• media Sonia gif

    Media

    Η συμμαχία Μαρινάκη – Βαρδινογιάννη – Κυριακού, η αποχώρηση δημοσιογράφου, η θεία λειτουργία στην ΕΡΤ και ποιο κανάλι σάρωσε

    • Σόνια Χαϊμαντά

    Περιεχόμενα

    Τι «παραλαμβάνει» ο Παύλος Μαρινάκης στο τοπίο των ΜΜΕ;

    Μια σειρά από καυτά ζητήματα και εκκρεμότητες παραλαμβάνει ο Παύλος Μαρινάκης με τη νέα του αρμοδιότητα ως υφυπουργός αρμόδιος για τον Τύπο διατηρώντας τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι άδειες τηλεοπτικών καναλιών, τόσο οι θεματικές όσο και οι περιφερειακές αλλά και των ραδιοσταθμών έχουν πάρει αναβολή για το 2025.

    Οπότε το θέμα δεν συνιστά προτεραιότητα αν και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής υπό τον Πρόεδρό του, Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Μαυριά, το γνωμοδοτικό όργανο δείχνει να μην συμφωνεί με την  παράταση στην προθεσμία αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και ραδιοφωνικών επιχειρήσεων έως τις 31/12/2024.

    «Σημειώνεται ότι οι εν λόγω προθεσμίες έχουν παραταθεί επανειλημμένα με διατάξεις νόμων», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας, επισημαίνει:

    «Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, η επ’ αόριστον λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παράνομα, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και χωρίς θέσπιση εύλογης προθεσμίας ολοκλήρωσης της αδειοδότησης, αντίκειται στο Σύνταγμα, ως αντιβαίνουσα στην αρχή του κράτους δικαίου και στην αρχή της ισότητας. Υπό το φως των ανωτέρω, αυτονόητο είναι ότι οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να λάβουν χώρα εντός του συντομότερου δυνατού χρόνου».

    Υπάρχει όμως και το ζήτημα του ΕΚΟΜΕ και της χρηματοδότησης των παραγωγών των τηλεοπτικών σταθμών που εμπίπτουν εν μέρει στην ευθύνη του Π.Μαρινάκη αλλά και η κατάρτιση λίστας γεγονότων μείζονος σημασίας (αθλητικά και πολιτιστικά) που θα πρέπει να προβάλλονται από ελεύθερα κανάλια ή δωρεάν από συνδρομητικές πλατφόρμες. Και φυσικά στην αρμοδιότητα του Παύλου Μαρινάκη περνά η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

    Πόσο θα «ζαλίσει» τους καναλάρχες το «πράσινο» φως που άναψε πρώτη φορά για χρηματοδότηση της ΕΡΤ από το ΕΚΟΜΕ;

    «Δεν χρηματοδοτούμαστε από το ΕΚΟΜΕ» είχε δηλώσει ανοιχτά προβεβλημένο μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ σε δημογραφικό «πηγαδάκι» στο περιθώριο της πρόσφατης συνάντησης-γνωριμίας της νέας διευθύνουσας συμβούλου Κατερίνας Κασκανιώτη με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Ουδέν αναληθέστερο καθώς πριν ο αλέκτωρ λαλήσει 3 (εβδομάδες) ελήφθη η απόφαση για χρηματοδότηση για πρώτη φορά, μια ΕΡΤικής σειράς, της «Παραλίας», από το ΕΚΟΜΕ.

    Οι καναλάρχες αρχίζουν να ανασκουμπώνονται. Να χρηματοδοτηθεί με 3,4 εκατ. ευρώ η «Μάγισσα», η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης (12 εκατ. ευρώ), που μεταδίδεται από τον ΑΝΤ1 το καταλαβαίνουν. Να υποστηριχθεί αντί 1,2 εκατ. ευρώ το «Maestro» του Mega που κάνει «καριέρα» στο Netflix, το αποδέχονται.

    MAESTRO
    Ορέστης και Κλέλια στο Maestro

    Αλλά η απόφαση για χρηματοδότηση του 40% (2,61 εκατ. ευρώ) της «Παραλίας» της ΕΡΤ που αρχικά υπογράφει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ως μια πρώτη έγκριση – γιατί το τελικό ποσό της επιδότησης αποφασίζουν ορκωτοί λογιστές – είναι προφανές ότι θα προκαλέσει γκρίνια.

