• Πολιτική

    Ρίχνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν φοβόμαστε

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τον δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η διαφορά είναι μία και μοναδική με την Τουρκία, όπως τόνισε από το Καματερό ο κ. Μητσοτάκης, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ.

    Απαντώντας στις προκλητικές αναφορές του Ερντογάν, πριν και μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής ίσως να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η δικιά μας πόρτα ξέρετε είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία».

    Από το αεροπλάνο, με το οποίο επέστρεφε χθες από το Βερολίνο, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνόδευαν ότι κάποιος από τους ηγέτες που μετείχε στη Διάσκεψη τον πλησίασε και του είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βελτιώσει την σχέση μαζί του.

    «Αναρωτήθηκα, θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί μου και κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή. Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να διορθώσει αυτό το λάθος και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Στον ίδιο διάλογο με τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν υπονόησε ότι τον προσέγγισε η Ιταλία για να γίνουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που περιλαμβάνει το σύμφωνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

    Στον ίδιο τόνο ήταν οι δηλώσεις του και πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για την Λιβύη.

    Μητσοτάκης: Έχουμε αυτοπεποίθηση

    Περιοδεύοντας χθες στο Καματερό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η Ελλάδα σήμερα έχει ισχυρές συμμαχίες.

    «Έχει εξωτερική πολιτική, η οποία ασκείται σε πολλαπλά επίπεδα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις, οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών, που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα.

    » Και ίσως αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η δικιά μας πόρτα ξέρετε είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός.

    Συμπλήρωσε ότι ο διάλογος θα γίνεται με βάση τους κανόνες, το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, «τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

    Και καταλήγοντας τόνισε: «Είναι μια διαφορά, την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο.

    » Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα, είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του».



    ΣΧΟΛΙΑ