, καθώς και σχέδια και συνθέσεις με θέμα τον Βύρωνα, τους Φιλέλληνες και τους Φιλικούς.

    Γιάννης Ψυχοπαίδης

    Μέσα από 40 ζωγραφικά πορτρέτα, μέσα από 30 ξυλογραφίες, μέσα από τα σχέδια και τα κείμενα των αγωνιστών, έρχονται στο παρόν τα πρόσωπα που γνωρίζουμε από την μακρινή παιδική ηλικία, που μας γοήτευαν μέσα στις σχολικές αίθουσες. Μέσα από το φίλτρο των χρωμάτων και τη λιτότητα και αυστηρότητα του μαυρόασπρου ζούμε κυρίως το βλέμμα τους που συναντά τις συσσωρευμένες αναμνήσεις δύο αιώνων.

    Αυτήν την μακρά ιστορική διαδρομή θέλει να φωτίσει η δουλειά του Γιάννη Ψυχοπαίδη, αλλά και να εξηγήσει έμμεσα τις αιτίες και αφορμές που οι ήρωες και ηρωίδες της Επανάστασης, Έλληνες και ξένοι, ζουν και υπάρχουν –με τις ιδέες και τη στάση τους– στο μυαλό και στη ψυχή μας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο ενδυματολόγος-σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

    Info

    Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
    Έκθεση: Γιάννης Ψυχοπαίδης «Μορφές του ΄21»
    Διάρκεια: Ως 31 Οκτωβρίου

    Διαβάστε ακόμη:

    Λίνα Μενδώνη: Εμμονική και χωρίς επιχειρήματα η στάση του Τσίπρα για τα αρχαία του μετρό στη Θεσσαλονίκη

    Στα Ματογιάννια μια φορά είδα τον Τσίπρα να περνά

    Από το πρώτο Σύνταγμα στο φάντασμα της ελευθερίας – Έκθεση στο Μέγαρο από την Άννα Καφέτση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