• Πολιτική

    Ποια κόμματα σχεδιάζουν πορεία για το Πολυτεχνείο παρά την πανδημία

    • NewsRoom

    Φωτογραφία από πορεία περασμένης χρονιάς


    Την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την 17η Νοεμβρίου, εξέφρασαν οι αρχηγοί του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης αντίστοιχα, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του είχε καλέσει τα κόμματα να μην πραγματοποιήσουν πορεία, λέγοντας ότι η όπως η κυβέρνηση αποφάσισε να μην εορτασθεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι αποφάσισε να μην γίνει και η πορεία για το Πολυτεχνείο.

    Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα, στάση που εξόργισε τον Περισσό: «Σαν να μην άκουσε ο Αλ. Τσίπρας τη λέξη ‘Πολυτεχνείο’ στη Βουλή. Κι έτσι δεν ψέλλισε ούτε λέξη σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να την απαγορεύσει, ούτε μπήκε στον κόπο να σχολιάσει τιςχυδαιολογίες Μητσοτάκη για την πορεία. Προφανώς η ανάγκη να οικοδομηθεί το ‘κλίμα συνεννόησης’ και ‘σύμπνοιας’ ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήριζε την ομιλία του τέως πρωθυπουργού από το Α έως το Ω, δεν επέτρεψε να ασχοληθεί με το Πολυτεχνείο, ούτε καν για να στήσει το γνώριμο δικομματικό καυγά».

    Πάντως, τόσο ο κ. Κουτσούμπας όσο και ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξαν ότι η συμμετοχή τους στην πορεία θα γίνει με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα μέλη του κόμματος έχουν αποδείξει ότι τηρούν τα μέτρα καλύτερα από την ίδια την Πολιτεία, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε για «υπεύθυνη ανυπακοή».

    Κουτσούμπας: Τις απαγορεύσεις να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν

    Πιο αναλυτικά, ο κ. Κουτσούμπας σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου είπε: «Κύριε Μητσοτάκη όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσους ζητάνε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου».

    Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Γιατί το κάνετε όμως αυτό;

    » Το κάνετε αφενός για να ενοχοποιήσετε το λαό, τη νεολαία, τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία. Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της ομιλίας σας σήμερα και γι’ αυτό το συνδυάσατε και μάλιστα απ’ την πρωτολογία σας, χωρίς να έχει θιχτεί από κανέναν άλλον. Και το κάνετε γιατί θέλετε να ξεμπερδέψετε με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του. Δεν μπορείτε λοιπόν να κοροϊδέψετε κανέναν, ούτε εδώ μέσα ούτε έξω απ’ αυτή την αίθουσα».

    «Όσο για τις απαγορεύσεις αυτές να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτόν τον αγώνα. Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα σας λέμε πολύ καλύτερα ξανά κι από σας κι απ’ το κόμμα σας το ίδιο» ειπε στο τέλος.

    Βαρουφάκης: Να πείτε στον Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει

    Πορεία με μάσκες και αποστάσεις προανήγγειλε και ο κ. Βαρουφάκης καλώντας την κυβέρνηση και τις αστυνομικές δυνάμεις να τους… χτυπήσουν για να τους σταματήσουν

    Ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 μιλώντας στην Βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας υποστήριξε ότι θα παραδώσει μαθήματα «υπεύθυνης ανυπακοής» στο λαό καθώς όπως είπε μπορεί να διαμαρτυρηθεί φορώντας μάσκες.

    «Με όλες τις αποστάσεις και με ολιγομελή ομάδα θα καταθέσουμε στεφάνι αλλά απαιτούμε να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να κάνουμε πορεία. Θα είμαστε εκεί και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε. Θα είμαστε με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας λίγα μέλη από την κοινοβουλευτική ομάδα και την νομαρχιακή ενώ θα καλέσουμε τα μέλη του κόμματος να μείνουν στο σπίτι τους.

    Σας προκαλώ λοιπόν να πείτε στον Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει. Το ακροδεξιό σας DNA δεν μπορείτε να το αποβάλλετε. Να μας χτυπήσετε λοιπόν όπως μας χτυπήσατε έξω από το εφετείο. Εμείς δείχνουμε στο λαό και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή» ανέφερε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