    Βέβαια δικαιούχος της επιδότησης είναι η Foss Productions και η ΕΡΤ λογικά μεταδίδει το πρόγραμμα ωστόσο αυτή τη φορά και στη συγκεκριμένη σειρά συμμετέχει και ως συμπαραγωγός με το 18% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 82% έχει η εταιρεία παραγωγής, η οποία θα ενισχυθεί από το ΕΚΟΜΕ.

    Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών είναι αντίρροπα. Η μεν ΕΡΤ θεωρεί ότι τα ιδιωτικά κανάλια χρηματοδοτούνται με κρατικό χρήμα άρα δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, οι δε καναλάρχες  που επωφελούνται από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης για σειρές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, εκτιμούν ότι η ΕΡΤ θα απολαμβάνει διπλής κρατικής χρηματοδότησης, λόγω των εσόδων της από το ανταποδοτικό τέλος.

    Από την πλευρά της, η δημόσια τηλεόραση αντιτείνει ότι δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά απευθείας από τους πολίτες, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, συνεπώς δεν τίθεται θέμα διπλής κρατικής επιχορήγησης, ενώ επιπλέον σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχει απαλλαγή από το ΦΠΑ 24%. 

    «Πολύ κακό για το τίποτα» ή υπαναχώρηση για τη μεταφορά των δημοτικών σταθμών στις Περιφέρειες; Η καταγγελία Δούκα και η απάντηση Μαρινάκη σε χρόνο DT 

    Πριν λίγες ημέρες ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ και να μεταφέρει τις δημοτικές επιχειρήσεις από τους δήμους στις αντίστοιχες περιφέρειες (στις οποίες ανήκουν οι δήμοι) οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν ορισμένες υπηρεσίες (π.χ. Λογιστικές υπηρεσίες, εμπορική εκμετάλλευση) των Ρ/Σ σε ιδιωτικές εταιρείες.

    «Είναι σαν να επιστρέφουμε 40 χρόνια πίσω» ανέφερε στον ΣΚΑΪ (μετά την αποκάλυψη στη στήλη typologies.gr) για το θέμα ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ επιδιώκει να μην έχουν δυνατότητα ελέγχου στους δημοτικούς σταθμούς οι αιρετοί που δεν ανήκουν ή δεν είναι αρεστοί στη γαλάζια παράταξη.»

    Με ενεργά αντανακλαστικά ο νέος υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για τα ΜΜΕ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Βασίλη Χιώτη: «Δεν πρόκειται να αλλάξει καθεστώς ο Αθήνα 984. Δεν υπήρχε τέτοια σκέψη, επικοινώνησα με τα συναρμόδια υπουργεία και δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Δεν ήταν ποτέ στις σκέψεις της Κυβέρνησης η μεταφορά της λειτουργίας του Αθήνα 984 και των άλλων δημοτικών σταθμών από  τους πράσινους δήμους στις γαλάζιες περιφέρειες.» 

    Πάντως αν εφαρμοζόταν στην πράξη η ρύθμιση, στην Αττική εκτός από τον Αθήνα 9.84, τόσο το Κανάλι 1 90.4 στον Πειραιά όσο και ο Επικοινωνία 94 στο Νέο Ηράκλειο θα ελέγχονταν από τον νέο περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, ενώ ο FM 100, η TV 100 και ο FM 100.6 της Θεσσαλονίκης θα έφευγαν από τον κύκλο ευθύνης του νέου δημάρχου της πόλης, Στέλιου Αγγελούδη για να περάσουν στο «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. 

