• Πολιτισμός

    Αρχαία, πορσελάνες, βιβλία, αλλά και βραδινές τουαλέτες από το Τατόι. Η παρουσίαση της καταγραφής

    Η Άννα-Μαρία από τα φωτογραφικά αρχεία του Τατοΐου

    Η Άννα-Μαρία από τα φωτογραφικά αρχεία του Τατοΐου


    Περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, κάθε είδους, «ανακάλυψαν» οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στο Τατόι, όπου το έργο της καταγραφής και της τεκμηρίωσής τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Οικιακός εξοπλισμός, έργα τέχνης, ενδύματα, τάπητες, στρατιωτικά είδη, παράσημα, βιβλία, αρχειακό υλικό, γεωργικά εργαλεία και άλλα περιλαμβάνονται σ’ αυτόν τον τεράστιο όγκο ευρημάτων, που προέρχονται πάντως, όχι μόνον από τα κτίρια του Τατοΐου, αλλά και από τις άλλες κατοικίες της τέως βασιλικής οικογένειας.

    Όσον αφορά εξάλλου την χρονολόγησή τους, τα παλαιότερα ανάγονται στο 1860 περίπου ενώ τα τελευταία, φυσικά στο 1967. Η σημασία και το εύρος τους παρουσιάσθηκε μάλιστα σήμερα στο πλαίσιο της διημερίδας, «Καταγράφοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον», που οργανώθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη από την Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και η υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, Λίνα Κασσιανίδου, στη διημερίδα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων
    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και η υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, Λίνα Κασσιανίδου, στη διημερίδα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων

     

    Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του 18ου και 19ου αιώνα από τις συλλογές του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, μετάλλινα αντικείμενα, πορσελάνες, ασιατικά ενθυμήματα και δώρα, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στην διημερίδα από τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει την έρευνα. Αποκαλύπτοντας και τον τρόπο, που τα αντικείμενα αυτά φωτίζουν πτυχές της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας και λειτουργούν ως οδηγοί για την προσέγγιση σημαντικών γεγονότων του παρελθόντος.

    Τα «ατομικά» δώρα

    Ανάμεσά τους να σημειωθούν οι ανακοινώσεις για την Βίβλο της Βασίλισσας Όλγας και για άλλα θρησκευτικά έργα από το Τατόι, επίσης για τα βιβλία και τις εκδόσεις από τις βιβλιοθήκες της τέως βασιλικής οικογένειας αλλά και τα φωτογραφικά αρχεία, που φθάνουν κι αυτά ως το 1967, μια καταγραφή που γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

    Ιδιαιτέρως σημαντικό το θέμα της ιδιωτικής αρχαιολογικής συλλογής της Φρειδερίκης, το εύρος και η σπουδαιότητα της οποίας παρουσιάστηκαν μέσα από αντιπροσωπευτικά κινητά μνημεία, αρχαία και βυζαντινά από τις καταγραφές στο Τατόι.

    Σε άλλο κλίμα αλλά πολύ ενδιαφέρουσα και η ανακοίνωση για την καταγραφή και τεκμηρίωση της ενδυματολογικής συλλογής του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, που γίνεται με την συμβολή του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου. Πολύ απλά, πρόκειται για τις επιλογές των μελών της οικογένειας όσον αφορά τα ενδύματά τους, πολύ συχνά με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Ή για τις επιλογές, κυρίως της Φρειδερίκης, με ελληνοπρεπείς φορεσιές αλλά και με προτίμηση στους έλληνες σχεδιαστές μόδας, όπως για παράδειγμα στον Ζαν Ντεσέ που διέπρεψε στο εξωτερικό, για τις επίσημες εμφανίσεις της.

    Ενδυματολογικές επιλογές και επίσημες εμφανίσεις όπως έχουν αποθηκευθεί στα φωτογραφικά αρχεία
    Ενδυματολογικές επιλογές και επίσημες εμφανίσεις όπως έχουν αποθηκευθεί στα φωτογραφικά αρχεία

     

    Τέλος, και τα «ατομικά» δώρα της βασίλισσας, συγκεκριμένα τα δώρα που είχε δεχθεί κατά την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ατομική ενέργεια, επισκεπτόμενη μεγάλους σχετικούς οργανισμούς. Αντικείμενα όμως, που όπως διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κ. Χρήστος Χουσιάδας, επ’ ουδενί εγκυμονούν κίνδυνο ραδιενέργειας.

