• Πολιτισμός

    Γιώργος Χαδούλης: Ζωγραφίζοντας την Ακρόπολη στην Γκαλερί Σκουφά

    Γιώργος Χαδούλης: Ζωγραφίζοντας την Ακρόπολη στην Γκαλερί Σκουφά

    Ο Γιώργος Χαδούλης (πηγή eudemonia.gr)


    «Ζωγραφίζοντας την Ακρόπολη», παρατηρεί ο Γιώργος Χαδούλης με αφορμή την έκθεση Acropolis now στην Γκαλερί Σκουφά «σκεφτόμουν πόσο μοιάζει η διαδικασία της ζωγραφικής με εκείνη της δημοκρατίας».

    Το αγαπημένο παιδί των χρωμάτων εμφανίζεται ανανεωμένος στην κολωνακιώτικη γκαλερί. Είκοσι ταμπλώ όπου κυριαρχεί το ασπρόμαυρο με πινελιές χαμηλόφωνων χρωμάτων. Η Ακρόπολη σε είκοσι διαφορετικές παραλλαγές. Το αγαπημένο οπτικό και νοητικό του θέμα. Έργα σε χαρτί, με μελάνι, κάρβουνο και παστέλ λαδιού.

    Το χρώμα εισβάλλει διακριτικά και αλλού ανεπαίσθητα. Ο περιβάλλων χώρος του μνημείου, το φως του αττικού τοπίου, η σύγχρονη αστική συνθήκη, συνυπάρχουν στις συνθέσεις του γνωστού ζωγράφου.

    Η ζωγραφική ως δημοκρατία

    Συνεχίζοντας την κουβέντα του με τον συνταγματολόγο Παναγιώτη Δουδωνή, ο Γιώργος Χαδούλης συμπληρώνει: «Ως ζωγράφος λοιπόν βρίσκω ενδιαφέρον στη δημοκρατία ότι είναι κι αυτή μια δημιουργική διαδιδασία, ένα έργο εν προόδω. Οργανώνουμε τη ζωή μας συμφωνώντας ότι όλοι μαζί συμμετέχουμε, δημιουργούμε, κρίνουμε και αναθεωρούμε με βάση τις ανάγκες μας».

    Η συζήτησή τους κυκλοφορεί στον κατάλογο της έκθεσης από τις εκδόσεις Νηρέας. Κεντρίζει το νου και τις αισθητικές ιδέες. Θίγει ζητήματα πολιτικής φιλοσοφίας. Ο Παναγιώτης Δουδωνής αρθρογραφεί συστηματικά σε κεντρικά μίντια. Διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο μεταξύ άλλων στο Πάντειο και στο Κολλέγιο Oriel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης -σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης πτυχίο Νομικής από το ΕΚΠΑ.

    Οι τοπιογραφικές αυτές συνθέσεις του Γιώργου Χαδούλη αποτελούν προσωπικές μαρτυρίες. Προέρχονται από τη βιωμένη, αισθητική εμπειρία του τοπίου της Αθήνας. Το φυσικό περιβάλλον που αγκαλιάζει τον αττικό βράχο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον καλλιτέχνη. Τροφοδοτεί συνεχώς το διάλογο ανάμεσα στο σύμβολο και την ομορφιά.

    «Η φύση είναι εκεί, αυτή είναι η σταθερά. Το μνημείο έγινε μέσα σε αυτό το τοπίο και εξαιτίας του. Το περιβάλλον διαμορφώνει το ανθρώπινο έργο και αυτό με την σειρά του τον τρόπο που το βλέπουμε. Ζώντας μέσα σε αυτό δεν έχεις λόγο να είσαι απαισιόδοξος, σου δίνεται απλόχερα. Το να κατοικείς στο όμορφο σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανός».

    X cm

    Τα αγαπημένα κεραμικά

    Αυτή την ενότητα έργων πάνω στο χαρτί πλαισιώνει και μία άλλη σταθερά του δημιουργικού του σύμπαντος. Τα κεραμικά βάζα διαφόρων μορφών που φιλοτεχνεί με τον ιδιαίτερο, «προβενσιάλ», χειμαρρώδη τρόπο του και έντονο, πλούσιο χρώμα. Το φυσικό στοιχείο ως ζωογόνος, διονυσιακή δύναμη. Και κάπου εκεί, η ανθρώπινη μορφή. Εμπνευσμένη από τη φύση και τη μυθολογία η νέα αυτή σειρά με την εκρηκτική παλέτα εξυμνεί την αισθησιακή ευφορία, την αισιοδοξία και τη χαρά.  Οι ενότητες κεραμικών θεωρούνται από τις πιο διαδεδομένες εκφάνσεις του έργου του.

    Όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνει στην κουβέντα του με τον Παναγιώτη Δουδωνή: «Αρχικά, ζωγραφίζοντας τις Ακροπόλεις αισθάνθηκα ένα δισταγμό ως προς το βάρος του μνημείου. Προχωρώντας τα έργα, κατάλαβα πως για μένα υπάρχει κάτι σημαντικότερο, που είναι η ομορφιά. Κατά μια έννοια υπάρχει εδώ ένας τέτοιος διάλογος, μεταξύ συμβόλου και ομορφιάς. Ανεβαίνοντας ο Le Corbusier στην Ακρόπολη, του άρεσε πώς γυάλιζε το φως πάνω στο μάρμαρο, το φυσικό υλικό. Αυτό τον έκανε να θέλει να φτιάξει ένα τέτοιο μαρμάρινο κτήριο. Στο τέλος, ίσως μένει η φύση και η ανθρώπινη ελευθερία ως θαύμα».

    X cm

    Ο Γιώργος Χαδούλης

    Γεννημένος στην Αθήνα το 1966, πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς ζωγράφους της σύγχρονης αστικής Αθήνας. Σπούδασε ζωγραφική στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι όπου έζησε σχεδόν δέκα χρόνια. Το έργο του εκθέτει συστηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ συμπεριλαμβάνεται σε σημαντικές συλλογές (Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Φρυσίρα, μεταξύ άλλων).

    Παράλληλα με τη ζωγραφική του αναζήτηση, έχει παρουσιάσει πλούσιο έργο στο σχέδιο, τη λιθογραφία και τα κεραμικά.

    «Χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και καθαρό σχέδιο, το έργο του Γιώργου Χαδούλη δοξάζει το τι σημαίνει να είναι κανείς ζωντανός», αναφέρει η Γκαλερί Σκουφά με την οποία συνεργάζεται στενά τριάντα χρόνια τώρα.

    Διαβάστε επίσης

    Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Με τα Δύο Χωριά στη φουάρ της Κοπενχάγης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