    Ποιοι είναι οι 21 δημοτικοί σταθμοί της χώρας

    Στην Αττική ο Αθήνα 984, το Κανάλι 1 90.4, και ο Επικοινωνία 94, στη Θεσσαλονίκη ο FM 100 και ο FM 100.6, στην Αρκαδία η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91.5, στην Άρτα ο Αμβρακία FM 91.9, στα Δωδεκάνησα οι Ράδιο Κως 98, Κάρπαθος FM 101.3, Ράδιο Λέρος 102.5, Ράδιο Καστελλόριζο 104.3, στον Έβδο ο Sferikos 99.3 και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ορεστιάδας 101.5,  στα Γιάννινα το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98.7, στις Κυκλάδες το Αιγαίο Live 95.8, στη Λάρισα  το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας 93.6, στη Λευκάδα το Ράδιο Καρυά 96.7, στην Ξάνθη η Όμορφη Πόλη 89.9, στην Πιερία το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95.3, στην Πρέβεζα η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 87.9 και στη Χαλκιδική το  Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου 90.8. 

    «En bloc» Μαρινάκης, Βαρδινογιάννης και Κυριακού απέναντι στους παραγωγούς

    Περικοπές αντίστοιχες με την προβλεπόμενη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης ζητούν από τις εταιρείες παραγωγής τα μεγάλα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας λαμβάνοντας υπόψη και τη μείωση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΚΟΜΕ.

    Μαρινάκης (Mega), Βαρδινογιάννης (Alpha-Star) και Κυριακού (ΑΝΤ1) συμφωνούν για μια αρχική μείωση της τάξεως του 25% στο κόστος παραγωγής και στις αμοιβές των ηθοποιών και συντελεστών και φυσικά στο ψαλίδισμα του αριθμού των παραγόμενων σειρών που τη σεζόν 2023-2024 έφθασε στο ιλιγγιώδες νούμερο των 36 σήριαλ. 

    Θα (τα) «ακούσει» ο Παύλος Μαρινάκης τους Χατζηνικολάου, Φωτόπουλο και Φιλιππόπουλο; 

    Ένα θέμα που άπτεται και άλλων κυβερνητικών στελεχών είναι οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ραδιοσταθμών, των εκδοτών Τύπου και των ιδιοκτητών sites αναφορικά με το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ που καλύπτεται προς το παρόν από την κυβέρνηση μόνο για λογαριασμό των τηλεοπτικών καναλιών. Σε συνάντηση η οποία έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους των τριών κλάδων των ΜΜΕ, τον πρόεδρο της ‘Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών -ΕΙΗΕΑ, Νίκο Χατζηνικολάου, τον πρόεδρο της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου – ΕΝΕΔ, Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής – ΕΙΙΡΑ, Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και τον πρώην υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, δεν βγήκε λευκός καπνός.

    Η κυβερνητική πλευρά υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για την κάλυψη της επιπλέον εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ ενώ δεσμεύτηκε ότι αν υπάρξει παράταση του προγράμματος χρηματοδότησης από την Ε.Ε. εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας -Ουκρανίας, θα επαναληφθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων, των sites και των ραδιοσταθμών, στο σκέλος της κάλυψης της (επιπλέον) δαπάνης του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

    «Μετά τη φωτιά», ο καναλάρχης φυσάει… και το γιαούρτι 

    Ενώ η υπόθεση της λύσης της σχέσης του ΑΝΤ1 με την εταιρεία παραγωγής Tanweer και με τον πρώην διευθυντή Προγράμματος Τζώρτζη Ποφάντη έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2023 το Δ.Σ. της ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, αποφάσισε να καταρτίσει ένα σφικτό και… crossboarder «σχήμα» αναθέτοντας εξουσίες εκπροσώπησης, δέσμευσης και υπογραφής της Εταιρείας, σε δύο αλληλοελεγχόμενες ομάδες εκπροσώπων/υπογραφόντων ως εξής:

    Τα πρόσωπα της Ομάδας Α (Νικόλαος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ., Φωτεινή Ραξή, Μέλος του Δ.Σ., Γεώργιος Ράλλης, μη μέλος Δ.Σ) ενεργώντας ή/και υπογράφοντας απαραιτήτως ανά δύο από κοινού, είναι εξουσιοδοτημένοι και με το παρόν εξουσιοδοτούνται, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς περιορισμό σε ποσό ή αξία, να διαπραγματεύονται και διενεργούν, κάθε είδος δικαιοπραξιών, περιλαμβανομένων ενοχικών και εμπραγμάτων, να δεσμεύουν και να εκπροσωπούν γενικά την Εταιρεία σε κάθε είδους συναλλαγή ανεξαρτήτως φύσεως και αξίας, και να εκπροσωπούν την Εταιρεία και να ασκούν το σύνολο των δικαιωμάτων και εξουσιών του Διοικητικού Συμβουλίου όπως αναφέρονται στο καταστατικό (πλην αυτών των εξουσιών που ο νόμος απαιτεί συλλογική ενέργεια).

