• Πολιτισμός

    Εγκαίνια την Κυριακή της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου στο παλιό Ξενία

    Το Ξενία Περσεύς, όπως έχει ήδη ανακαινισθεί ως μουσείο


    Το παλιό Ξενία έγινε μουσείο και εγκαινιάζεται την Κυριακή. Είναι το Ξενία της Σερίφου, που με την επωνυμία «Περσεύς» λειτούργησε για πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του ΄60, φιλοξενώντας τους επισκέπτες του νησιού αλλά πλέον με την κατάλληλη ανακαίνιση και τροποποίηση θα φιλοξενεί την Αρχαιολογική συλλογή. Τα εγκαίνια γίνονται την Κυριακή από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το κοινό θα μπορεί πλέον να δει σ΄έναν καλαίσθητο χώρο αρχαιότητες, που έχουν βρεθεί διάσπαρτες σ΄όλο το νησί. Παράλληλα άλλωστε θα εγκαινιαστεί και έκθεση σύγχρονης τέχνης, καλλιτεχνών, που έχουν εμπνευστεί από τον μύθο του Περσέα. Τίτλος της, «Περσέας – Από τη Σέριφο στα άστρα».

    Όψεις της αρχαιολογικής έκθεσης

    Τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων, καθώς και ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες αφηγούνται ιστορίες της Σερίφου από την Ύστερη Κλασική και την Ελληνιστική εποχή ως και την Ρωμαϊκή. Πρόκειται για ευρήματα από τη Χώρα του νησιού, η οποία ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σερίφου. Μια ξεχωριστή ενότητα συνιστούν τα ευρήματα από το έργο αποκατάστασης του Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια, που σήμερα είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για αγγεία, που είναι κυρίως πίθοι της Ύστερης Κλασικής εποχής, καθώς και αμφορείς από εργαστήρια νησιών του Αιγαίου, συγκεκριμένα της Θάσου και της Κρήτης με χρονολόγηση από τον 4ο ως τον 7ο αιώνα, που είχαν συσσωρευθεί στον αποθέτη, ο οποίος εντοπίσθηκε δίπλα στον πύργο.

    Όψεις της αρχαιολογικής έκθεσης

    Η μεταμόρφωση

    Το παροπλισμένο ως σήμερα κτίριο Περσεύς, έργο του αρχιτέκτονα Φίλιππου Βώκου κτίσθηκε το 1962-63 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, ακολουθώντας γενικότερα την τυπολογία των Ξενία. Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία ανέλαβε την «μεταμόρφωσή» του, έχει παραχωρηθεί μερικώς από τον Δήμο Σερίφου. Το έργο πάντως, θα υλοποιηθεί σταδιακά, καθώς πέραν της αλλαγής χρήσης εξυπακούεται και η αρχιτεκτονική μετατροπή του κτιρίου με την ανακαίνιση και την ανάδειξη των στοιχείων του αλλά και την προσαρμογή στον νέο ρόλο του.

    Όψεις της έκθεσης «Περσέας – Από τη Σέριφο στα άστρα»

    Σε κάθε περίπτωση το κτίριο, που βρίσκεται στην ακροθαλασσιά της Σερίφου ανακαλεί μνήμες παλαιάς εποχής και τουριστικής δόξας, με τα δωμάτιά του να σφύζουν από ζωή, φωνές και γέλια των λουομένων. Τώρα τα ίδια δωμάτια αναδεικνύονται σε χώρους τέχνης προσκαλώντας σε μια νέα επίσκεψη. Ο Περσεύς ανακτά έτσι σιγά σιγά την παλιά του αίγλη, με τον μύθο του να αποτελεί το νήμα της αφήγησης της ιστορίας του νησιού αλλά και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κτιρίου και των δύο εκθέσεων.

    Αρχαία ευρήματα του νησιού

     Η σύγχρονη έκθεση σε επιμέλεια Γιώργου Γεωργακόπουλου περιλαμβάνει τέσσερα επιτοίχια τυπώματα εικαστικών έργων από καλλιτέχνες της cheapart, τους Φιόνα Μουζακίτη, Νίκο Γαβρόπουλο, Φωτεινή Καπίρη και Πηνελόπη Μασούρη, καθώς και ένα έργο ηχητικής εγκατάστασης του Νίκου Σταυρόπουλου με αναφορές και ήχους από τη λειτουργία του κτιρίου ως ξενοδοχείου.

    Όψεις της έκθεσης «Περσέας – Από τη Σέριφο στα άστρα»

    Διαβάστε επίσης

    Μενδώνη: Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής



    ΣΧΟΛΙΑ