• Πολιτισμός

    Τατόι: Ροδώνες, κυπαρίσσια και πλατάνια φυτεύονται στους κήπους του ανακτόρου

    Η αποκατάσταση των κήπων του ανακτόρου στο Τατόι


    Πλατάνια, κυπαρίσσια και ροδώνες, οπωροφόρα δέντρα όπως οι κερασιές και οι βυσσινιές, επίσης μυρτιές, σχίνα αλλά και αρωματικά φυτά θα φυτευθούν στους κήπους του ανακτόρου στο Τατόι, στο πλαίσιο της αποκατάστασης και του αμέσου περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει και την διπλή κλίμακα με την υφιστάμενη περίφραξη ενώ όλο το έργο το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έχει προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

    Να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε εγκριθεί η προμελέτη διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής των κήπων, των μονοπατιών και της φύτευσης ενώ τώρα με την έγκριση επί της οριστικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε με χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις των φυτεύσεων και η διαμόρφωση των μονοπατιών.

    Η αποκατάσταση των κήπων του ανακτόρου στο Τατόι

    «Στόχος μας είναι, οι κήποι να αναβιώσουν, ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του π. βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη», όπως δηλώνει εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Το έργο εντάσσεται φυσικά, στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου, στο πλαίσιο της στρατηγικής αξιοποίησής του, ως μνημειακού συνόλου.

    Η αποκατάσταση των κήπων του ανακτόρου στο Τατόι

    Η μαρμάρινη κλίμακα

    Οι κήποι του ανακτόρου βρίσκονται νότια του κτηριακού συνόλου του ανακτόρου και μαγειρείων και σε άμεση γειτνίαση με την Πύλη της Λεύκας. Η περιοχή επέμβασης της μελέτης περιλαμβάνει έκταση 34 στρεμμάτων με περίμετρο 762 μέτρων. Οι κήποι εκτείνονται από τη στάθμη νότια του Ανακτόρου, από όπου ξεκινά μια διπλή πλατιά μαρμάρινη κλίμακα σε συμμετρική διάταξη, για την πρόσβαση στην κατώτερη στάθμη των κήπων.

    Η αποκατάσταση των κήπων του ανακτόρου στο Τατόι

    Ανάμεσα στις δύο κλίμακες διαμορφώνεται εσοχή (σπηλιά/grotto) στην οποία είχε τοποθετηθεί μαρμάρινη ελλειψοειδής γούρνα. Στο βάθος της εσοχής εντοιχίστηκε μαρμάρινο κεφάλι λιονταριού, από το στόμα του οποίου έπεφτε νερό. Στο επίπεδο αυτό κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 η κολυμβητική δεξαμενή, η οποία καταργείται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου του ανακτόρου.

    Από τη στάθμη αυτή και κάτω, διαμορφώνεται η κεντρική αλέα των κήπων, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στη χωρική οργάνωση των κήπων, ενώ εκατέρωθεν, διαμορφώνονται μονοπάτια διατεταγμένα σε ομόκεντρους κύκλους. Πάνω σε αυτή την αξονική χάραξη αρθρώνονται και τα επιμέρους στοιχεία.

    Η πορεία

    Η μεγάλη κυκλική πορεία χωροθετείται με κέντρο τη μέση της αλέας και περιλαμβάνει δευτερεύουσες κινήσεις που καταλήγουν ακτινωτά στην περίμετρο του μονοπατιού. Στις θέσεις όπου διασταυρώνονται οι εγκάρσιες πορείες με την κυκλική διάταξη, προκύπτουν επιμέρους κυκλικοί κόμβοι. Εντοπίζεται ένας επιπλέον κόμβος στο κέντρο της σπείρας ως απόληξη της διαδρομής στον Λαβύρινθο.

    Κεντρικά και ανατολικά της Αλέας, ο σχεδιασμός υποστηρίζει τη λογική του περιπάτου. Στον τομέα, στα δυτικά της Aλέας, χωροθετούνται χρηστικές λειτουργίες όπως το θερμοκήπιο και το γήπεδο τένις. Παρ΄ότι από τη δυτική πλευρά των κήπων δεν υπάρχει περίφραξη, στο ανατολικό όριο διασώζεται μέχρι και σήμερα χαμηλό τοιχίο με κιγκλίδωμα για τον διαχωρισμό της ανακτορικής ενότητας από την υπόλοιπη περιοχή του κτήματος.