    Ηθοποιοί της σειράς Μετά τη Φωτιά
    Το ταλαντούχο καστ του Μετά τη Φωτιά

    Ειδικές Εξουσιοδοτήσεις δόθηκαν στα μέλη της ομάδας Β: Γεώργιος Λεβέντης, μη μέλος Δ.Σ., Γιολάντα Κουρασμενάκη, μη μέλος Δ.Σ, Αγγελική Καραϊτιανού, μη μέλος Δ.Σ., Θεοφάνης Ταμπάκης, μη μέλος Δ.Σ. Αναστάσιος Μιχαλάκης, μη μέλος Δ.Σ., Αναστάσιος Κατσικαδάκος, μη μέλος Δ.Σ.,  Κωνσταντίνος Κολόμβος, μη μέλος Δ.Σ., εφόσον ενεργεί και συνυπογράφει απαραιτήτως από κοινού με ένα από τα πρόσωπα της Ομάδας Α.

    Δηλαδή χωρίς να θίγεται η Γενική Εξουσιοδότηση των μελών του Δ.Σ., παρέχεται η ειδικότερη εξουσία και το δικαίωμα ώστε η Εταιρεία να εκπροσωπείται σε διάφορες περιπτώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ωστόσο οι αποφάσεις και ενέργειες των μελών της Ομάδας Β θα τελούν υπό την έγκριση κατά περίπτωση μελών της ομάδας Α.  

    Frontstage: Αύξηση στον τζίρο, μείωση στα κέρδη

    Αύξηση κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσιάζει ο κύκλος εργασιών της Frontstage της Αλεξάνδρας Δασκαλοπούλου (6.190.434 ευρώ έναντι 4.793.628 ευρώ). Τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε 1.234.834 ευρώ έναντι 1.583.769 ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας μείωση κατά 22%. 

    ΑΜΚ για την Barking Well Media Α.Ε.

    Δύο ημέρες πριν το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα στις 29/12/2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της «Barking Well Media Α.Ε.» του Νίκου Κοκλώνη αποφάσισε την ολική καταβολή της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 190.000 ευρώ, που είχε αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 13/12/2023. 

    Μια πρόταση ήταν για τον Μελιγγώνη – δεν είναι και βέβαιο ότι θα αναλάβει γενικός διευθυντής του 9.84

    Μέχρι να γίνουν όλα τα παραπάνω, αν γίνουν, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων αναζητεί το πρόσωπο εκείνο που θα είναι αποδεκτό από τον συνδυασμό του αλλά και τους «συμμάχους» για τη θέση στη γενική διεύθυνση του Αθήνα 984.

    Ένα πρόσωπο που προτάθηκε είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Μελιγγώνης, ο οποίος εργάζεται στο Attica TV και στο Κόκκινο. Η πρόταση έχει έρθει εξ ευωνύμων του Δούκα από τον στρατηγικό του σύμμαχο, Κ. Ζαχαριάδη και ήδη έχει σηκώσει μια μικρή σκόνη αντιδράσεων από πιο κοντινούς στο νέο δήμαρχο και τη γραμμή ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφους.

    Για τη θέση του συμβούλου προγράμματος και επικοινωνίας του ραδιοφώνου, ακούγεται το όνομα του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη, συνεργάτης του νυν δημάρχου στην προεκλογική περίοδο. 

