• Πολιτισμός

    Δημοπρασία Βέργου: Βικτώρ Ουγκώ και Μάρκος Μπότσαρης εν μία νυκτί

    Λουί Ντιπρέ, 40 επιχρωματισμένες λιθογραφίες 40-60.000 ευρώ


    Εντυπωσιακό σύνολο σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών περιλαμβάνει η επερχόμενη δημοπρασία της VERGOS Auctions.

    Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία του Οίκου Βέργου για το 2021 με δυνατότητα παρουσίας κοινού, η οποία και θα προβληθεί παράλληλα ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του.

    Στο πνεύμα της Επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Οίκος προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικών τεκμηρίων που σχετίζονται με το ιστορικό γεγονός.

    Ξεχωρίζει η ενότητα 17 επιστολών και άλλων εγγράφων του Μάρκου Μπότσαρη και μελών της οικογένειας του. Για να προστατέψει ο θρυλικός ήρωας την οικογένειά του από την οργή των Τούρκων, την έστειλε για ασφάλεια στην Ανκόνα.

    Το αρχειακό υλικό που θα δημοπρατηθεί, περιλαμβάνει επιστολές που στάλθηκαν στην εξόριστη οικογένεια από την Ελλάδα. Τιμές εκκίνησης ανάμεσα στα 30.000 με 40.000 ευρώ.

    Υπάρχουν δύο του ίδιου του Μάρκου Μπότσαρη και εννιά του αδελφού του, Κώστα. Εκείνος ανέλαβε προστάτης της οικογένειας μετά το θάνατο του ήρωα.

    Επιστολή Βικτώρ Ουγκώ

    Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αυτόγραφη Επιστολή υποστήριξης της Κρητικής Επανάστασης (9 Φεβρουαρίου 1867) του σπουδαίου γάλλου ποιητή και φιλέλληνα Βικτώρ Ουγκώ (Victor Hugo). Αρχική αγκύλη εκτίμησης 4.000 – 6.000 ευρώ.

    Εντάσσεται στην προσπάθειά του να στηρίξει τους επαναστατημένους Κρητικούς την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης του 1866 -μία από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία.

    Από τα ταξιδιωτικά βιβλία της δημοπρασίας ξεχωρίζει αντίτυπο του πλέον καλαίσθητου ταξιδιωτικού βιβλίου για την Ελλάδα του 18ου αιώνα: Πρόκειτα για το περίφημο Voyage à Athènes et à Constantinople (Ταξίδι στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη) του γάλλου περιηγητή και ζωγράφου Λουί Ντιπρέ (Louis Dupré, Παρίσι 1825).

    Περιέχει 40 εξαιρετικές λιθογραφίες μεγάλων διαστάσεων επιχρωματισμένες με το χέρι, που αποπνέουν την αγάπη του καλλιτέχνη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

    Αναδεικνύουν τον Ντιπρέ σε έναν από τους γνησιότερους φιλέλληνες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

    Υπάρχει επίσης λιθογραφία του Πέτερ Βον Χες (Peter von Hess) με λιθόγραφη αφιέρωση στον Όθωνα τυπωμένη με χρυσό και τιμή εκτίμησης 10.000- 15.000 ευρώ.

    Οι σπάνιες εκδόσεις της δημοπρασίας καλύπτουν ευρύ φάσμα θεματολογίας: Ελληνική γλώσσα και φιλολογία (Ελύτη, Σεφέρη, Εμπειρίκο…), παιδεία, θρησκεία, φιλοσοφία, επιστήμες κ.ά, χάρτες, σχέδια και υδατογραφίες, φωτογραφίες εποχής καθώς και μια μεγάλη γκάμα από χαρακτικά του 19ου αιώνα, λαϊκές λιθογραφίες και αφίσες.

    Πληροφορίες

    Δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων και Χαρακτικών

    VERGOS Auctions

    Τετάρτη, 9 Ιουνίου

    Ώρα 5.30 μ.μ.

    Στο ξενοδοχείο Athens Plaza

    Και ζωντανά στην ιστοσελίδα www.vergoauctions.com



    ΣΧΟΛΙΑ