    Τα φυτά

    Το ανάκτορο στην εποχή του Γεωργίου Α΄

    Κεντρικό στοιχείο της μελέτης αποτελεί η αποκατάσταση του βασικού άξονα των κήπων και της κεντρικής αλέας από πλατάνια (Platanus orientalis) εκατέρωθεν. Τα δένδρα περιτοιχίζονται από μεσαίους θάμνους (μυρτιές) ή και ψηλούς (σχίνα), τονίζοντας την καθαρότητα του άξονα και αποκαλύπτοντας σταδιακά τους επιμέρους χώρους.

    Προτείνονται ροδώνες σε εγγύτητα με την αλέα και σε αμεσότητα με το ανάκτορο σε διαφορετικούς συνδυασμούς και υφές. Οι βόρειοι ροδώνες κοντά στο ανάκτορο συνδυάζουν παλιές ιστορικές ποικιλίες τριαντάφυλλων μαζί με σάλβιες ενώ οι νότιοι, οι οποίοι είναι και πιο κοντά στο Άλσος, αγριοτριανταφυλλιές με σχίνα.

    Ανασυστήνονται εξάλλου, ο θόλος των κυπαρισσιών, ανατολικά του τένις και ο κυπαρισσώνας στην περιοχή του σπειροειδούς Λαβυρίνθου, καθώς και ο μικρός οπωρώνας στο βορειοανατολικό τμήμα των κήπων, στις θέσεις που υπήρχαν, και προβλέπεται η επαναδημιουργία του ξέφωτου στον χώρο που έχει ταυτοποιηθεί από αεροφωτογραφία.

    Στην περιοχή του μικρού Θερμοκηπίου προτείνεται μικρότερης κλίμακας αλέα από οπωροφόρα όπως κερασιές ή βυσσινιές, και κήπος με αρωματικά φυτά. Ο χώρος προβλέπεται να περιφραχθεί στο όριο των κήπων με ελαφριά περίφραξη, με φύτευση μεγάλων θάμνων εκατέρωθεν, ώστε να μην αποτελεί ευκρινές όριο της επέμβασης. Οι κήποι μετά το 1973 είχαν εγκαταλειφθεί και δασωθεί.

    Δάσος – κήπος

    Σχεδιάγραμμα της φύτευσης

    Κύριος στόχος της μελέτης είναι η διαχείριση της μετάβασης μεταξύ δάσους και κήπων, όσο και η αντίληψη του τελευταίου ως περίκλειστου τοπίου, εντείνοντας την αίσθηση της εμβύθισης κατά τη διάρκεια της περιήγησης. Συγχρόνως, η περιμετρική περιοχή μπορεί να δράσει και ως ζώνη επιβράδυνσης πυρκαγιάς, καθώς τα επιλεγμένα δένδρα -πλατύφυλλα και φυλλοβόλα- και ο υποόροφος τους καθυστερούν την επέκταση της φωτιάς. Τα μονοπάτια ακολουθούν τις αρχικές χαράξεις των κήπων, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τα θραύσματα της οριοθέτησής τους.

    Η μαρμάρινη κλίμακα διακρίνεται από το καμπύλο της σχήμα και αποτελείται από τις βαθμίδες και τα στηθαία, για την αποκατάσταση της οποίας στη μελέτη προβλέπονται τοπικές ανακτήσεις. Η μαρμάρινη κλίμακα οδηγεί στη μαρμάρινη κρήνη -μαρμάρινη γούρνα, στην οποία έπεφτε νερό (κρήνη) από το στόμα μαρμάρινης λεοντοκεφαλής- η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό τεχνητής κόγχης, αναφερόμενης ως σπηλιά (grotto).

    Η πρόσβαση στη σπηλιά επιτυγχάνεται από τις κλίμακες που βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής. Το λιθόκτιστο τοιχίο της περίφραξης, το οποίο περιλαμβάνεται, επίσης, στη μελέτη αποκατάστασης, εκτείνεται σε συνολικό μήκος 401 μέτρων στην ανατολική πλευρά των κήπων.

    Διαβάστε επίσης:
    ΣΥΡΙΖΑ: Υπονοούμενα από Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα για πιέσεις Αχτσιόγλου στον Αλέξη Τσίπρα

    Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια σε προαστιακό Αθήνας και Πάτρας



    ΣΧΟΛΙΑ