• Κοινωνία

    Νέα μέτρα για το Πολυτεχνείο: Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις – «Τσουχτερά» πρόστιμα

    • NewsRoom

    Μιχάλης Καραμαλάκης, αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας


    Εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, για την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.

    Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί αύριο, 15 Νοεμβρίου, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

    Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε για την απαγόρευση αναφέρεται:

    «Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

    Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

    1. διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
    2. διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

    Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς η 17η Νοεμβρίου δεν απέχει πολύ από το τέλος του μήνα, οπότε και θα αποφασιστεί η άρση ή μη του lockdown. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, αν εν μέσω καραντίνας υπάρξουν συγκεντρώσεις, στις οποίες θα υπάρξει περαιτέρω διάδοση του φονικού ιού.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν ξεκάθαρος ότι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος δεν θα γίνει.

    Εξάλλου, την Παρασκευή η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε εκκένωση του Πολυτεχνείου, ώστε να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονταν στα κτίρια.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης να αποτραπεί η πορεία είναι συνδεδεμένο με τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων οι οποίοι έκριναν ότι η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει, πάντως, ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου φέτος θα πρέπει να τιμηθεί με μια λιτή τελετή, ενώ κάλεσε τα κόμματα να μη συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, ούτε και να ενθαρρύνουν πολίτες να βγουν στους δρόμους. «Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι για να προστατευθεί η δημόσια υγεία δεν έγιναν ούτε οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το Πολυτεχνείο, έχει δηλώσει ότι «σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι το να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους».

    Διαβάστε την απόφαση

    Διαβάστε επίσης:

    Ένταση γύρω από το Πολυτεχνείο: Υπό το βλέμμα των ΜΑΤ ομάδα ατόμων στο προαύλιο του Ιδρύματος



    ΣΧΟΛΙΑ