    Ποινές για την «πειρατεία» στη συνδρομητική TV και αποκαθήλωση σε χρόνο DT 

    Υψηλά πρόστιμα τόσο για διακινητές όσο και για χρήστες πειρατικού τηλεοπτικού περιεχομένου προτίθεται να επιβάλλει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη «γάγγραινα» της πειρατείας ενώ κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόθεση των κυβερνητικών στελεχών να επιτρέψουν και στους Οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (εκτός από τις πλατφόρμες συνδρομητικής TV) να ζητούν την παρέμβαση των φορέων για να κατέβουν οι «πειρατικές» ιστοσελίδες.

    Προτείνεται, επίσης, ο δυναμικός αποκλεισμός (dynamic blocking) να ανταποκρίνεται στην αμεσότερη – εντός 30 λεπτών- και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση φαινομένου τόσο στα αθλητικά όσο και σε ταινίες, σειρές κλπ.

    Δεν ξεχνώ: Πρεμιέρα για τη σειρά «Famagusta» στο Mega

    Η πολυαναμενόμενη νέα σειρά «Famagusta», του τριδύμου Αντρέα Γεωργίου, Βάνας Δημητρίου, Κούλλη Νικολάου – κάνει πρεμιέρα στο Mega την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 21:00.

    Famagusta
    Famagusta

    Πόσοι θα μείνουν από τους 170.000 που απέκτησαν δωρεάν Nova για έναν μήνα; 

    Λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 10/1 η προσφορά της Nova για 1 μήνα δωρεάν συνδρομή στο eon.nova.gr, το αθλητικό, κινηματογραφικό και παιδικό περιεχόμενο της ΕΟΝ.

    Η Nova ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα 170.000 οικογένειες, που δεν ήταν προηγουμένως συνδρομητές της, άδραξαν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν το περιεχόμενο της EON μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

    Νέες συμφωνίες της ΕΡΤ για αθλητικά προγράμματα

    Η ΕΡΤ απέκτησε τα δικαιώματα του Rally Acropolis 2024 από την εταιρεία ASSET S & E για την επίγεια τηλεόραση και το ERTFlix για τη μετάδοση εντός Ελλάδας. Η ΕΡΤ, επίσης, απέκτησε τα δικαιώματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν στο Παρίσι από τις 28/8 έως τις 8/9/2024, για την ελληνική επικράτεια.

    Κρατική επιδότηση στο ΑΠΕ των 261 εργαζομένων 

    Έσοδα 10.801.111 ευρώ και έξοδα 10.761.076 ευρώ προϋπολογίζει το ΑΠΕ για το 2024, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ενέκρινε ο πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος.

    Η ετήσια επιχορήγηση από το κράτος θα ανέλθει σε 8.886.000 ευρώ και οι αμοιβές προσωπικού σε 8.668.000 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 261, εκ των οποίων οι 258 είναι αορίστου χρόνου και οι 3 ορισμένου χρόνου. 

    Σε ποιο κανάλι θα κάνουν εκπομπές Άρης Χατζηστεφάνου και Γιάννος Περλέγκας;

    Στην έναρξη του νέου έτους και λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επανεκκίνηση του Attica TV με νέο ενημερωτικό «ζωντανό» πρόγραμμα, το κανάλι θα προσθέσει στο πρόγραμμα του δύο νέες αξιόλογες παραγωγές εκπομπών τα επεισόδια των οποίων θα μεταδίδονται σε εβδομαδιαία βάση.

    Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός Γιάννος Περλέγκας θα παρουσιάζει εκπομπή για το ρεμπέτικο τραγούδι. Επίσης σε εβδομαδιαία βάση θα μεταδίδεται η εκπομπή δημοσιογραφικής έρευνας του Άρη Χατζηστεφάνου, ο οποίος κινείται μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας. 

    Ποιο κανάλι τερμάτισε πρώτο το 2023; 

    Το Mega κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό το 2023 σημειώνοντας πρωτιές στο πρόγραμμά του, ενώ διατήρησε τα σκήπτρα του και φέτος στην prime time. Χάρη στις βραδινές σειρές του το Mega κατέλαβε την πρώτη θέση στο prime time, ανάμεσα σε όλες τις ηλικίες, με μέσο όρο 17,3% όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο τηλεοπτικός σταθμός. Τόσο στην περσινή και την τωρινή σεζόν, όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με παραγωγές από την ταινιοθήκη του.

