• Πολιτισμός

    Γιώργος Δοξιάδης, του Απόστολου: Ο Doxi χαράσσει το δικό του δρόμο


    Ο Doxi ή κοινώς Γιώργος Δοξιάδης ως μουσικός συνεχίζει την παράδοση του οίκου του: Του πατέρα του Απόστολου και του παππού του Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

    Ο πρώτος, χαρισματικό παιδί, έγινε δεκτός στο διάσημο πανεπιστήμιο της Αμερικής Κολούμπια στα 15 του, ύστερα σπούδασε μαθηματικά στο Παρίσι, γύρισε ταινίες, έγραψε βιβλία που δημιούργησαν νέο είδος στην αγγλοσαξονική λογοτεχνία (inter alia)…

    Ο δεύτερος, ο περίφημος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος.

    Ωστόσο, ως μουσικός χαράσσει τη δική του πορεία. Όσο εξαιρετικούς προγόνους και αν έχει κανείς, δεν προχωράει στη μουσική (στην πιο αφαιρετική όλων των τεχνών) αν δεν την κατέχει.

    Οι ειδικοί στο χώρο ποντάρουν πολλά στο μέλλον του Doxi, που έχει βρει τη φλέβα του στο genre του ραπ. Και σε αυτό το είδος μέσα, θεωρείται από τις πιο πρωτότυπες παρουσίες.

    Κυκλοφορεί σήμερα το νέο βίντεο κλιπ για το νέο του σινγκλ Couldn’t Wait. Λειτουργεί ως προάγγελος του επικείμενου άλμπουμ με τίτλο From Athens.

    Επιρροές από την ελληνική μουσική, εισβάλλουν σαν απόηχος στο ρυθμικό σύμπαν του Doxi. Η αίσθηση της ποίησης επίσης αφήνεται να διαφανεί. Όλα συμπυκνώνονται σε ένα δημιουργικό κράμα με την αγγλόφωνη παιδεία του, την ένταση του χιπ χοπ, την ελευθερία και το δημιουργικό πνεύμα της progressive rock και την προφορική αμεσότητα του ρεμπέτικου.

    Όπως σημειώνει ο ίδιος, σε ένα εξαιρετικά μεστό, εύστοχο και συγκινητικό κείμενο:

    «Πολλοί νομίζουν ότι το hip hop και το rap είναι συνώνυμα. Όμως το hip hop είναι ένα είδος μουσικής που γεννήθηκε από dj’s και mc’s στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ενώ το rap είναι πολύ παλιά ιστορία. Μου αρέσει πολύ να λέω, γιατί το πιστεύω, ότι ο πρώτος ράπερ είναι ο Όμηρος. Το ραπ είναι ουσιαστικά ρυθμική αφήγηση, αφηγηματική ποίηση μουσική. Αυτό κάνω».

    Το πρώτο του, καταπληκτικό σινγκλ Taking my name αποτελεί αναγεννησιακή αναμόρφωση του είδους. Μελωδικό κύμα, βελούδινος ρυθμός, παρασύρουν τους υπαρξιακούς στίχους του νέου δημιουργού, που τυλίγονται σε ένα μελαγχολικό αίσθημα του νόστου: «Ι need a reason to visit home, to see my people, to let them know».

    Το νέο σινγκλ Couldn’t Wait αποτελεί τολμηρή συνεργασία του 20χρονου μουσικού-τραγουδοποιού με τον Νέγρο του Μοριά (Negros tou Moria). Ακούγεται και η χαρακτηριστική, κυματιστή φωνή του.

    Οι δύο καλλιτέχνες έγραψαν από κοινού τους στίχους, αγγλικούς και ελληνικούς αντιστοίχως. Στο νέο σινγκλ αναμειγνύουν τα ετερόκλητα μουσικά τους στιλ με εκρηκτικό τρόπο.

    Ο Doxi υπογράφει τη μουσική του σινγκλ καθώς και την ιδέα για το μουσικό βίντεο, που μοιάζει περισσότερο με μικρού μήκους ταινία παρά με βιντεάκι στο YouTube. Σε αυτό συνέβαλε η συνεργασία του με τον κινηματογραφιστή Αντώνη Κουνέλλα.

    Με το άλμπουμ From Athens, «ένα μουσικό ταξίδι με αγγλικό στίχο και ελληνική καρδιά», φιλοδοξεί να αποδείξει την πανανθρώπινη φύση της μουσικής. Το Couldn’t Wait αποτελεί μόνο το προοίμιο.

    «Από μικρός αγαπούσα τη μουσική», υπογραμμίζει. Από τότε έγραφε στίχους χωρίς μουσική, «ποίηση ουσιαστικά. Η μουσική ήρθε ως φυσικό ταίριασμα, αργότερα. Και εδώ έχει σημασία το ραπ».

    Οι σημαντικές επιρροές από το σπίτι του αναγνωρίζονται (μητέρα του εξάλλου είναι η συγγραφέας Ντορίνα Παπαλιού):

    «Τα πρώτα ακούσματα ήταν στο σπίτι, κυρίως της μουσικής που άκουγε ο πατέρας μου, Beatles, Stones, Hendrix, Randy Newman, αλλά και ρεμπέτικα και πολλά ακόμα. Στα οκτώ μου, όταν άρχισε να παίζεται στο ελληνικό ραδιόφωνο ο Eminem, ανακάλυψα το hip hop και έγινα έκτοτε πιστός ακροατής. Με τον Kendrick Lamar όμως κατάλαβα πόσο ανοιχτός χώρος είναι, πόσα πράγματα χωράει το hip hop».

    Όσον αφορά τον δίσκο From Athens, που μόλις ολοκλήρωσε:

    «Νιώθω ότι κατάφερα να φτιάξω κάτι που έχει τη δική του μορφή, που δεν κατατάσσεται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Το “Couldn’t Wait” είναι το πρώτο single του δίσκου.

    Στο video, όπως και στο τραγούδι, εμφανιζόμαστε μαζί με τον Νέγρο του Μοριά. Το θέμα του τραγουδιού είναι η ανυπομονησία που συχνά κυριεύει τους νέους ανθρώπους, πράγμα που αντανακλά και ο γρήγορος, κοφτός ρυθμός του.

    Εγώ γράφω αγγλικό στίχο γιατί όπως κάθε καλλιτέχνης, σε κάθε τέχνη, ξεκίνησα κι εγώ μιμούμενος τις πρώτες του επιρροές, που ήταν στα αγγλικά. Και βέβαια η καρδιά της μουσικής σκηνής είναι η Αμερική. Όμως η Αθήνα είναι και θα παραμείνει πάντα η πόλη μου, σε όποιους τόπους και αν με πάει η μουσική. Και δεν θα σβήσω ποτέ από την ψυχή μου την Ελλάδα».

    Πληροφορίες:

    Doxi

    Couldn’t Wait

    feat. Negros Tou Moria
 Νεο Τραγουδι & Music Video

    Ακούστε το νέο σινγκλ:

    Το single και το video κυκλοφορoύν μέσω της Panik Records, την Παρασκευή 18 Ιουνίου στις 2μμ.



    ΣΧΟΛΙΑ