• Top Stories

    Λαϊκό δικαστήριο στη δίκη του Ανδρέα Γεωργίου

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


    Από το βήμα του μάρτυρα το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά «κατακεραύνωνε» τον κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για το έλλειμμα του 2009. «Ηταν από τα χαμηλότερα. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και τα πληρώναμε. Ο Γεωργίου μας οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση», έλεγε η κα Γεωργαντά και στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας στήθηκε ένα… λαϊκό δικαστήριο!

    Κάποιοι αγανακτισμένοι από το ακροατήριο κατενθουσιάστηκαν από τα όσα καταμαρτυρούσε η κα Γεωργαντά στον κ.Γεωργίου για τα δεινά αυτού του τόπου κι άρχισαν να χειροκροτούν. Και να ζητούν μέχρι και… θανατική ποινή για όσους ευθύνονται για τα Μνημόνια της χώρας.
    «Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «όλοι μέσα», φώναξαν από το ακροατήριο, με την πρόεδρο να τους αποβάλει από την αίθουσα.

    Απών ο Ανδρέας Γεωργίου

    Στη δεύτερη μέρα της δίκης του ο Ανδρέας Γεωργίου απουσίαζε από δικαστήριο. Δεν δικάζεται βέβαια για τα «ψευδή» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που η κα Γεωργαντά τον κατηγορεί ότι οδήγησαν τη χώρα στον ατελείωτο ανήφορο των μνημονίων. Δικάζεται μετά από εισαγγελική έφεση για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο πρωτόδικα αθωώθηκε.

    Κατηγορείται ότι είχε διατηρήσει για ένα μικρό διάστημα, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής και τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας αφορούσε στη μη σύγκληση του διοικητικού συμβούλιου της ΕΛΣΤΑΤ.

    Η πρώην συνεργάτης του, πανεπιστημιακός Ζωή Γεωργαντά ολοκλήρωσε σήμερα την κατάθεσή της. Από τις δικές της καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009 προκειμένου να υπογράψει η Ελλάδα το πρώτο μνημόνιο, άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης το 2011.
    Καταθέτοντας, η μάρτυρας επέμεινε ότι ο τότε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παρέβη το νόμο, με «άμεσο δόλο και σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος».

    Η κα Γεωργαντά υποστήριξε ότι από τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της κατέληξε πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%. Σε αυτό το σημείο της κατάθεσής της, το κατάμεστο ακροατήριο άρχισε να χειροκροτεί, με κάποιες φωνές να ακούγοντας να μιλούν για «προδότες» και να ζητούν να στηθεί «κρεμάλα στο Σύνταγμα» και να μπουν οι υπεύθυνοι της οικονομικής κατάρρευσης «όλοι μέσα».

    Ζωή Γεωργαντά: «Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας.»

    Πρόεδρος: «Αποβάλλονται οι κύριοι που φωνάζουν.»

    Ακροατήριο: «Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!»

    Πρόεδρος : «Αυτό πού το λέτε; Στο δικαστήριο;»

    Ακροατήριο: «Όχι το λέω στον πρώην πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου.»

    Πρόεδρος : «Περάστε έξω!»

    Για την παράβαση καθήκοντος, αδίκημα για το οποίο δικάζεται ο κ.Γεωργίου, η μάρτυρας κατέθεσε:  «Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού”.

    Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Κακλαμάνης φέρνει στη Βουλή τις αποκαλύψεις για τα έξοδα του Γεωργίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ανδρέας Γεωργίου για τους ένα εκατομ. ακολούθους του στο Instagram (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Στην ουρά 150.000 επιχειρήσεις με χρέη-Οι προϋποθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