• Πολιτισμός

    Αρχαίο άγαλμα μέσα από το χώμα της Μικράς Ασίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Το γυναικείο άγαλμα καθώς έρχεται στο φως από την αρχαιολογική έρευνα


    Οι πληροφορίες για το εύρημα είναι ελάχιστες αλλά μιλάει από μόνο του: Ένα μαρμάρινο, γυναικείο άγαλμα, φυσικού μεγέθους, που βγήκε ατόφιο -αν εξαιρεθεί το κεφάλι που λείπει ακόμη- μέσα από το χώμα.

    Στην αρχαία πόλη Μητρόπολις της Μικράς Ασίας βρέθηκε το γλυπτό, που σύμφωνα με το Τμήμα Ανασκαφών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας χρονολογείται στον 2ο μ.Χ. αιώνα, μία περίοδο άνθησης για όλη την ευρύτερη περιοχή. Μέγα και το πλήθος των αρχαιοτήτων όλων των περιόδων, που έρχονται στο φως από τις ανασκαφές, οι οποίες άρχισαν από το 1989, αλλά μετά από κάποια χρόνια εντατικών ερευνών διεξάγονται πλέον αποσπασματικά.

    Μεταξύ άλλων όμως έχουν έρθει στο φως ένα μεγάλο θέατρο του 150-200 μ.Χ. το οποίο αποκαταστάθηκε το 2001, το βουλευτήριο της Ελληνιστικής εποχής (περί το 150 π.Χ.) από το οποίο προήλθαν εξαιρετικά δείγματα γλυπτικής, μία στοά επίσης της Ελληνιστικής εποχής που πρόσφερε εντυπωσιακή θέα στην κοιλάδα που απλώνεται κάτω από την πόλη, το μωσαϊκό δάπεδο μιας ρωμαϊκής βίλας (μάλλον η αίθουσα συμποσίου), ένα ρωμαϊκό λουτρό αλλά και το βυζαντινό φρούριο του 12ου -13ου αιώνα. Στην περιοχή έχουν εντοπισθεί ακόμη, ένας νεολιθικός οικισμός και ευρήματα της Ύστερης και της Εποχής του Χαλκού, όπως επίσης και χετιτικά.

    Η Μητρόπολις βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο ανάμεσα στην Έφεσο και τη Σμύρνη από την οποία απέχει 40 χιλιόμετρα και η γη της ποτιζόταν από τα ποτάμια Αστραίος και Φυρίτης. Ήταν κτισμένη πάνω σε άνδηρα, κατά το πρότυπο της Περγάμου και μάλλον με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα ενώ περιβάλλεται και από ισχυρά τείχη.

    Όσον αφορά την ιστορία και σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές οι πρώτοι που αποίκησαν την περιοχή ήταν οι γιοι του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, Κόδρου, το βέβαιο όμως είναι ότι ίωνες άποικοι είχαν εγκατασταθεί εκεί, γύρω στο 750 π.Χ. Στη συνέχεια πάντως η πόλη πέρασε στα χέρια των Κιμμερίων, μετά στους Λυδούς, μετά στους Πέρσες, αλλά από τον 3ο π.Χ. αιώνα ήταν πια μέρος του βασιλείου των Σελευκιδών, οπότε άρχισε και η μεγάλη άνθησή της.

    Το αρχαίο θέατρο της Μητρόπολης αποκατεστημένο

    Την πόλη αναφέρει ο Στράβων λέγοντας μάλιστα, ότι παρήγε καλό κρασί, αλλά και ο Πτολεμαίος και αργότερα βέβαια οι βυζαντινοί συγγραφείς, όπως ο Στέφανος ο Βυζάντιος και ο Ιεροκλής, που λέει, ότι τον 6ο αιώνα η Μητρόπολις ήταν έδρα επίσκοπου. Βυζαντινές πηγές μάλιστα μνημονεύουν την παρουσία μεγάλων αυτοκρατορικών μοναστηριών με βιβλιοθήκη, στο Γαλήσιο όρος. Από το 1304 ωστόσο πέρασε στα χέρια των Οθωμανών.

    Το γυναικείο άγαλμα καθώς έρχεται στο φως από την αρχαιολογική έρευνα
    Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα

    Διαβάστε επίσης:

    Ως την Κυριακή η έκθεση για αρχαιολοτρεία και φιλελληνισμό στο Κυκλαδικό – Παράταση έκθεσης Ρούμπι

    Οίκος Βέργος: Δημοπρασία ζωγραφικής και γλυπτικής, παρουσία κοινού!

    Δάφνη Ζουμπουλάκη: Σκέιτμπορντς, κοινωνική Τέχνη, ελληνικό καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