• Πολιτισμός

    Νέα δημοπρασία από τον μοναδικό, αμιγώς ελληνικό «Οίκο Βέργος»

    Γιάννης Μόραλης Μαύρος άγγελος σε κίτρινο φόντο 40.000-60.000 ευρώ


    Με αβαθές πηγάδι νεοελληνικών θησαυρών μοιάζει ο Οίκος Βέργος, ο μοναδικός αμιγώς ελληνικός οίκος δημοπρασιών που δραστηριοποιείται εν ολίγοις στη ζωγραφική και στα σπάνια βιβλία με δύο ξεχωριστές δημοπρασίες (οχτώ ανά έτος και για τις δύο κατηγορίες). Σε επτά ημέρες σχεδιάζει την πρώτη για τη φετινή χρονιά δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Ιστορικών και Φιλελληνικών Αντικειμένων.

    Με άξια εκπροσώπηση των μεγαλύτερων ονομάτων του ελληνικού εικαστικού χώρου, η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει συνθέσεις από τους: Αλέξη Ακριθάκη, Σπύρο Βασιλείου, Γιάννη Γαΐτη, Διαμαντής Διαμαντόπουλο, Νίκο Εγγονόπουλου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλο, Τάκη Τσίγκα, Βλάση Κανιάρη, Χρήστο Καρρά, Γιάννη Κόττη, Γιάννη Μόραλη, Μποστ, Χρόνης Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Κωνσταντίνο Παρθένη, Παύλου (Διονυσόπουλου), Παύλου Σάμιου, Γιώργου Σπυρόπουλου, Θεόδωρο Στάμου, Γιάννη Τσαρούχη, Παύλου Τέτση, Κώστα Τσόκλη, Αλέκου Φασιανού, Βασίλη Φωτόπουλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη μεταξύ άλλων.

    Ανάμεσα στα αξιόλογα έργα αυτής της ενότητας, το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού αναμένεται να επικεντρωθεί στην εντυπωσιακή σύνθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη με τίτλο H αποθέωση της Ομορφιάς (1940), που τόσο λόγω διαστάσεων όσο και λόγο σπανιότητας εκτιμάται στα 300.000 με 400.000 ευρώ (στο υψηλό της τιμής εκτίμησης).

    Η αποθέωση της Ομορφιάς από τον Παρθένη

    Στην ενότητα Ιστορικών και Φιλελληνικών Αντικειμένων, την οποία για πρώτη φορά ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ συμπεριέλαβε στις δημοπρασίες του το 2009 με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, ξεχωρίζουν το εξαιρετικά σπάνιο έργο του Νικ. Καντούνη, Πορτραίτο του επάρχου Κεφαλληνίας Πανταζή Καρύδη, το έργο Ρήγας Φερραίος ο Βελενστινλής του Νίκου Εγγονόπουλου όπως και Η ναυμαχία του Ναβαρίνου του Τζιοβάνι Λούτσο (Giovanni Luzzo). Στην κατηγορία περιλαμβάνεται επίσης μία εκτενής σειρά έργων του Ν. Βρυζάκη όπως και πλήθος άλλων φιλελληνικών αντικειμένων.

    Εφόσον τα μέτρα της πολιτείας το επιτρέψουν, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΙΣ με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων και με παράλληλη προβολή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube.

    Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει δυνατότητα για παρουσία κοινού, θα προβληθεί ζωντανά μόνο μέσω του καναλιού YouTube. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ συστήνει στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς.

    ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

    Νεοελληνική Ζωγραφική & Γλυπτική
    Ιστορικά & Φιλελληνικά Αντικείμενα
    Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός)
    27 Ιανουαρίου 2021 | Ώρα: 6.30 μ.μ.



    ΣΧΟΛΙΑ