Σε μια δημοπρασία, αν δεν έχεις λεφτά, απλώς δεν σηκώνεις το χέρι σου… Και γενικότερα… δεν κάνεις συμφωνίες εκατομμυρίων. Ο γιος του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα της ζάχαρης όμως, το τόλμησε. Και οι συνέπειες δεν άργησαν να έρθουν. Έτσι ο οίκος Phillips, ένας από τους κορυφαίους στις δημοπρασίες παγκοσμίως κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, εναντίον του συλλέκτη και παραγωγού ταινιών Ντέιβιντ Μιμράν, που συμβαίνει να είναι γιος του γάλλου επιχειρηματία Ζαν Κλοντ Μιμράν -γνωστού και με το παρατσούκλι «Ο Βασιλιάς της Ζάχαρης της Αφρικής»- με το αιτιολογικό ότι χρωστάει 14,5 εκατομμύρια δολάρια.

Μήλον της έριδος, ένας θαυμάσιος πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ, ο οποίος βγήκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Νοέμβριο και τον οποίο ο Ντέιβιντ Μιμράν είχε συμφωνήσει να αγοράσει ως εγγυητής τρίτου μέρους. (Έτσι ονομάζεται ο εξωτερικός υποστηρικτής που συμφωνεί να αγοράσει ένα έργο, ακόμη και αν η υποβολή προσφορών δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο εκτίμησης.)

1

Παρ’ ότι όμως παρήλθαν περισσότερες από 120 ημέρες από την πώληση, η καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων δεν έγινε. Έτσι με την αγωγή που κατατέθηκε από τον οίκο, εκτός από την έκδοση συνοπτικής απόφασης για την υποχρέωση άμεσης καταβολής του ποσού ζητούνται και οι επιπλέον χρεώσεις τόκων και δικηγορικών αμοιβών, δηλαδή ακόμη 500.000 δολάρια.

Ο άφραγκος επιχειρηματίας

«Λατρεύω τον πίνακα και θα τον αγοράσω λίγο αργότερα», δηλώνει ωστόσο τώρα ο Ντέιβιντ Μιμράν, αιτιολογώντας την στάση του ως κάτι σύνηθες στην αγορά τέχνης, που όπως ισχυρίζεται, οι περισσότεροι οίκοι δημοπρασιών το αποδέχονται. Κατά τον ίδιο ο Phillips ήταν εκείνος που τον προσέγγισε για να υποστηρίξει τον Πόλοκ, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την πώληση. Και όπως λέει «Ήμουν λίγο διστακτικός αρχικά αλλά ένιωσα, ότι μπορούσα να το κάνω, καθώς αγαπώ τον Πόλοκ και είχα έναν στο παρελθόν. Ζήτησα όμως τους συνήθεις 6μηνους όρους, καθώς ήξερα, ότι μπορεί να είχα περιορισμένα χρήματα εκείνη την περίοδο».

Από την άλλη μεριά όμως, και σύμφωνα με την αγωγή «Ο Μιμράν παραδέχτηκε την οφειλή του, αλλά διατεινόταν ότι δεν είχε τα χρήματα και ζητούσε περισσότερο χρόνο». Ο χρόνος του δόθηκε αλλά στην συνέχεια φέρεται να ισχυρίστηκε, ότι δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε εντός της νέας προθεσμίας.

Έργο του Τζάκσον Πόλοκ με τις περίφημες «σταγόνες» του, 1948
Έργο του Τζάκσον Πόλοκ με τις περίφημες «σταγόνες» του, 1948

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι ο Μιμράν πιστεύει, πως μπορεί να υποβάλει προσφορά σαν δισεκατομμυριούχος και στη συνέχεια να κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι είναι άφραγκος», όπως δήλωσε ο Λουκ Νίκας, ο οποίος εκπροσωπεί τον οίκο Φίλιπς, δήλωσε. «Αν ο Μιμράν δεν είχε ούτε ένα δολάριο στο όνομά του για να πληρώσει για το έργο τέχνης, όπως ισχυρίζεται, τότε δεν έπρεπε να είχε σηκώσει το χέρι».

Ο Τζάκσον Πόλοκ και η ζάχαρη

Και ο Πόλοκ;

Ένα από τα πρώιμα έργα του ζωγράφου με τις περίφημες «σταγόνες» του είναι ο πίνακας, που δημιουργήθηκε το 1948 με λάδι, σμάλτο, βότσαλα και κομμένα σχέδια σε χαρτί τοποθετημένα σε ινοσανίδα. «Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ρευστό χρώμα. Χρησιμοποιώ επίσης άμμο, γυαλί, βότσαλα, σπάγκο, καρφιά ή άλλα υλικά», όπως έλεγε καλλιτέχνης. «Θέλω να εκφράσω τα συναισθήματά μου αντί να τα απεικονίσω»…

Να σημειωθεί πάντως, ότι ο οφειλέτης είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mimran της οικογένειάς του, που δραστηριοποιείται στην Δυτική Αφρική με μια σειρά από επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και το χρυσωρυχείο Sabodala της Teranga ενώ ως κινηματογραφικός παραγωγός έχει στο ενεργητικό του ταινίες, όπως το «Warrior» με πρωταγωνιστή τον Τομ Χάρντι ως πυγμάχο. ΄Οσο για τον πατέρα του Ζαν-Κλωντ Μιμράν αναφέρεται με καθαρή περουσία 2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ενώ η εταιρεία του επεξεργασίας ζάχαρης είναι η μεγαλύτερη της Δυτικής Αφρικής και σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, είναι επίσης η μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία και αποστακτήριο αλκοόλ της περιοχής, καθώς και σημαντικός παράγοντας στη διακίνηση και τη μεταφορά πρώτων υλών.

Διαβάστε επίσης:

Το κλεμμένο ψηφιδωτό των εραστών – Επιστροφή στην Πομπηία

Ραμνούντας: Ανάδειξη για τον «άγνωστο» αρχαίο δήμο της Αττικής

Επίδαυρος και ιερό του Ασκληπιού με νέο μουσείο – Αντικαθιστά το αιωνόβιο, σημερινό κτήριο