    Από την επίσκεψη της Φρειδερίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ενημέρωσή της σε θέματα ατομικής ενέργειας
    Από την επίσκεψη της Φρειδερίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ενημέρωσή της σε θέματα ατομικής ενέργειας

     

    Η εξέταση του Δημόκριτου στα «ατομικά» δώρα στην Φρειδερίκη
    Η εξέταση του Δημόκριτου στα «ατομικά» δώρα στην Φρειδερίκη

     

    Το έργο

    «Η καταγραφή και η τεκμηρίωση των συλλογών του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο παράδειγμα, με ευρεία εφαρμογή και αξιοποίηση των υποδομών και των δυνατοτήτων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Επισημαίνοντας, ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Πολιτεία θα γνωρίζει με ακρίβεια την έκταση και την αξία των συλλογών του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το 2025.

    «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ευρύ, σύνθετο και διεπιστημονικού χαρακτήρα έργο της αποκατάστασης και αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατές πηγές χρηματοδότησης, εθνικούς και κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και ιδιωτικές χορηγίες», όπως συμπλήρωσε η υπουργός.

    Η ποικιλομορφία των αντικειμένων

    Ως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 44.000 αντικείμενα με απόλυτα επιστημονικό τρόπο. Συγκεκριμένα τα αντικείμενα αποσυσκευάζονται από τα κιβώτια προσεκτικά και όπου απαιτείται παρεμβαίνουν οι συντηρητές. Στη συνέχεια, κάθε ένα από αυτά αντικείμενο φωτογραφίζεται, καταγράφεται και τεκμηριώνεται από το εξειδικευμένο προσωπικό, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα των κινητών μνημείων, λαμβάνοντας ένα μοναδικό αριθμό ταυτότητας. Πρόκειται για ένα ψηφιακό αυτό δελτίο καταγραφής , που περιλαμβάνει σειρά στοιχείων, σύντομη περιγραφή, διαστάσεις χρονολόγηση και φωτογραφία του αντικειμένου.

    Από το φωτογραφικό αρχείο του Τατοΐου, σκηνές βασιλικής κρουαζιέρας. Η παρουσίαση από την Νάνσυ Κορμικιάρη
    Από το φωτογραφικό αρχείο του Τατοΐου, σκηνές βασιλικής κρουαζιέρας. Η παρουσίαση από την Νάνσυ Κορμικιάρη

     

    «Η τεράστια ποικιλομορφία τους καθώς και η νεότερη χρονική τους προέλευση», όπως ανέφερε η κυρία Μενδώνη, «έδωσαν την ευκαιρία και το έναυσμα να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο οι ήδη εκτενέστατοι θησαυροί επιστημονικής και τεχνικής ορολογίας του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, που πλέον καλύπτουν μια τεράστια χρονική περίοδο, από την προϊστορία ως τη σύγχρονη εποχή, γεγονός που θεωρώ, ότι τους καθιστά μοναδικούς διεθνώς και με τεράστια επιστημονική και ερευνητική αξία».

    Το νυφικό της πριγκίπισσας Σοφίας στον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας
    Το νυφικό της πριγκίπισσας Σοφίας στον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας

    Το συγκεκριμένο έργο, άλλωστε, έδωσε ώθηση στο σχεδιασμό της προσθήκης νέων χαρακτηριστικών και λειτουργιών στα πληροφοριακά συστήματα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, που αναμένεται να διευρύνουν τις δυνατότητές του προς νέες κατευθύνσεις και υπηρεσίες, τόσο στο πεδίο της διαχείρισης, όσο και στο πεδίο της προβολής και ανάδειξης των συλλογών μνημείων. «Αναφέρω ενδεικτικά την πιλοτική ενσωμάτωση και εφαρμογή συστημάτων σήμανσης RFID για τον εντοπισμό, τη διαχείριση και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της θέσης των αντικειμένων», κατέληξε η υπουργός.

    Να σημειωθεί ότι για την πρωτογενή καταγραφή και τεκμηρίωση των αντικειμένων η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων υλοποιεί δύο μεγάλα έργα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΤΑΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Τατόι: Ροδώνες, κυπαρίσσια και πλατάνια φυτεύονται στους κήπους του ανακτόρου

    Ένα αεροπλάνο που πετά ανάποδα, ένα γραμματόσημο και δύο εκατομμύρια δολάρια

    Αυτό θα είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης – Στο πρώην εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ

    Σκάνδαλο στην Εθνική Βιβλιοθήκη – Βιβλία της χαρίζονται σε τρίτους



    ΣΧΟΛΙΑ