• Πολιτισμός

    Ένα νέο διαχρονικό μουσείο για τη Λευκάδα και τους πολύτιμους θησαυρούς της

    Έκθεση του υπάρχοντος Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας

    Έκθεση του υπάρχοντος Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας


    Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποκτήσει η Λευκάδα, προκειμένου να στεγάσει τους θησαυρούς του νησιού που χρονολογούνται από την Μέση Παλαιολιθική περίοδο (200.000 π.Χ. – 35.000 π.Χ.) έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

    Τα εκθέματά του προέρχονται από πολλούς και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά σήμερα αναδεικνύεται ένα μικρό μόνο μέρους τους, καθώς το υπάρχον μουσείο φιλοξενείται σήμερα σε πτέρυγα του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, σε έναν περιορισμένο σε έκταση χώρο. Η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου με διαχρονικό χαρακτήρα θα συντελέσει έτσι, στην πληρέστερη εποπτεία της ιστορίας της Λευκάδας και των γύρω νήσων διαχρονικά.

    Το μουσείο θα ανεγερθεί σε χώρο που παραχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι διαδικασίας ήδη δρομολογούνται μετά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος, που εκπονήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο νέο κτίριο θα στεγασθούν πλέον αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού από τη Μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864, οπότε ενσωματώθηκε η Λευκάδα με το ελληνικό κράτος.

    Έκθεση του υπάρχοντος Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας
    Έκθεση του υπάρχοντος Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας

    Το νέο μουσείο

    Το οικόπεδο εμβαδού 3.812 τ.μ. που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται εντός του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης της Λευκάδας, πλησίον του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων-ΚΤΕΛ, του Διοικητηρίου και της μαρίνας. Το συνολικό του μεικτό εμβαδόν θα είναι 3.010 τ.μ. και σ΄αυτά θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι 700 τ.μ. αίθουσα περιοδικών εκθέσεων 150 τ.μ. εκπαιδευτικών προγραμμάτων 70 τ.μ. πολυμεσικών και διαδραστικών εφαρμογών 80 τ.μ. ενώ οι αποθήκες του θα είναι 600 τ.μ. Θα διαθέτει φυσικά και χώρους υποδοχής, γραφείων, βιβλιοθήκη, αναψυκτήριο-καφέ και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Στον αύλειο χώρο αναπτύσσεται υπαίθρια έκθεση λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, που σήμερα φυλάσσονται σε αποθήκες.

    Σφραγιδόλιθος από χαλκηδόνιο λίθο
    Σφραγιδόλιθος από χαλκηδόνιο λίθο

    «Τα Μουσεία δεν είναι μόνον χώροι έκθεσης θησαυρών που έρχονται στο φως από το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα κάθε περιοχής της πατρίδας μας», όπως δήλωσε εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Είναι εστίες παιδείας και ψυχαγωγίας, χώροι μελέτης και προβολής της ιστορίας μας, αλλά και αυτογνωσίας για τους εντόπιους και γνώσης για τους επισκέπτες τους. Είναι, συγχρόνως, θύλακες κοινωνικής συνοχής, αλλά και καθοριστικοί παράγοντες ανάπτυξης για κάθε περιοχή», επισημαίνοντας παράλληλα τον σημαντικό μνημειακό πλούτο, που διαθέτει η Λευκάδα αλλά ωστόσο σήμερα αναδεικνύεται πλημμελώς.

    Χάλκινο αγαλματίδιο Σατύρου σε χορευτική κίνηση
    Χάλκινο αγαλματίδιο Σατύρου σε χορευτική κίνηση

    Τα ευρήματα

    «Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη, «με σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, ανοικτή και προσβάσιμη όχι μόνον στους ειδικούς αλλά και στην κοινωνία. Στόχος μας, στο πλαίσιο της μουσειακής μας πολιτικής, είναι τόσο η δημιουργία νέων μουσείων, όπου χρειάζεται, όσο και η αναβάθμιση των υπαρχόντων, ώστε με κάθε νέο, που προστίθεται στη μεγάλη αλυσίδα των μουσείων μας, να προβάλλεται η ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε τόπου και να αξιοποιείται η αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργεί η λειτουργία χώρων πολιτισμού».

    Χάλκινο κάτοπτρο με Καρυάτιδα
    Χάλκινο κάτοπτρο με Καρυάτιδα

    Να σημειωθεί, ότι τα ευρήματα από τη Λευκάδα και τα γύρω νησιά προέρχονται από τους ταφικούς τύμβους στις θέσεις Στενό και Σκάρος στο Νυδρί, από το σπήλαιο Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο, από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης της Λευκάδας, καθώς και από διάφορες άλλες θέσεις: σπήλαιο Ασβότρυπα στο Φρύνι, σπήλαιο Νυμφών στην Αγ. Κυριακή, Σκάρος και Μεγανήσι. Σημαντικό μέρος των προϊστορικών κυρίως ευρημάτων εξάλλου, συνδέεται με τις ανασκαφές που πραγματοποίησε στο νησί ο γερμανός αρχαιολόγος W. Dorpfeld στις αρχές του 20ου αιώνα.

    Ειδώλιο γυναικείας μορφής καθισμένης σε κύκνο
    Ειδώλιο γυναικείας μορφής καθισμένης σε κύκνο

    Το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα αποτελείται α από τέσσερις αίθουσες και έναν μικρό χώρο γραφείου (συνολικό εμβαδόν Μουσείου 300 τ.μ.), ενώ διαθέτει ένα πολύ μικρό πωλητήριο δίπλα στο εκδοτήριο. Έτσι, λόγω αυτής της περιορισμένης έκτασης του Μουσείου, στις προθήκες του φιλοξενούνται μόνον μικρός αριθμός αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού.

    Ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το μουσείο
    Ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το μουσείο

    Διαβάστε επίσης:

    Κική Δημουλά: Τρία χρόνια χωρίς τη σπουδαία ποιήτρια



    ΣΧΟΛΙΑ