• City Stories

    Δάφνη Ζουμπουλάκη: Σκέιτμπορντς, κοινωνική Τέχνη, ελληνικό καλοκαίρι

    Η Δάφνη στη Σαντορίνη, από το @daphnez


    Τέχνη όχι μόνο για το καλό της ψυχής αλλά και της κοινότητας: Η Δάφνη Ζουμπουλάκη σε συυνεργασία με την εταιρεία THE SKATEROOM του Σαρλ Αντουάν Ντόμπσον φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνές εγχείρημα Skate Project.

    Παίρνει λοιπόν και η ημέτερη Γκαλερί Ζουμπουλάκη τη θέση της στο καλλιτεχνικό, ανθρωπιστικό πρόγραμμα που το The Skateroom έχει καθιερώσει σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

    Διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα πάνω σε σανίδες skateboarding (σκέιτμπορντ). Τα έσοδα από τις πωλήσεις υποστηρίζουν κοινωνικούς σκοπούς. Έτσι, η συλλεκτική διαδικασία αποκτά άλλη αξία.

    Το πρότζεκτ ονομάζεται πλήρως Art on Boards | The Skate Project (Τέχνη στις Σανίδες, Το Σκέιτ Πρότεκτ). Βασίζεται στην ιδέα ότι η έμφαση στην τέχνη, ειδικά σε συνδυασμό με τον αθλητισμό, κινητοποιεί περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες και ειδικότερα τα παιδιά προς την δημιουργική απασχόληση και την άσκηση.

    Art on Boards

    Αποτελεί υγιή διέξοδο, που ευφραίνει ψυχή, σώμα και πνεύμα ενώ προσφέρει ενδεχομένως και επαγγελματικές προοπτικές: «Μπορεί να φωτίσει με χαρά και έμπνευση τη ζωή τους», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

    Προσπερνώντας φυλετικές, έμφυλες και κοινωνικές διακρίσεις, προωθεί την έννοια της ομαδικότητας με στόχο τη βελτίωση της γενικότερης ποιότητας ζωής τους.

    Το διεθνές πρότζεκτ περιλαμβάνει αντίτυπα έργων του Ζαν Μισέλ Μπασκιά και του Άντι Γουόρχολ. Έχουν χτιστεί σχολεία στο Αφγανιστάν, Ιδρύματα μνήμης Aids στη Νέα Υόρκη, σκέιτ πάρκα και σχολεία στην Αφρική, στην Καμπόντια και στην Ινδία. Έχει επενδύσει συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για κοινωφελείς σκοπούς σε όλο τον κόσμο.

    «Το Skateroom ενώνει καλλιτέχνες, συλλέκτες, μουσεία, εταιρείες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο με κοινωνικό όφελος», σημειώνει ο ιδρυτής, επιχειρηματίας και γκαλερίστας Σαρλ Αντουάν Ντόμπσον.

    Για την ελληνική έκδοση του προγράμματος, η Δάφνη κάλεσε δέκα επτά εικαστικούς από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών τρόπων να συμβάλλουν στο συλλογικό αυτό εγχείρημα. Έτσι προέκυψαν οι πενήντα μία πρωτότυπες και συλλεκτικές σανίδες.

    Αντωνάκης, Γιάννης Βαρελάς, Κυβέλη Ζωή, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Λάκης & Άρης Ιωνάς The Callas, Στέλλα Καπεζάνου, Βασίλης Καρούκ, Πέγκυ Κλιάφα, Βασιλική Κούκου, Νίκος Λαγός, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Αναστασία Παπαλεωνίδα, Στέφανος Ρόκος, Βαλίνια Σβορώνου, Παύλος Τσάκωνας, Cacao rocks, Georgia Fambris.

    Τα κέρδη από τα έσοδα της έκθεσης, θα διοχετευτούν σε δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν ανήλικα παιδιά στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει Art For Social Impact. Δηλαδή, Τέχνη με κοινωνικό αντίκτυπο.

    Πρόκειται καταρχάς για το Free Movement Skateboarding: Υποστηρίζει και προωθεί την πνευματική ευεξία, την ενδυνάμωση και την κοινωνική ένταξη και συνύπαρξη των απροστάτευτων ανήλικων που ζουν στην Αθήνα, μέσω του skateboarding.

    Με την καθιέρωση δεσμών μεταξύ μεταναστευτικών camp και ποικίλων κοινοτικών κέντρων, παρέχει εβδομαδιαία εργαστήρια skateboarding. Επίσης οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα ενισχύοντας τις γυναικείες συμμετοχές και με ανοίγματα σε ποικίλες εθνοτικές ομάδες.

    Θα υοιστηριξει επίσης τις δράσεις του φιλανθρωπικού οργανισμού Mum Institute που έχει συνιδρύσει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina Σταματία Δημητρακοπούλου.

    Mέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με πυρήνα την τέχνη, προγράμματα σίτισης, επαγγελματικής κατάρτισης και αρχιτεκτονικής ανάπλασης, εστιάζει στην ενίσχυση του θεραπευτικού πλαισίου και της κοινωνικής ένταξης των παιδιών και νέων που διαμένουν σε δομές φροντίδας.

    Επίσης στηρίζει όλα τα συνεργατικά project που έχουν δημιουργήσει η Free Movement Scateboarding και το Mum Insitute από την γέννηση του Art On Boards.

    Έχει τεράστια σημασία διότι η όλη δράση συμβάλλει στην πνευματική και ψυχολογική ευμάρεια των παιδιών που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία πρόσβαση σε ψυχαγωγία ή άθληση.

    Σύμφωνα με έρευνα του 2020 από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σχετικά με την κουλτούρα του skateboarding, αποδείχθηκε ότι οι δραστηριότητες γύρω από αυτό, βελτιώνουν την πνευματική υγεία, ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας και υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα.

    Ενστερνιζόμενη την πεποίθηση αυτή, η Δάφνη Ζουμπουλάκη έχει συστήσει στην ελληνική αγορά την THE SKATEROOM και το όραμά της από το 2014.

    Παράλληλα, η Δάφνη αυτή τη στιγμή έχει στήσει ένα ποπ απ πρότζεκτ στο Volkan της Σαντορίνης. Επίσης, ετοιμάζει καταπληκτική έκθεση έκπληξη με φωτογραφικά έργα για τα 200 χρόνια, στην Ύδρα. Θα ανακοινωθούν αμφότερες εν ευθέτω χρόνω. Το καλοκαίρι της ταιριάζει…

    Πληροφορίες:

    Art-For-Social-Impact Project: Art on Boards| The Skate Project

    Γκαλερί Ζουμπουλάκη
    Πλ. Κολωνακίου 20 Αθήνα
    Τηλ. 2103608278
    www.zoumboulakis.gr

    Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2021
    Ώρες λειτουργίας:
    Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00
    Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00
    Κυριακή & Δευτέρα κλειστά



    ΣΧΟΛΙΑ