    Οι σειρές του Mega που ξεχώρισαν το 2023 ήταν η «Γη της Ελιάς» με μέσο όρο 24,8% στο σύνολο, 16,6% στο 18-54, 35% σε επιμέρους κοινά και 1,8 εκατομμύρια τηλεθεατές σε κάλυψη, το «Ναυάγιο» με 20% στο σύνολο, 14,2% στο 18-54, 29% σε επιμέρους κοινό και 1,4 εκατομμύρια τηλεθεατές σε κάλυψη, και το «Μαύρο Ρόδο» με 19,5% στο σύνολο, 14,3% στο 18-54, 29,2% σε επιμέρους κοινό και 1,3 εκατομμύρια τηλεθεατές.

    Αυτό που ξέρει να κάνει καλά η Κατερίνα Κασκανιώτη

    Στη δημιουργία δύο νέων καναλιών προχώρησε η ΕΡT μέσω του ERTflix. Εδώ και λίγες ημέρες είναι στον αέρα το kids.tv, που μεταδίδει παιδικά προγράμματα που έχει εξασφαλίσει η δημόσια τηλεόραση και το music.tv που προβάλλει μουσικές εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ. Και τα δύο κανάλια είναι διαθέσιμα τόσο στο site του ERTflix όσο και στις smart τηλεοράσεις.

    Άδικα κοψοχόλιασε ο Πορτοκάλογλου τους οπαδούς του – Επανέρχεται το «Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ1

    Τον Φεβρουάριο του 2023 με ένα post στο FB ο Νίκος Πορτοκάλογλου ανακοίνωνε το τέλος του «Μουσικού Κουτιού» ξεκινώντας συζητήσεις και ανάβοντας φωτιές για αιχμηρά σχόλια κατά της ΕΡΤ. Η πρωτοβουλία του Νίκου Πορτοκάλογλου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην ΕΡΤ, καθώς κανείς δεν είχε σχετική ενημέρωση.

    Καθώς η δήλωση αυτή μεταφράστηκε ως δημόσια παραίτηση, η Δημόσια τηλεόραση άρχισε να αναζητεί τον αντικαταστάτη και ήδη τον είχε ψιλο-βρει τότε στο πρόσωπο του Φοίβου Δεληβοριά.

    Λίγες ημέρες αργότερα, με νέα ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στα Social Media ο Νίκος Πορτοκάλογλου ξεκαθάρισε: «Λοιπόν, φίλες και φίλοι, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα:

    1) Το Μουσικό Κουτί δεν σταματάει τώρα αλλά στο τέλος της τρίτης σεζόν δηλ τον Ιούνιο.

    2) Το Μουσικό Κουτί δεν «κόβεται» από την ΕΡΤ, αντίθετα η ΕΡΤ προσπαθεί φιλότιμα να βρει τρόπο να συνεχιστεί.

    3) Η σχέση μου με την ΕΡΤ ήταν και είναι άψογη όπως και η σχέση με τους εξαιρετικούς μου συνεργάτες που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στην εκπομπή. 

    4) Η απόφαση μου για το τέλος της εκπομπής έχει παρθεί από το περασμένο καλοκαίρι γιατί απλούστατα αισθάνομαι πως με την τρίτη σεζόν ολοκληρώνεται αυτός ο απίστευτα δημιουργικός (και εξαντλητικός) κύκλος και θέλω πάση θυσία να αποφύγω την ανακύκλωση.

    Τα τραγούδια είναι καλό να τελειώνουν πριν τα βαρεθείς και το Μουσικό Κουτί είναι το πιο μεγάλο και πιο ομαδικό τραγούδι που έχω γράψει μέχρι τώρα. Του αξίζει λοιπόν να κάνει φινάλε στην κορύφωση του! Υ.Γ. Τι να πω για τα θερμά σας λόγια και για όλη αυτή την αγάπη; Ευχαριστώ από καρδιάς και ανταποδίδω!». 

