Πίσω από προστατευτικές επιφάνειες από πλέξιγκλας  εκτίθενται πλέον στην Εθνική Πινακοθήκη τα έργα του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη, που είχαν βανδαλιστεί στις 10 Μαρτίου από τον βουλευτή του κόμματος «Νίκη» Νίκο Παπαδόπουλο. Παράλληλα σε ισχύ έχει τεθεί συναγερμός ενώ υπάρχει και η φυσική παρουσία ανδρών ασφαλείας. Με αυτά τα μέτρα προστατεύει η Εθνική Πινακοθήκη τα έργα αλλά και τους καλλιτέχνες, που παίρνουν μέρος στην έκθεση «Η σαγήνη του αλλόκοτου», η οποία συνεχίζεται κανονικά και ως το τέλος Σεπτεμβρίου.  Στον απόηχο των βίαιων γεγονότων εξάλλου, που προκλήθηκαν από τον βουλευτή αλλά και της δημόσιας αντιπαράθεσης που ακολούθησε, ένας επιστημονικός διάλογος  με την συμμετοχή νομικών, ιστορικών της τέχνης, διευθυντών πολιτιστικών οργανισμών και θεολόγων πραγματοποιείται την Τρίτη στην Εθνική Πινακοθήκη δίνοντας  απαντήσεις σε καίρια ζητήματα γύρω από την ελευθερία της τέχνης.

Να σημειωθεί, ότι τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί προέκυψαν από την συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αφορούν στην προστασία των έργων, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στην θέασή τους από τους επισκέπτες. Μόνο σε περίπτωση, που κάποιος πλησιάσει πολύ κοντά σε αυτά  ενεργοποιείται ο συναγερμός και επεμβαίνουν οι φύλακες.

1

Το ιστορικό

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τα έργα «Εικόνισμα 1ο», «Εικόνισμα 16ο», «Εικόνισμα 17ο» και «Άγιος Χριστόφορος», τα οποία εκτίθενται στο Μεσοπάτωμα της Πινακοθήκης ως μέρος του προγράμματος «Ενδιάμεσος χώρος».  Όπως είναι γνωστό ο Νίκος Παπαδόπουλος συνεπικουρούμενος από τον συγγραφέα Διονύσιο Μακρή επισκέφθηκαν εκείνη την ημέρα την έκθεση και όπως καταγράφηκε και από το εσωτερικό κύκλωμα παρακολούθησης πέταξαν τους συγκεκριμένους πίνακες στο πάτωμα με το πρόσχημα, ότι «προσβάλλουν την θρησκεία». Αρχικά η διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης αποφάσισε με την σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη την παραμονή των πινάκων στο πάτωμα ως υπενθύμιση της βαρβαρότητας  απέναντι στην τέχνη και του σκοταδισμού αυτών των πράξεων εν συνεχεία όμως, η επανέκθεσή τους με επιπλέον μέτρα ασφάλειας κρίθηκε ως προτιμότερη.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους από το κόμμα, του Νίκου Παπαδόπουλου ενώ σήμερα αποφασίστηκε και η διαγραφή του.

Ο εκθεσιακός χώρος μετά τον βανδαλισμό των έργων

Η ημερίδα

Προβληματισμοί, όπως αν υπόκειται σε περιορισμούς η τέχνη και ποια είναι τα αδιάσειστα δεδομένα μιας ευνομούμενης πολιτείας πάνω στο ζήτημα αυτό, πρόκειται να αναπτυχθούν στην συζήτηση που οργανώνεται στην Εθνική Πινακοθήκη (Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση», ώρα 12,30). Επίσης η αντιπαράθεση του δικαιώματος της  ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης  με τις πεποιθήσεις ή το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών αλλά και η διερεύνηση του ζητήματος αν το «ιερό» και το «βέβηλο» είναι απόλυτα διακριτές περιοχές.

Ακόμη θα συζητηθεί η ύπαρξη φαινομένων λογοκρισίας και βανδαλισμού σε βάθος χρόνου και όχι μόνον στην Ελλάδα φυσικά αλλά διεθνώς, ο  ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών αναφορικά με  την διαφύλαξη της καλλιτεχνικής ελευθερίας αλλά και οι προκλήσεις, που διαφαίνονται για το παρόν και το μέλλον. Τέλος τα κριτήρια που ισχύουν για την έκθεση έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη.

Στην ημερίδα συμμετέχουν οι:  Δημήτρης Αγγελής – ποιητής, διευθυντής περιοδικού Φρέαρ,   Ορέστης Ανδρεαδάκης – καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,  Πατήρ Βασίλειος Θερμός – ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρώην καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας, Απόστολος Καρπόζηλος – ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιάννης Κολοκοτρώνης – καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Δυτικής Τέχνης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ, Γιώργος Οικονομόπουλος – δικηγόρος, νομικός σύμβουλος Εθνικής Πινακοθήκης, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου – ομ. καθηγητής  Φιλοσοφίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιλτιάδης Παπανικολάου – ομ. καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, Κατερίνα Στενού – διεθνής εμπειρογνώμων σε θέματα Διαπολιτισμικής επικοινωνίας, πρώην διευθύντρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικού Διαλόγου, ΟΥΝΕΣΚΟ (Παρίσι) και Συραγώ Τσιάρα – ιστορικός τέχνης, διευθύντρια ΕΠΜΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Όλα τα μυστικά: Τι συμβαίνει στην Καπέλα Σιξτίνα κατά την εκλογή του νέου Πάπα

Η ιστορία του Βρετανικού ζωντανεύει -Το ναυάγιο στην Κέα και η ανέλκυση αντικειμένων

Άνθρωπος και Ζώα – Μια δυνατή σχέση και εικαστικά