• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Είχαμε ένα λόγο παραπάνω να συνδράμουμε στην Ουκρανία – Δεν είμαστε στην πιο ασφαλή γειτονιά

    • NewsRoom
    ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη Βουλή

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Για τις δραματικές εξελίξεις την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τη στάση της Ελλάδας, αλλά και την «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

    «Δεν είμαστε στην πιο ασφαλή γειτονιά. Ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών οφείλει να διαβάσει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας όπως διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή» είπε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

    Δείτε την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

    Στην ερώτηση «Γιατί η Ελλάδα έστειλε όπλα;» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση που εξαιρεί όσα κράτη συνταγματικά έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα. Και αν δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή απόφαση η απόφαση της Ελλάδας ήταν ορθή», εξήγησε.

    «Έχουμε παραπάνω ή λιγότερους λόγους από την Πορτογαλία να στηρίξουμε αμυντικά την Ουκρανία; Θεωρώ ότι έχουμε παραπάνω λόγους από όλα τα κράτη να στείλουμε αμυντική βοήθεια γιατί με αυτό το τρόπο αποδεικνύουμε ότι στο πλαίσιο συμμαχικής σχέσης θα μπορούμε ενδεχομένως να διεκδικήσουμε αντίστοιχη βοήθεια αν βρεθούμε σε ανάλογη θέση», είπε.

    «Στις συμμαχίες δεν γνωρίζει κάποιος πότε θα ζητήσει βοήθεια και από ποιον. Ένας συνεπής σύμμαχος οφείλει στις περιπτώσεις αυτές να βλέπει τα συμφέροντα της χώρας όπως διαμορφώνονται στην περιοχή. Είχαμε λοιπόν υποχρέωση πέρα και πάνω από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις να στηρίξουμε διμερώς την Ουκρανία και είχαμε για αυτό ένα λόγο παραπάνω», πρόσθεσε.

    «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είχαμε ένα λόγο λιγότερο να το κάνουμε, θα ήθελα να το εξηγήσετε», ανέφερε.

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα στον διάλογο.

    «Έχω συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν. Παρά τις προκλήσεις Τουρκίας το πλαίσιο επαφών είναι ανοικτό. Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον Ερντογάν και ενδεχομένως η συγκεκριμένη συγκυρία ίσως να δικαιολογεί μια τέτοια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε μια τέτοια προσέγγιση. Προσερχόμαστε σε κάθε συνάντηση με πίστη στα επιχειρήματά μας και με το πρόσθετο προηγούμενο της γνώσης του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες απέναντι στον Αναθεωρητισμό».

    «Κάνατε σχόλια αναφορικά με την λήψη αποφάσεων και είπατε ότι δεν συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ. Κάνετε λάθος. Αν ψάχνετε εντός της κυβέρνησης στις σχέσεις τις δικές μου με τον ΥΠΕΞ ή τον Υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Οι σχέσεις μου είναι απόλυτα αρμονικές και υπάρχει απόλυτη σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτά γιατί διαβάζω διάφορα στις ανακοινώσεις του κόμματός σας», πρόσθεσε.

    Γεωπολιτικά χαρακτηριστικά η ενεργειακή μετάβαση

    «Η απόφαση της Κυβέρνησης να αρπάξουμε τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης έχει ληφθεί εδώ και χρόνια. Σήμερα αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Πρέπει να αυξήσουμε προμήθεια υγροποιημένου αερίου γι αυτό και δημιουργούμε δεύτερη εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν συζητήσεις Κύπρο Ισραήλ και Αίγυπτο εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις αερίου. Ο γρηγορότερος τροπής να φέρουμε αέριο σερ Ελλάδα και Ευρώπη είναι με υγροποιημένο αέριο που θα έρθει από την Αίγυπτο», πρόσθεσε.

    «Σε αντίθεση με πολλές ΕΕ που θέλουν φυσικό αέριο για να ζεσταίνονται σε εμάς το φυσικό αέριο συνδέεται περισσότερο με την ηλεκτρική μας ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε πιστεύω να συμφωνήσουμε. Να γίνουμε πύλη εισόδου σε πρώτη φάση υγροποιημένου αερίου, στην συνέχεια φυσικού αερίου και στο μέλλον υδρογόνου. Φαντάζομαι τώρα κατανοείται πόσο σημαντική ήταν και η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο», ανέφερε.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ. Ένα σημαντικό ποσό θα διοχετευτεί για την πράσινη μετάβαση».

    «Όσες φορές η χώρα μας πήρε καθαρή θέση, βγήκε κερδισμένη»

    Σχετικά με την τοποθέτηση της Ελλάδας στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Στην πλούσια ελληνική ιστορία δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις εθνικής σημασίας. Όσες φορές η χώρα μας πήρε καθαρή θέση και συντάχθηκε με τους συμμάχους μας η χώρα βγήκε κερδισμένη. Δεν υπαινίσσομαι ότι η απόφαση να στείλουμε αμυντική βοήθεια είναι αντίστοιχη με άλλες παρελθόντος. Σηματοδοτεί όμως την πίστη της χώρας μας να μετέχει σε συμμαχίες και μια συνολική ματιά στα πράγματα για το τι είναι σωστό και λάθος στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις».

    Όπως είπε, η επέμβαση της Ρωσίας είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. «Και για μια χώρα που έχει κάνει σημαία το Διεθνές Δίκαιο οποιαδήποτε αμφιθυμία θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Από την σημερινή συζήτηση κρατώ την συμφωνία τουλάχιστον των 3 μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της Ρωσικής εισβολής», πρόσθεσε.

    «Θα σας ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τις συνολικές σας θέσεις για τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν όσους είπαν ότι η ενίσχυση της άμυνας δεν είναι πολυτέλεια αλλά υπέρτατη ανάγκη για να απολαμβάνουν οι Έλληνες την ελευθερία», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

    Τσίπρας: Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι για τη συνέχιση του πολέμου



    ΣΧΟΛΙΑ