    Όλα αυτά το 2023 γιατί το 2024 τα πράγματα αλλάζουν και φαίνεται παραμένουν ως έχουν. Επανέρχεται το «Μουσικό κουτί» που πλέον θα μεταδίδεται, όχι Τετάρτη, αλλά κάθε Κυριακή, στις 21:00, από την ΕΡΤ1. Στο πρώτο επεισόδιο, αύριο Κυριακή 7 Ιανουαρίου, καλεσμένοι του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη θα είναι η Μαρία Φαραντούρη και ο Zülfü Livaneli.

    Πρώτος ο Σκάι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς

    Με πρωτιά στην τηλεθέαση υποδέχθηκε το 2024 ο ΣΚΑΪ αφού παραμονή Πρωτοχρονιάς ήταν πρώτο κανάλι στο 18-54 με 12.6% αλλά και στο σύνολο του κοινού, με 15.9%.

    Το ποδαρικό στη νέα χρονιά έκαναν ο Χρήστος Φερεντίνος με την εκπομπή «ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ» με καλεσμένο τον Δημήτρη Μπάση ήταν η πρώτη επιλογή των τηλεθεατών για το βράδυ της Παραμονής, σημειώνοντας υψηλά ποσοστά έναντι του ανταγωνισμού. Την εκπομπή παρακολούθησαν 696.292 τηλεθεατές σημειώνοντας 15.7% στο κοινό 18-54 ενώ έφτασε και το 26%. Με ποσοστό 18.2% στο γενικό σύνολο του κοινού, η εκπομπή σημείωσε εντυπωσιακά νούμερα στα επιμέρους κοινά με την κάλυψη να ξεπερνά τους 3.340.000 τηλεθεατές.

    Τέλος ο Παντελής Βαλασόπουλος από το Real Group

    Μετά από 7 χρόνια, ολοκληρώθηκε η συνεργασία του δημοσιογράφου Παντελή Βαλασόπουλου που έκανε ανταποκρίσεις από τη Γερμανία για λογαριασμό του Real Group.

    Πρόβαλλαν την Αλεξάνδρα Δουβαρά ενώ χτενιζόταν

    Ένα ατυχές γεγονός – από αυτά που συμβαίνουν στα «ζωντανά» σημειώθηκε στον «αέρα» του ΕΡΤ News, το πρωί της Πρωτοχρονιάς, όταν η παρουσιάστρια του σύντομου δελτίου βγήκε live χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει.

    Καθώς η Αλεξάνδρα Δουβαρά ετοιμαζόταν για το σύντομο δελτίο ειδήσεων, έγινε νωρίτερα η σύνδεση με το στούντιο με αποτέλεσμα να βγει η δημοσιογράφος στον «αέρα» τη στιγμή που της έφτιαχναν το μικρόφωνο και την κόμμωση.

    Θεού θέλοντος και Ζούλα επιτρέποντος η θεία λειτουργία στην ΕΡΤ

    «Κλείδωσε» για ακόμη έναν χρόνο η παραγωγή και απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την ΕΡΤ κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2024 έως και 31/12/2024.

    Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη, καλύπτει 70 περίπου τηλεοπτικές μεταδόσεις, όπως συντάσσονται αρμοδίως στο μηνιαίο προγραμματισμό. 

    Πότε επιστρέφουν οι σειρές;

    Στον Alpha ο Σασμός επανέρχεται στις 15 Ιανουαρίου στις 21.00. Ο Παράδεισος των Κυριών επανέρχεται στις 15 Ιανουαρίου στις 20.00. Η Γη της Ελιάς και το Ναυάγιο στο MEGA επιστρέφουν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου. Με διπλό επεισόδιο επιστρέφουν και τα Σύνορα του Star την Κυριακή 14/1 στις 9 το βράδυ.

    Στον ANT1 ξαναμπαίνει στο πρόγραμμα από τη Δευτέρα 15/1 η Μάγισσα και οι Παγιδευμένοι.

    Στην ΕΡΤ1 επιστρέφει το Κάνε ότι κοιμάσαι ΙΙ στις 21.45, ενώ μία ώρα αργότερα επιστρέφει η Παραλία.

    Σασμός

    Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στις 21.45 επιστρέφει και ο Όρκος ΙΙ για τα τελευταία του επεισόδια.

