• Πολιτική

    Σκληρή πολιτική κόντρα εν μέσω πανδημίας: Πρόκληση το κείμενο ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25 για την πορεία του Πολυτεχνείου

    • NewsRoom

    Φωτογραφία αρχείου


    Στην απαγόρευση συγκεντρώσεων από τέσσερα άτομα και πάνω προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει κάθε πιθανότητα συναθροίσεων και συγκεντρώσεων σε όλη την χώρα εν όψει της επετείου για το Πολυτεχνείο κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε οριζόντιο lockdown δίνοντας σκληρή μάχη με τον κορονοϊό.

    Ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει φέτος συγκεντρώσεις: «Μπορούμε να τιμήσουμε την μνήμη του Πολυτεχνείου με μια λιτή κατάθεση στεφάνου και σας καλώ να δηλώσετε όλοι ότι δεν ενθαρρύνετε κανέναν να συμμετέχει σε πορεία, να βγει στον δρόμο και να απειλήσει τη δημόσια υγεία. Όπως η κυβέρνηση πήρε απόφαση να μην εορτασθεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι πήρε και την απόφαση να μην εορτασθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου» είχε πει στις 12 Νοεμβρίου.

    Οι αντιδράσεις, τότε, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, που είχαν ταχθεί υπέρ των συγκεντρώσεων, ώθησε στην απόφαση για την απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων, που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, βάζοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Παρ’ όλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει πως δεν θα συμμετάσχει φέτος στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για λόγους προστασίας της δημοσίας υγείας -ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στεφάνι μαζί με ολιγομελή αντιπροσωπεία στην πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ-, εν τούτοις χθες συντάχθηκε μαζί με το ΜέΡΑ25 στο κείμενο υπογραφών που διακίνησε το ΚΚΕ, ανοίγοντας ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση.

    Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ενός τεχνητού σκηνικού έντασης με αφορμή το Πολυτεχνείου και μεταξύ άλλων αναφέρει: «[…] σε αντίθεση με την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης που τόσο καιρό δεν βλέπει επικίνδυνο συνωστισμό εν μέσω πανδημίας στις σχολικές τάξεις των 27 μαθητών, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τους χώρους εργασίας και το θυμήθηκε μόνο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή ήταν ξεκάθαρος: Λόγω των υγειονομικών συνθηκών η φετινή πορεία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και για αυτό αντιπροσωπεία του θα προχωρήσει μόνο σε κατάθεση στεφάνου στο ΕΑΤ – ΕΣΑ στη μνήμη των αγωνιστών της Δημοκρατίας».

    Σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «υπηρέτη δύο αφεντάδων»: «Πόσες αντιφάσεις χωράνε σε μια ανάρτηση; Πολλές, αν διαβάσει κανείς την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που από τη μια καλεί να «μπούμε σε καραντίνα» για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων.

    » Ότι ο ιός κολλάει παντού αλλά κάνει εξαίρεση στις πορείες, όποτε κι αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την τήρηση των νόμων που μόνο στόχο έχουν τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς.

    Όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους, όπως δεν γιορτάσαμε στις εκκλησιές μας το Πάσχα, έτσι και η μεγάλη για τη Δημοκρατία μας επέτειος του Πολυτεχνείου, θα τιμηθεί φέτος χωρίς να γίνει πορεία. Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που τρέφει τον κορωνοιό. Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, από όλους, ιδίως από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά για να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί, και από αυτή την κρίση. Ας επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα αυτής της μάχης. Με τη στάση μας ας βοηθήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για να σώσουν ζωές».

    Το κείμενο χαρακτηρίζει την απόφαση «αυταρχική, αντιδημοκρατική, αλλά και αντισυνταγματική» και καλεί την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να την αποσύρει.

    Η κοινή πρωτοβουλία προέκυψε μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί την Κυριακή. Το κείμενο, που ήδη διακινείται, έχει συνταχθεί από νομικούς, ενώ θα το υπογράψουν όλα τα μέλη των τριών Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, «η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο ‘παίζετε το παιχνίδι του Μητσοτάκη’».

    Την απόφαση για την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων καταδίκασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ διαφορετικές απόψεις διατυπώνουν συνταγματολόγοι. Από την μία, ο Νίκος Αλιβιζάτος σημειώνει ότι η απόφαση μπορεί να σταθεί πάνω στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μαρτίου που προέβλεπε έκτακτα μέτρα για την πανδημία.

    Από την άλλη ο Νίκος Χρυσόγονος, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι μια γενική απαγόρευση συναθροίσεων εκ των προτέρων «που δεν αφορά συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα ή συγκεκριμένη συνάθροιση για συγκεκριμένο λόγο, είναι αντισυνταγματική».

    Θέση κατά της απόφασης της κυβέρνησης πήρε και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία κατέληξε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να μην ‘πάσχει’ η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ είναι να υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση».

    Το κοινό κείμενο

    «Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

    Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

    Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

    Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

    Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυπογράφει το κείμενο για την απόσυρση της «απαράδεκτης απόφασης που αναστέλλει το άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.».

    Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται: «Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφουν το παρακάτω κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση που αναστέλλει άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ:

    «Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

    » Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

    Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

    Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

    Η ανακοίνωση της Φ.Γεννηματά

    Η κ. Γεννηματά δήλωσε: «Για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω. Κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα ‘Αποφασίζομεν και διατασσομεν’. Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    » Ας επικρατήσει η κοινή λογική, είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».

    Η ενημέρωση του ΚΚΕ

    «Σχετικά με το κείμενο συλλογής υπογραφών ενάντια στην απαγόρευση συναθροίσεων.

    » Τις τελευταίες ώρες διακινείται κείμενο υπογραφών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες. Το κείμενο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση.

    »Επίσης και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

    » Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπογράφουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΜΕΡΑ 25.

    » Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

    » Το κείμενο αυτό απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς».

    Διαβάστε επίσης:

    Δικηγόροι για συγκεντρώσεις Πολυτεχνείου: «Αν δεν υπάρχει αιτιολογημένη επιστημονική γνώμη για την απαγόρευση συναθροίσεων, πρέπει να ανακληθεί»



    ΣΧΟΛΙΑ