    Τέλος, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 21:45 επανέρχεται ανανεωμένη η απολαυστική κωμωδία Στα σύρματα.

    Τα δύο πρώτα νέα επεισόδια των Πανθέων για το 2024 θα προβληθούν στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 21.00, καθώς ο σταθμός εισάγει, πλέον, στο καθημερινό πρόγραμμά του το Survivor.

    Survivor: Αύριο η πρεμιέρα του ριάλιτι

    Το SURVIVOR, το παιχνίδι επιβίωσης επιστρέφει με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό αύριο 7 Ιανουαρίου στις 21.00 στον ΣΚΑΪ.

    Κατερίνα Δαλάκα - Νίκος Γκάνος - Αλέξης Παππάς - Rob James Seymour - Ιωάννα Τζαβέλα - Σταμάτης Ταλαδιανός στο Survivor 2024
    Κατερίνα Δαλάκα – Νίκος Γκάνος – Αλέξης Παππάς – Rob James Seymour – Ιωάννα Τζαβέλα – Σταμάτης Ταλαδιανός

    Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους 20 παίκτες που βρίσκονται ήδη στον Άγιο Δομίνικο:

    ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ

    Μαρία Αντωνά, 34 ετών

    Ιδιότητα: Ραδιοφωνική παραγωγός – Παρουσιάστρια

    Χρήστος Βολικάκης, 35 ετών

    Ιδιότητα: Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ποδηλασίας

    Νίκος Γκάνος, 40 ετών

    Ιδιότητα: Τραγουδιστής 

    Σάββας Γκέντσογλου, 34 ετών

    Ιδιότητα: Πρώην ποδοσφαιριστής

    Κατερίνα Δαλάκα, 31 ετών

    Ιδιότητα: Πρωταθλήτρια Στίβου

    Κρίστη Καθαργιά, 32 ετών

    Ιδιότητα: Ψυχολόγος

    Αλέξης Παππάς, 37 ετών

    Ιδιότητα: Ηθοποιός – Επιχειρηματίας

    Παύλος Παπαδόπουλος, 31 ετών

    Ιδιότητα: Συγγραφέας

    Όλγα Πηλιάκη, 35 ετών

    Ιδιότητα: Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής

    Ασημίνα Χατζηανδρέου, 24 ετών

    Ιδιότητα: Sports Manager

    ΟΜΑΔΑ ΜΑΧΗΤΩΝ

    Μαριλίνα Βακονδίου, 30 ετών

    Ιδιότητα: Glute Makeover Specialist

    Άγγελος Γεωργουδάκης, 21 ετών

    Ιδιότητα: Αθλητής Πολεμικών Τεχνών

    Ανδριάνα Καγιά, 29 ετών

    Ιδιότητα: Aerial Performer

    Φάνης Μπολέτσης, 27 ετών

    Ιδιότητα: Business Development Manager

    Δώρα Νικολή, 46 ετών

    Ιδιότητα: Καθηγήτρια Αγγλικών

    Γιάννης Περπατάρης, 34 ετών

    Ιδιότητα: Αγρότης

    Σταμάτης Ταλαδιανός, 32 ετών

    Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Club

    Ιωάννα Τζαβέλα, 24 ετών,

    Ιδιότητα: Πανελληνιονίκης 400μ. μετ’ εμποδίων

    Χρύσα Χατζηγεωργίου, 20 ετών

    Ιδιότητα: Φοιτήτρια Ναυτιλιακών

    Rob James Seymour, 28 ετών

    Ιδιότητα: Μοντέλο – Event Organiser

    Διαβάστε επίσης:

    Τι θα προκύψει «μετά τη φωτιά» στις σχέσεις ΑΝΤ1 – Τζόζεφ Σαμάν; – Τι συμβαίνει με την Tanweer

    Τι δείχνει η ενεργοποίηση του Γρηγόρη Σαββίδη στο Open, τα «κάλαντα» στην Κασκανιώτη, τι αλλάζει στο Survivor και το παράπονο Φιλιππάκη στον Χατζηνικολάου

    Τηλεόραση, η μεγάλη ανατροπή – Τα λεφτά του ΕΚΟΜΕ και η σκληρή μάχη των σήριαλ